(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(9)

1001 回覆
222 Like 8 Dislike
一人一邊大髀
一個位兩個人坐
係咪暗示兩女共侍一夫

布甸夠喇
頂,真係睇到好唔夠喉
個故太正了
游大輝流露出緊張的神色,讓他緊張的只有一件事,果然如我所料,他道:「係呢?講開人手問題,我地之前已經落實咗請一個叫宛琳珊女仔,依家應該都無問題嗰?」

呂伯母點頭,道:「人手方面,你地決定,我個焦點只係放係宣傳效果上面。」

我道:「既然講開人手方面,咁依家暫定係我地三個加宛琳珊,我可能叫埋我細佬同佢朋友去幫手,再加埋布甸,暫時七個…」

呂靜宜舉手道:「我又去幫手。」

我們在座其餘七人均瞧著她,她靦腆地道:「咁…媽咪有份投資,我作為佢個女落去睇住都好合理嘖!」

陳依官附和道:「嗯,講得無錯,真係好合理。」

我道:「呂伯母,妳地新開間餐廳叫咩名啊?我諗住聽日就去搵人整橫額,到時貼喺個攤檔上面,啲食物包裝都要印上你地餐廳個名同地址。」

Humphrey道:「叫做齒頰留香,依方面我搞啦!之前我叫人設計咗個LOGO同啲食物包裝,依家加多條banner嘖!」

我點頭道:「嗯,咁樣呂伯母,妳地諗住做啲咩野食品啊?」
呂伯母把預備好的菜單拿出來給我們看,經我們多番討論,考慮到技術、製作的時間、成本等問題,暫定賣花茶、珍珠奶茶、鹽酥雞、日式章魚丸、芒果糯米糍、布甸、啫喱等。

看見這些食物種類,怎樣亦比燒賣魚蛋來得吸引。

布正麗讚道:「嘩!伯母,妳都識製好多甜品喎!」

呂靜宜附和道:「係啊!我媽咪煮甜品好叻架!」

布正麗道:「伯母,識唔識整雞蛋仔啊?我見依家出面有好多唔同口味唔同顏色嘅雞蛋仔。」

Humphrey道:「媽咪,佢打算係新餐廳用雞蛋仔加雪糕做甜品。」

我聞言靈機一觸,道:「伯母,妳識唔識整一種法國甜品,兩塊細細嘅圓型餅仔好似漢堡包,中間有啲餡料,外脆內軟而黏。」

呂伯母聞言現出思索的表情,道:「喔!你咁講我又好似有啲印象,唔知係邊度食過。」

「嗰種甜品叫macaron,我以為伯母可能識整,所以想叫妳考慮下…當我無講過啦!」

呂伯母道:「嗰種餅仔,口感幾特別,外型好吸引,如果可以喺花卉展推出,應該會好受歡迎。」

Humphrey道:「媽咪,得番咁少時間,妳都係唔好諗macaron住啦!」

呂伯母搖頭道:「我鍾意煮野食,成功製造新嘅菜式,喺我鍾意接受嘅挑戰,不過你地放心,我會有分數,唔會耽誤正經事。」

我們討論了餘下的細節,呂伯母和Mattew坐陣在大本營安排食物,布甸亦會協助,Mattew亦會教導我們使用那些器材,當然花卉展時,他會派人到場協助;游大輝的爸爸負責物流,把食物、器材運抵會場。

最後我問道:「呂伯母,我地賺到嘅錢要分返幾多畀你地啊?」

呂伯母瞧了Mattew一眼,Mattew笑道:「呂太,依啲野妳話事啦!」

呂伯母道:「我地只係收番買料錢,因為我地嘅目的係宣傳,Mattew,你覺得點?」

Mattew點頭道:「一於咁話啦!」

(待續)
又好多女女同場出現
成皇志你好醒醒定定
成皇志你好醒醒定定

醒醒定定唔好聚你就得
成皇志你好醒醒定定

醒醒定定唔好聚你就得

咁早就擺定款
成皇志你好醒醒定定

醒醒定定唔好你就得

咁早就擺定款

有大波妹撐場 一定旺
布甸去幫手會唔惹埋湯生班陀地過黎架
布甸去幫手會唔惹埋湯生班陀地過黎架

我覺得好有機
食完話肚痛,睇大鳩點拆
點解無人推
早啲休息

聽日要返工
星期六都要返工真係慘無人道
星期六都要返工真係慘無人道

返shift表示 對星期六日已經無晒感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞