(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(9)

1001 回覆
222 Like 8 Dislike
....

我向各人發放了這幾天的薪金,扣除所有開支後,把所得的錢與游大輝、陳依官攤分。

我向呂伯母道:「呂伯母,之前琛琛嘅後事,我地問妳借咗錢,依度兩萬蚊,還住畀妳先。」

呂伯母瞧了我片晌,一臉欲言又止的樣子,最後她還是收下了兩萬元。

宛琳珊見狀,偷偷向游大輝問道:「喂!你地三個今次賺咗幾錢啊?」

游大輝壓低聲音道:「差唔多有四萬蚊。」

宛琳珊一臉訝異,伸出了四隻手指道:「四…四…四萬。」

總共賺差不多4萬定每人賺差不多4萬?

咁成皇志人生咪rewrite左!會不會個結局只不過係其中一個平衡世界!原來佢已經....
其實主角已經昏迷 全部都係自己ff 出來

到佢醒番時身邊d 後宮沒晒
朋友沒晒
再自殺一次就會完故
今日我生日,希望樓主出多啲文比我等我冇咁孤單啦
其實主角已經昏迷 全部都係自己ff 出來

到佢醒番時身邊d 後宮沒晒
朋友沒晒
再自殺一次就會完故

接受唔到咁嘅結局啊
今日我生日,希望樓主啲文比我等我冇咁孤單啦

爸打生日可以免費去海洋公園

生日都冇假放啦

生日都冇假放啦

慘!

依家係咪搵份正正常常嘅工都咁難?
....

我向各人發放了這幾天的薪金,扣除所有開支後,把所得的錢與游大輝、陳依官攤分。

我向呂伯母道:「呂伯母,之前琛琛嘅後事,我地問妳借咗錢,依度兩萬蚊,還住畀妳先。」

呂伯母瞧了我片晌,一臉欲言又止的樣子,最後她還是收下了兩萬元。

宛琳珊見狀,偷偷向游大輝問道:「喂!你地三個今次賺咗幾錢啊?」

游大輝壓低聲音道:「差唔多有四萬蚊。」

宛琳珊一臉訝異,伸出了四隻手指道:「四…四…四萬。」

總共賺差不多4萬定每人賺差不多4萬?

每人
當年4皮野 留一半 買騰訊 仲唔發達
成皇志叫一次雞先啦 拎d錢慰勞自己
打緊

晏啲

生日都冇假放啦

好彩爸打生日無去海洋公園
打緊

晏啲

生日都冇假放啦

好彩爸打生日無去海洋公園

今日先死咗人不了

生日都冇假放啦

爸打都係琴日生日?
今天,呂伯母的樓上CAFE「齒頰留香」終於在旺角開張。

我、游大輝、陳依官、布正麗、宛琳珊、管佳莉六人夾錢買了個花籃,祝賀呂伯母新鋪開張。

新店第一天開張,並未正式營業,呂氏伉儷邀請了親戚好友前來撐場,呂世伯人面廣,有一些薄有名氣的商界名人出席,未能出席亦派人送上花籃致賀。

陳依官打量一下四周,道:「嘩!好多人啊!」

呂靜宜向我們招手,道:「喂!你地嚟咗喇?」

布正麗道:「我地幾個夾咗錢送個花籃嚟祝伯母間CAFE生意興隆啊!」

「多謝啊!」

宛琳珊指向遠處,訝道:「咦!嗰個係咪星旺嘅經理人mary chu。」

呂靜宜循宛琳珊所指的方向瞧去,道:「哦!朱小姐以前同我爹地係同事,佢嚟過我屋企幾次,讚我媽咪煮餸好食。」

我見狀笑道:「宛琳珊,妳過去同mary chu自我介紹下,話唔定佢捧妳做凌風師妹呢!」

宛琳珊白了我一眼,但我看出她對我的提議好像有點心動。

游大輝道:「城隍廟,你當宛琳珊係咩人啊?娛樂圈係一個大染缸,佢都唔係一個貪慕虛榮嘅女仔,對依行一啲興趣都無。」

宛琳珊現出沒好氣的樣子,我不禁搖頭,心想:「游大輝,你太唔了解宛琳珊喇!佢絕對係一個貪慕虛榮嘅人,你連依一點都睇唔清楚,注定你無運行。」

此時,一名白髮平頭裝的胖老人,聲如洪鐘笑道:「哈哈,阿呂,你叻仔啊!連賭王四太都送花籃賀你新鋪開張。」

呂世伯笑道:「鄧翁,唔係我有面啊!係啲小朋友同賭王四房千金熟絡,四太送個花籃嚟,都係畀面佢地咋!」
鄧翁訝道:「原來係靜宜同溫侯。」

Humphrey與呂靜宜走到鄧翁面前,喚道:「鄧伯伯。」

鄧翁笑道:「嘩!無見一排你地咁大個架喇!」

Humphrey問道:「係呢!鄧翁,幾年無見,你去咗邊到玩啊?」

呂世伯笑道:「鄧翁,唔係玩啊!佢去咗西藏、印度禪修。」

呂靜宜訝道:「鄧伯伯,你最鍾意食野,禪修聽落好辛苦嗰喎!你捱得住架?」

鄧翁搖頭嘆道:「唉!有時候人生去到某一個階段就要做一啲唔同嘅野,幾年前有一晚,我發咗一個好真實嘅夢,夢到自己跌落懸崖死咗,我嚇到成個人即刻醒咗,跟住嗰幾日茶飯不思,連見到最鍾意食嘅野係而前,但係一啲食慾都無,我就諗如果我聽日就死,係死之前有咩要做呢?之後第二日,我就搭飛機去咗西藏,去到西藏,我一直漫無目的周圍行下睇下,無路行就搭車,不知不覺經藏南去咗印度,一個星期後,我行到一座山,應得依座山嘅懸崖,就係我夢入面跌死嘅懸崖,之後我就喺嗰度見到轉世活佛,佢對我點頭微笑:『你終於嚟咗喇!』嗰一刻我跪咗喺度喊咗出嚟,之後我就跟住活佛禪修,過咗差唔多三年,有一日,佢同我講話我同佢嘅緣份已經盡咗,叫我離開返香港,經三年嘅禪修,返到香港,搵醫生年檢,佢話一直困擾住我嘅三高同尿酸都無咗。」

呂靜宜聞言嘖嘖稱奇,道:「鄧伯伯,你嘅經歷都好玄奇下,個活佛好似知道你會嚟搵佢,佢仲醫好你嘅三高添!真係好神奇啊!」
鄧翁道:「活佛唔止醫好我嘅三高,仲開咗我嘅天眼,令我可以睇到一個人嘅運程,推測佢之後嘅人生。」

Humphrey訝道:「咁厲害?真唔真啊?鄧伯伯。」

鄧翁一臉肅穆,神情專注,瞪著Humphrey,過了一會,他才道:「溫侯,你運程唔錯,將來事業有成,生活無憂。」

Humphrey喜道:「真架!鄧伯伯。」

呂靜宜聞言,立時指著自己,道:「咁我呢!鄧伯伯。」

鄧翁瞪了呂靜宜一會,良久才點頭道:「靜宜,妳嚟緊有個轉捩點,有一啲波折,過咗就一帆風順,另開一片天。」

呂靜宜憂喜參半,道:「鄧伯伯,你咁講,我好驚嗰喎!」

鄧翁哈哈笑道:「靜宜,妳唔駛驚,當真係要妳作出抉擇嘅時候,妳自然會選擇一條最適合妳自己嘅路!所有野都取決於緣份,我同活佛有緣,緣份牽引我由香港去到印度搵佢,就好似你地同賭王千金柯麗華相遇,都係一種緣份。」

呂靜宜道:「鄧伯伯,其實最初係布甸同柯麗華相遇先架!」

「布甸?邊個係布甸啊?」

「布甸係我朋友,佢係嗰邊。」

呂靜宜與鄧翁一起過來,她介紹道:「依個係鄧伯伯啊!佢啱啱係印度跟活佛修行,可以睇到一個人嘅運程。」

其實剛才呂靜宜與這個胖老人對話這麼大聲,她未作出介紹,我已經知道他的稱謂。

林大輝訝道:「可以睇到一個人嘅運程?係咪好似啲風水佬睇人啲掌紋啊?」

鄧翁搖頭道:「嗰啲江湖術士學到一啲皮毛,晌到欺世盜名,點同我依啲跟活佛禪修苦行,我仲畀活佛開咗天眼,我可以睇到每個人散發出嚟嘅查克拉,從而推斷佢地嘅運程。」

呂靜宜幫腔道:「係啊!鄧伯伯,佢好準架!」

雖然鄧翁一副正經八百的樣子,而呂靜宜又這麼說,但我還是忍笑忍得很辛苦。

查克拉?火影忍者嗎?不過這時岸本齊史好像還未開始在少年Jump上連載火影忍者。
查克拉
白眼
笑了
轉世活佛都識廣東話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞