(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(9)

1001 回覆
222 Like 8 Dislike
成囝仲會唔會加入樂壇

有機會
隔左一排冇睇,今日終於Live番,春巴加油

爸打 你仲有無寫文

有時放低太耐好難拿返個節奏同感覺

之前我都試過放低了一排

知道嗰種攞返枝筆的困難

雖然寫到依家有啲倦意

但我都迫緊自己唔好停

大家加油

多謝關心呀,真係估唔到仲有人記得我

其實就keep住有寫嘅

不過寫唔到自己滿意所以就唔再放上嚟啫

有機會嘅可能會再見到我出文嘅,等我準備好之後
第一部完成左幾多 ,係咪寫到考完會考?
睇落去主角應該會收左靜宜,至於靜宜接唔接受到n 女共侍一夫

學姐就情婦命(主角私淫秘書)

學姐同楊鳳瑤之後都有獨立劇情

學姐 外傳呀唔該
這晚我差不多十二點的時候才回到家中,我發現阿興早已入睡,忙碌了一天,雖然身心均很疲累,可是這一天發生的事讓我很亢奮,我記得很多時旅行前夕,我均會有類似的情緒,我閉著眼想到了柯麗華、想到了柯恩繼、想到了今天遠超預期的收入、想到了明天的生意額會因為報章的植入式廣告更勝今天。

我已經很疲累,是時間要休息;明天將會很忙,我需要好好休息回復體力,但一時間我還是難以進入夢鄉。

第二天一早,我打開電視機留意香港早晨的新聞報導,看到了大台的新聞小花去採訪賭王,柯麗華被攝入鏡,她挽著一個印有齒頰留香商標的膠袋,這個商標足足在電視上出現了兩秒之久。然後我又走去報攤買了幾份不同的報章,瞧見了齒頰留香的商標不知不覺被刊登在報章上,而且內文還有提及柯麗華所餵給賭王的Macaron是在附近的檔攤購買。

回到花卉展的攤檔,我指著報紙上的報導,向眾人道:「你地睇,我地叼咗柯麗華嘅光上咗報紙,我相信今日我地嘅生意會更加勁。」

游大輝拿起報紙,眉頭大皺,質疑道:「幅相得丁屎咁大,啲人會唔會留意到啊?」

我搶回游大輝手上的報紙,道:「靜間睇下點!」

事實果然如我所料,經過昨日的植入式廣告,光顧我們的客人比昨天還要多上一半有多,我們忙得不可開交,客人多得連宛琳珊亦要放下宣傳工作,走進攤檔內幫忙。

正所謂屋漏偏逢連夜雨,我們忙碌之際,居然碰上了電壓不足的問題。

不單止我們遇到這問題,連其他攤檔亦同樣發生這狀況。
場地的負責人向我們說他們已經派人去電標房查看,發現其中一個機件有問題,所以導致電壓不足影響供電,他們已經派人進行維修,但可能要三個小時後供電才恢復正常。

遇到這些我們未曾想過的突發情形,一時間我們亦失了方寸。

我們面面相覷,一時間亦想不到方法。

站在這裡乾瞪著眼是解決不了問題的,我們亦不能夠等候供電完全回復正常後才做生意,待我察看攤檔內的四個用電的地方:凍櫃、炸爐、製作飲品的機器及收銀機,我發現現在攤檔內並不是完全沒有供電,攤檔內的供電量是足以運作四部機器的其中一部。

於是我們暫時放棄使用收銀機,使用手提計算機協助結算;另外,阿興與榮仔則到附近的便利店及超市搜購冰塊,用作凍櫃保溫之用;而炸爐與製作飲品的機器則輪流運作。

另外,我還記起游世伯的貨車上有一部小型的發電機,於是我叫游大輝聯絡游世伯,讓對方把發電機運過來。

由於遇到這種意外,客人輪候的時間比之前要多花十五分鐘,但我們的攤檔還算勉強可以運作,其他的攤檔此時的運作陷入癱瘓狀態。

半小時後,游世伯把發電機運送過來,我們攤檔內的運作漸漸恢復了正常。

在電標房搶修的技工比原定時間還要多花一小時才維修成功,其他攤檔的檔主怨聲載道,揚言要向有關單位作出投訴並要求賠償,而我們雖然比起其他檔主的損失尚算輕微,但我們亦加入其他檔主對有關單位進行聲討的聯盟裡,最後負責人向我們退還半日的租金作為賠償。

(待續)
一入就有文
好文繼續推
繼續推呀!
一入就有文

第一部過了一半
有咩爽得過有文睇,好想買春巴出既小說

第一部過了一半

加油 個故真係追左好耐 由舊登到呢到
有d似以前追漫畫feel 雖然無圖
但係好有畫面d情節
留名睇可以出到書
Push
Push
打緊
這天打烊後,我們均感到全身痠軟,游大輝抱怨道:「嘩!今日真係做死人,諗起聽日都好似今日咁嘅情況就得人驚喇!」

我瞧見其他人均一臉勞累的樣子,便道:「我都知今日多野做,大家辛苦喇!大家今日早啲返去休息啦!至於人手方面,我頭先打咗電話同Mattew講,佢可以調配到一個人嚟幫我地手,另外嗰部發電機會留低,直到最後嗰一日,以防又遇著今日咁嘅情形。」

呂靜宜道:「頭先管佳莉打畀我,佢話依個復活節假想過得有意義啲,所以聽日都會落嚟幫手,仲有媽咪同我講,最後嗰日因為唔駛再係大本營為第二日準備食物,佢會落嚟依度坐陣。」

我拍了一下手,道:「好喇!未來依幾日我地人強馬壯,吸取咗教訓,準備功夫做到足,所有事情都應該順順利利,唔會好似今日咁倒瀉籮蟹。」

宛琳珊像昨晚一樣跟游世伯車,我向其他人道:「你地走先,我埋埋啲數先。」

呂靜宜道:「我陪你啦!最近扑頭黨好猖狂,你帶咁多錢喺身,好危險。」

我道:「依官,咁你同布甸、阿興、榮仔一齊走啦!多個人多個照應,橫豎你地住喺附近。」

陳依官嗯了一聲,這時我想起了一個問題,問道:「阿興,尋日呂伯母車我返屋企,你搭小巴,點解會快過我返到屋企嘅?」

阿興道:「尋日柯公子車我地返屋企喔嘛!所以咪快過你囉!」

「咩話!柯恩繼居然送你返屋企。」
阿興道:「嗰個柯公子緊係睇中布甸姐啦!如果唔係嘅話,嗰陣成十一點,佢點解仲喺附近喔?」

我聞言感到這情形有點詭異,原本的歷史是宛琳珊與柯恩繼有一段情,但現在反而是柯恩繼看上了布正麗?而那個轉世活佛曾對布正麗揚言她的命格貴不可言,難道布正麗會成為柯恩繼的未來太太,她飛上枝頭成為了賭王的兒媳?

布正麗見我目不轉睛地盯著她,她的神情有點尷尬,道:「你地唔好聽阿興亂講啊!人地只係出於好心,見我一個女仔同兩個細路咁夜仲晌條街度,先車埋我地嘖!如果人地對我有意思就問我攞電話啦?」

榮仔道:「嗯!但係正所謂無事獻殷勤…」

布正麗瞪了榮仔一眼,榮仔立時噤聲。

我笑道:「咁啦!如果今晚你地出到去唔見柯公子,咁你地就搭的士返屋企,入阿公數。」

我加入取笑布正麗的行列,她聞言不禁氣結,白了我一眼。

翌日,我們這檔售賣Macaron的攤檔被人們宣揚開去,光顧我們的客人人數更勝昨天。

看到長長的人龍,首天上班的管佳莉不禁咋舌,道:「乜你地啲野食真係咁受歡迎啊?」

忙著收錢找續的呂靜宜道:「係啊!連賭王都食過讚好食,名人效應,啲人咪貪新鮮囉!」

一名光顧了多天的肥仔瞧見管佳莉,訝異道:「嘩!今日依度又多咗位靚女啊?」
此時,阿興經過道:「係啊!肥仔,不過依度啲靚女全部都名花有主喇!」

肥仔指著布正麗,詫異道:「嗰個奶茶西施都有?」

阿興道:「我地布甸姐樣靚身材正,沖啲奶茶都好味過人,當然大把人追啦!連柯公子都對佢都搭晒糖,肥仔你點睇都係無行架啦!都係買多幾杯奶茶算啦!」

待阿興走遠,管佳莉偷偷道:「靜宜,乜成皇志個細佬人仔細細講野咁沙塵招積嘅?」

呂靜宜道:「成皇志話依啲叫做自信,好野嚟架喎!」

今天的人客比昨日還要多,但多了管佳莉分擔了下單的工作,變相我可以抽身出來,在準備食物方面,另外Mattew還派了一個員工來幫忙,人手比昨天充裕得多,加上沒有電壓下降的突發情形發生,所以我們的工作比起之前兩天更見輕鬆。

本來這天應該無風無浪地過去,可是大概在下午五點的時候,一人前來我們的攤檔,為這風平浪靜的一天激起了一點點漣漪。

一名年約二十歲的女生走到我們的攤檔,呂靜宜問道:「歡迎光臨,請問想要啲咩野食呢?」

女人笑了笑,道:「我唔係嚟幫襯架!我係蛇果日報嘅記者,想問下邊位係成皇志啊?我想做個訪問,依張係我嘅卡片。」

呂靜宜聞言一臉驚訝地接過卡片,道:「嘩!我地啲Macaron依家出名到連蛇果日報都嚟做採訪啊!成皇志,蛇果日報嚟搵你啊!」

布正麗見狀走過來,問道:「靜宜,咩事啊?」

呂靜宜把記者的卡片交給了布正麗,她去找成皇志。

布正麗瞧見卡片上印有金碧韻的名字,她記起了那篇8座事件的演義式小說,正是出自眼前的女子手筆,她點了點頭,笑了笑道:「我記得妳,妳嗰篇報導寫得我唔錯喔!好彩妳今日嚟採訪我地嘅Macaron嘖!」

金碧韻指著布正麗訝異道:「妳係布正麗同學!我唔係搵食男女嗰邊,我今次係嚟搵成皇志,我想搵佢做專訪,不過亦都希望靜間妳可以抽啲時間出嚟做個訪問。」

「訪問我?我有咩值得訪問?」

「布正麗同學,妳當然有受訪嘅價值啦!前晚有人影到妳上咗賭王公子柯恩繼架車度。」

布正麗聞言楞住了。

(待續)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞