(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(9)

1001 回覆
222 Like 8 Dislike
新讀者留名 一夜追到live
d女角真係個個都寫得好有特色好正 可唔可以比主角食哂開後宮唔好辜負任何一個
終於似返個學生會做既野

已經越級挑戰咗
正路大學生先會搞呢啲攤檔
d女角真係個個都寫得好有特色好正 可唔可以比主角食哂開後宮唔好辜負任何一個

我唔要痴線學姐

我唔要痴線學姐

你小心點

我唔要痴線學姐

你小心點

一見到你個名就好驚
終於似返個學生會做既野

已經越級挑戰咗
正路大學生先會搞呢啲攤檔

你有無行過花市
春哥失蹤?
最近好多麻煩野攪

部電話壞壞地要換部新
飯後一推
推post
已正評
打緊
陳依官點頭讚道:「成皇志,依條橋得啊!美食節同工展會,嗰啲食品供應商,推出啲優惠價吸引人買嚟試食,都係做宣傳嘖!我覺得你依個方法行得通啊!」

游大輝皺著眉頭道:「城隍廟,你依個諗法雖然好,但係只係得番一個禮拜,我地邊到有時間搵到啲咁啱想做宣傳嘅食品供應商呢?而且人地咁大間供應商,實有自己一套,點會信我地幾個靚仔可以幫到佢地宣傳啊?」

我聞言有點慍怒,道:「叫你諗辦法,你又唔諗,人地諗到辦法,你條友剩係識潑冷水!」

游大輝怒道:「我覺得有問題咪出聲囉!你覺得唔啱聽,最多我咩都唔講喇!」

陳依官打圓場道:「盤生意大家都有份嘅,我知道你地都係為件事好嘖!覺得邊度有唔妥,咪開心見誠講出嚟囉!有咩唔啱就慢慢講到啱囉!唔需要嘈交傷和氣嘖!」

陳依官察覺到我們再沒有吵架的跡象,他才道:「其實我個人覺得成皇志條橋好值得一試,如果依條橋成功就可以解決食物、技術、設備、資金上嘅問題,當然我都明白游大輝你嘅顧慮,剩返嘅時間唔多,要搵到供應商相信我地,從而支持我地係困難嘅!但我地可以全力喺依個方向著手先,如果距離花卉展兩日前都搞唔掂,我地先賣魚蛋燒賣,反正賣魚蛋燒賣準備嘅功夫同時間都唔需要太多。」

聽了陳依官這番話,我覺得讓陳依官加入這個決定,真的沒有錯。
在一個團體裡,其實真的很需要陳依官這種人的存在,他的性格可以協調各種不同想法的人,好像剛才這樣我與游大輝有不同意見,他可以聽取我們的想法,加以吸納消化後,找出了一個平衡點,提出一個更加周詳的建議,而且他還顧及了我與游大輝兩人的面子,所以就算游大輝對他略有敵意,亦沒有對他這番說話有任何異議,這樣懂得人情世故,難怪陳依官無論與老師,抑或其他同學們均保持良好的關係。

陳依官的積極熱誠的態度,在這個三人團體所起的正面作用豈止如此,如果沒有他在,剛才我說出我的想法後,聽到游大輝的負面說話,我的意志應該會受到打擊,並不會再持續在這個方向實踐任何事情,陳依官的正面態度鼓舞我去作出嘗試,促進著這三人團體的行動力。

最後一點,由於我與游大輝從小便認識,很多時候均會摻雜了一些感情在內,陳依官與游大輝原先並不相識,他的看法和意見會比較中立。

說了陳依官這麼多優點,這樣好像顯得三人團體裡,游大輝是最沒用的一人,其實不然,
游大輝亦有對這團體作出貢獻,他的優點…

嗯,他的優點就是…正所謂一條底褲與一張紙巾亦有它的用處。
我們有了新的方向,便繼續討論,我道:「一啲大型嘅食品供應商應該唔會理我地架啦!如果係一啲餐廳或者食店,成功嘅機會應該會大啲。」

陳依官皺著眉道:「但係依啲食店本身有間鋪頭喺度做緊生意,佢地未必會覺得我地花卉展擺檔可以幫到佢地嘅生意有所增長?」

我點了點頭,道:「嗯,的確係,除非係一啲就快開張嘅餐廳,我地可以提供一個平台嘅佢地熟習製作食物嘅流程,同時又可以試下人地對佢地出品嘅反應,仲可以宣傳添。」

陳依官點頭道:「如果我係一間新餐廳嘅老闆嘅話,都會覺得依個IDEA嘅吸引,一嚟可以知道顧客嘅意見,而且花卉展咁多人流,係一個好好嘅宣傳平台。」

此時,CAFE的大門敞開,站在大門附近的布正麗,道:「咦!伯母、靜宜、Humphrey,你地咁人齊嘅?」

呂靜宜笑道:「係啊!我媽咪今日上嚟有野同妳老細傾啊!」

布正麗詫異道:「吓!搵我老細傾計?」

「係啊!媽咪嚟緊會同Mattew一齊開餐廳啊!」

CAFE的老闆Mattew從廚房走了出來,道:「Humphrey、呂太到咗喇!我地坐低先慢慢講啦!」

我與呂靜宜打了個照面,呂靜宜驚喜道:「成皇志,你都喺到啊?」

「係啊!我地喺到傾緊花卉展擺檔嘅野。」

呂伯母亦瞧見我,她與我打了個招呼,我道:「呂伯母,妳諗住同人夾份開餐廳咩?」

呂伯母呵呵笑道:「係啊!我不嬲鍾意煮野食,十幾年前我都已經諗過開餐廳,嗰陣佢兩兄妹仲細,我要照顧佢地,先暫時擱置依個諗法,依家佢地都大過咯!我日日喺屋企咁得閒,都想搵返啲野做。」
呂靜宜打開了一個小盒子,道:「成皇志,依啲甜品媽咪整架!你試吓!」

小盒子內裡是一些不同形狀的曲奇餅,我隨便挑了一塊來吃。

呂靜宜問道:「陣味係咪好特別呢?」

「嗯!加咗芝士?」

呂靜宜笑道:「係腐乳嚟架!」

「唔怪之得,我覺得陣味同啲南乳餅乾好似!」

呂靜宜三母女與Mattew坐在我們身後商議事情。

Humphrey道:「Mattew,你間CAFE最近生意點啊?」

Mattew嘆了口氣道:「本身幾好嘅,但係可惜開壞咗個頭,之前為咗多啲生意,又做埋送外賣、同埋啲荼餐廳食物搞到不倫不類咁,偏離咗本身嘅風格,新店我地會革新,走返啲特式風格。」

Humphrey笑道:「咁啱喇!我媽咪煮野食好叻架!佢一定可以設計出一啲耳目一新嘅菜式架!」

呂伯母笑道:「Mattew,唔好聽Humphrey亂講,我啲師奶仔煮啲家常菜仲可以,開餐廳你先係老行專。」

Mattew道:「呂太,你唔好咁謙啦!我試過妳啲手勢,拍得住出面啲大師父,新開鋪初期,我地做住啲甜品、特式小食先,最近我訂購咗一批器具,靜間妳望下畀下意見喔!」

呂靜宜道:「咁啱嘅!媽咪都設計咗一啲食譜,諗住畀Mattew你過目。」

坐在呂伯母身後的我們面面相覷,這是否叫作想打瞌睡時,有人送來了枕頭?

游大輝道:「新食店?特式小食?唔會咁啱啊?」

陳依官愕然道:「依啲係咪踏破鐵鞋無覓處,得來全不費功夫?」

我聞言亦不禁怔了一怔,道:「否極泰來,我地開始行運喇!」
就印尼撈啦

幾時開始有印尼撈
游大龜好撚煩
快d將宛琳珊條閪女人許配俾佢
等佢兩個雙宿雙棲

游大輝點同賭王個仔爭
賣咩 熟食 ?舊登推介 燒亳!
其實熟食最快快出先搵錢

烤尤魚 其實都幾好搵

當年有個部烤尤魚機未(葵廣當年天橋好早引入左)

有無提議
我是來支持的 這帖不能沉

多謝
游大龜好撚煩
快d將宛琳珊條閪女人許配俾佢
等佢兩個雙宿雙棲

岩呀
臭雞配傻閪 一對好呀

難啲
如虎添翼
係要加個智將係身邊先得

真正智將未出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞