(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(9)

1001 回覆
222 Like 8 Dislike
準備一招借刀殺湯仲謀
有冇人可以整返個柯氏同何氏家族嘅對照?
唔太熟佢地啲男丁唔知邊個打邊個

絕無影射

此賭王不同彼賭王

同意
推呀!
布正麗婉拒道:「柯公子,唔駛客氣喇!小巴就快嚟喇!」

阿興道:「布甸姐,架小巴啱啱先走,邊有咁快嚟啊!」

柯恩繼道:「最近治安唔係太好,有扑頭黨出沒,一個女仔帶住兩個小朋友咁夜喺條街度唔係咁好,就算妳唔怕,兩個小朋友都覺得眼瞓啦!」

阿興作狀打了一個呵欠,道:「柯公子,講得有道理,最近好多扑頭黨,我地早啲返屋企安全啲。」

阿興未待布正麗作出表態,他已經敞開了後座的車門,進入車箱。

布正麗拿阿興沒輒,只好跟著上車,她道:「柯公子,咁麻煩你喇!」

布正麗坐在司機位旁,而阿興與榮仔則坐在後座,不知是寶馬的車箱太舒服,還是兩人經過一天的辛勞後太疲倦,上車後不久兩人便睡著了。

柯恩繼道:「係呢?妳個名叫布甸啊?」

「哦!依個花名嚟嘖!柯公子!」

「唔好叫我做柯公子喇!我英文名叫Ronaldo,妳可以叫我英文名。」

「朗…朗拿度?踢波嗰個?」

「其實朗拿度未成名嗰陣,我已經開始用依個英文名,巴西同馬交以前都係葡萄牙殖民地,Ronaldo個名其實喺葡萄牙好普通嘖!不過其實我都係朗拿度嘅球迷。」

「係咩!原來係咁啊!朗拿度係肥仔,你都唔肥,個英文名唔襯你。」

柯恩繼笑了笑,話題一轉,道:「係呢!之前我見妳調配奶茶有板有眼咁,妳做咗餐飲好耐啊?」

「唔係啊!晌一間CAFE兼職咗一排嘖!你地做開大生意,我地啲小本經營,你地實覺得好兒戲啦!」
柯恩繼搖頭道:「我媽咪都有做餐飲業,開咗幾間梳打埠冰室,賣招牌嘅豬扒包,我都試過去佢鋪頭幫手,做過侍應架!」

布正麗訝道:「你做侍應?」

「或者你地外人睇我地都係含住金鎖匙出世,應該一入職就做高層,得閒就開下會、喺啲文件上面簽個名咁,但係就算我依家做緊嘅雨順集團,我都係由基層做起,我媽咪未識我爹地之前都係基層出身,佢成日要我地幾兄弟姊妹做前線,歷練多啲,打好啲根基,佢話真正做過前線,先唔會紙上談兵。」

「你媽咪幾有見地。」

此時,柯恩繼駕駛的寶馬進入了城門隧道,他道:「喺呢?妳地住邊架?」

「石梨。」

「石梨?依頭啲路,我唔係好熟,妳可唔可帶一帶路啊?」

「好啊!直行第二個路口轉左。」

「係呢?妳知道我叫柯恩繼,但係我仲未知妳叫咩名?」

「我叫布正麗。」

「哦!布正麗,係呢!我之前睇雜誌,石梨好似發生咗一件幾轟動嘅案中案,案情好複雜,妳有無聽過啊?」

布正麗直認不諱:「嗯!有啊!雜誌講嘅其中一個女仔就係我嚟。」

柯恩繼感到詫異,他憶起雜誌的內文提及到一名姓布的女生,那名姓布的女生還拿著刀劈人,所說的那名布姓女生,應該就是身旁的布正麗。

柯恩繼陷入沉思當中,布正麗外表美麗、性格強悍不屈、率直爽朗,讓他留下了深刻的印象,她有吸引著他的特質,可是眼前這女生背景很複雜,媽媽的那番話在他的腦海浮現:

「恩繼,阿媽將所有希望都放晒喺你地兩兄弟身上,我將你地個名改做恩繼、恩承就係希望你地可以繼承到你爸爸嘅事業,依家大房嘅嫡子恩澤死咗,二房嘅恩隆以為依家佢係長子就可以坐正,但係你地都係賭王個仔,你地都可以坐正,你地兩兄弟要爭氣,唔可以畀人睇死,知唔知啊?嗰個恩隆除咗識玩女人,仲識啲咩啊?你地千祈唔可以行差踏錯,只要恩隆繼續犯錯,我地就會有機會,阿媽會幫你地兩兄弟成為第二代賭王。」
就在柯恩繼想當年的時候,不經不覺間他已經把布正麗等人載到了目的地。

布正麗別過頭去搖醒阿興與榮仔道:「喂!到喇!你地兩隻野好醒喇!」

阿興與榮仔搓揉著惺忪的睡眼,道:「到喇?」

布正麗道:「柯…Ronaldo,唔該晒!再見喇!」

「拜拜!」

柯恩繼瞧著漸漸走遠的布正麗,他想問對方的聯絡方法,但他記起了母親的話,如果他與這背景複雜的女生一起,被二房抓住了把柄大做文章,可能會惹起父親不快,儘管他對布正麗萌生了一點點情愫,還是趁現在放棄吧!

在豪門裡,婚姻就是政治的聯繫,二房的麗娜就是嫁與政府高官,令家族的事業得以擴展,所以二房的勢力才得以壯大,如果他與布正麗一起,意味著他將要放棄賭王繼承人的寶座。

柯恩繼瞧著布正麗的身影沒入了黑夜中,嘆了一口氣駕車離去。

(待續)
好期待故事既發展!
原來不經不覺間寫了差不多四十七萬字

距離五十萬字都係差三萬多啲
原來不經不覺間寫了差不多四十七萬字

距離五十萬字都係差三萬多啲

加油啊春巴
Ronaldo實忍唔住搵返布甸
阿興比起榮仔差得遠

Ronaldo應該係咁多個最靚仔果個
成皇志 你去食布甸啦

我寧願要Ronaldo啦

Ronaldoooooooo 雖然我地有少少距離
但都近過布甸呀 不如揀我啦
阿興比起榮仔差得遠

無計 基因問題 而成皇志好彩多人三十年做人經驗,唔係同阿興都一鳩模樣

成皇志 你去食布甸啦

人哋眼尾都冇望過你一眼呀

成皇志 你去食布甸啦

港女格出哂黎 鬼唔望你比人中出即飛
春巴勁呀,幾下文筆就可以交代了柯公子既無奈!
柯公子 :就算不能成為情人 ,也可以打友情波吧

布丁:你成為賭王先考慮 ,因為我會係皇后

院林山:柯公子 ,其實我一見你我就高潮出水,做你情人都好呀
睇落去主角應該會收左靜宜,至於靜宜接唔接受到n 女共侍一夫

學姐就情婦命(主角私淫秘書)

成皇志 你去食布甸啦

港女格出哂黎 鬼唔望你比人中出即飛

靜宜我真係估唔到你係啲咁既人

你估我想ga 成皇志而家又好似對我冇feel咁
左顧學姐 右盼布甸

成皇志 你去食布甸啦

搵食行遠d la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞