(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(9)

1001 回覆
222 Like 8 Dislike
到底宛琳珊靚啲定 Laurinda 靚啲呢?

你覺得呢

兩個都靚

X蓮啦

不了留番比你歎

屌你驚到走都走唔切
點夠佢爭呀
點夠佢爭呀

你食屎啦好冇
真心春巴會唔會鋪路屌醒佢
留名
宛琳珊釣到金龜唔該快D退場
見親都煩
暫時跳出游大輝個視角

如果成皇志番左1998年之後改變左歷史,咁宛琳珊同陸泳祥咪有機會拍唔成拖同埋介入唔到柯恩繼嘅婚姻囉?

可以跳番入游大輝個視角了
點夠佢爭呀

你食屎啦好冇

你自己一個食返老泥啦
點夠佢爭呀

你食屎啦好冇

呢d人 屌佢都唔撚醒ga la
係要仆一次勁嘅先識醒
春巴好勁
咁都比你諗到

多謝

其實鳩up唔駛特登去諗
點夠佢爭呀

對手太勁

但係可能有變數

賭王家族出嚟過一過場嘖

第二部曲先會開始
見親都煩

宛琳珊係一個好重要角色

可以話第三女主角(好似係)
暫時跳出游大輝個視角

如果成皇志番左1998年之後改變左歷史,咁宛琳珊同陸泳祥咪有機會拍唔成拖同埋介入唔到柯恩繼嘅婚姻囉?

歷史會變得好勁

可以劇透一下可能涉及賭牌爭產

講出嚟係想各位提供資料或者意見

有陣時你地嘅意見啓發到我

好似之前吉蒂貓咁
有特登走去google下"最索千金"細個點樣
見親都煩

宛琳珊係一個好重要角色

第一 第二女主角係邊個
成皇志仲會唔會加入歌壇?
見親都煩

宛琳珊係一個好重要角色

又煩又廢又市儈仲小器
係有用至好
暫時跳出游大輝個視角

歷史會變得好勁

可以劇透一下可能涉及賭牌爭產

講出嚟係想各位提供資料或者意見

有陣時你地嘅意見啓發到我

好似之前吉蒂貓咁

賭牌 ? 會唔會主角與上大劉 ,比大劉睇起 水大劉拿個賭牌返來

有錢佬中 大劉真男人 同主角應該幾夾
仲可以寫下風風 寶寶 d 分支

金脾 又得
「麗華!」

柯麗華別頭回望,喜孜孜道:「七哥、九姐。」

那名廿多歲的男子,我認出是三房的七阿哥柯恩繼;而那女的是三房的九小姐柯麗萍。

柯麗華是四房的唯一子嗣,可是江湖傳聞四房曾經有一名叫光義的兒子,後來一次訪問,三房的八阿哥恩承出來否認,說要澄清一直以來的誤會,柯家從沒有一個叫光義的男丁。

這傳聞其實有幾點可疑之處,首先,四房的事由三房的人來說,不過賭王四房中,長房正室,不理世事;二房人丁最旺,勢力最廣;三房的三太譚琪精明能幹,大有挑戰二房的統治地位之意;四房勢力最弱,要看其餘三房面色做人。其次,那個不知是否存在的柯光義,據說與三房的八阿哥恩承同齡,柯恩承今年十九歲,可是四太曾雲在十二年前才與賭王認識,十年前才與賭王結婚,時間上好像並不相符。最後,柯家這一輩男的是恩字輩,女的是麗字輩(就好像二房的三小姐麗盈、三房的九小姐麗萍等),而那個光義並不屬於恩字輩,所以另有傳光義是真有其人,不過並不是出自四房,而是賭王在外面的私生子,不過柯光義的身份一直眾說紛紜,究竟是否真有其人也說不準,人們都當作茶餘飯後的奇聞軼事聽了便算。

柯麗萍以手指點了柯麗華秀氣的鼻子一下,道:「『為食貓』,一見到有野食,就走埋去,妳唔見咗人,我同七哥周圍搵妳,驚妳畀人擄走啊!」

柯麗華道:「咁頭先真係好悶喔嘛!嗰個肥伯伯講野又長又慢,我見你地都聽到好眼瞓咁!」
柯麗萍笑道:「哈,妳咁樣講即係拖埋我地落水啦!」

柯麗華道:「個肥伯伯講緊野,如果我喺打喊路會好失禮,所以我先走出嚟。」

柯恩繼薄責道:「麗華,嗰個係特首先生,靜間見到佢,唔可以叫佢做肥伯伯,喺佢面前咁樣叫就真係會好失禮喇,知唔知啊?」

柯麗華點了點頭,柯麗萍瞧見柯麗華挽著一個袋子,內裡有很多食物,訝道:「麗華,妳應該無錢架!點解可以有咁多野食架?」

柯麗華昂首道:「我做咗代言人,依啲係我嘅報酬。」

柯麗萍啞然失笑道:「妳咁細過,有人搵妳做代言人?」

柯恩繼問道:「麗華邊個話搵妳做代言人架?」

柯麗華用手指向我,道:「係Macaron哥哥啊!」

柯恩繼走到我面前,問道:「我細妹食咗你地幾多錢野啊?」

賭王之子柯恩繼面對面與我說話,我生起了一種異樣的感覺,我連忙搖頭,道:「柯公子,唔需要喇!咩代言人,我只係同小妹妹講下笑,嗰啲小小野食,唔需要咁客氣啦!」

柯恩繼瞥了我一眼,從錢包取出了五千蚊放到我面前,道:「數目分明好啲,我地柯家大業大,不時有啲人想嚟混水摸魚,依度五千蚊,麗華無論食咗咩都夠找數喇!」

布正麗聞言一臉慍色,道:「柯公子,我地雖然係窮人,但都知道咩叫骨氣,我地只係見小妹妹生得可愛,請佢食下野嘖,無諗住打咩主意。」
話畢布正麗從我手上取回五千蚊,還給了柯恩繼。

看著到手的五千蚊飛走了,我真的感到可惜。

呂靜宜與陳依官面面相覷,布正麗以這種態度和柯恩繼說話,不知對方會不會發怒,要知道柯家財雄勢大,只要一個不高興,這個攤檔隨時可以提早結業。

柯恩繼瞧著布正麗,目光異彩連連,他抱歉道:「小姐,唔好意思,頭先我嘅語句用得唔恰當,我無貶低你地嘅意思,只係家父成日叮囑我地防人之心不可無同懷璧其罪嘅道理,既然小妹食咗你地啲野,我身為佢哥哥好應該畀錢嘅。」

我不待布正麗再有什麼話說,立時從柯恩繼手上「奪回」五千元,道:「柯公子,言之有理。阿興榮仔,快啲整兩盒全口味嘅Macaron畀柯公子同九小姐啦!靜宜,收錢。」

此時,攤檔外出現了一陣騷動,特首東方華聯同數名官員、商賈在數十名警員保護下四處行逛。

柯麗華回頭一看,瞧見賭王柯漢生在東方華身旁,立時喚道:「爹地啊!」

柯恩繼三人向賭王走去,賭王抱起了柯麗華,問道:「麗華,個袋咁大個嘅?裡面裝啲咩啊?」

柯麗華從膠袋取了一個Macaron出來,道:「爹地,依隻餅叫Macaron,好好食架!你試下啦!」

賭王在眾人的圍觀下,咬了Macaron一口。

呂靜宜見狀喜道:「成皇志,你見唔見到啊?今次無死喇!咁多記者影住,賭王食我地嘅Macaron,聽日實上C1喇!咁仲唔係最好嘅宣傳?」

我嗯了一聲,瞧了站在攤檔外湊熱鬧的宛琳珊一眼,長大後的宛琳珊投身入娛樂圈,並與半個娛圈中人的柯恩繼認識,從而介入到對方的婚姻裡,轟動一時,而現在柯恩繼並未成為人夫,兩位當事人比原來的歷史更早一步碰上,不知兩人的結局會否與之前一樣?

(待續)
歷史沒有偏離既定的軌跡
Mola mola 布甸要比人睇中啦
竟然有文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞