(窮人唔好生女)呀媽嫌棄我男朋友

554 回覆
1489 Like 33 Dislike
這是現實的社會 唉 過多幾年就明
係香港呢個價值觀嚴重扭曲嘅社會,比著三四十年前,大把人一面倒「屌你老母」

但今時今日多左人同你講「現實」問題

之不過咁,就算係想識有錢仔,隨遇而安好過,識唔到都無計,好多嘢其實整定

樓主都係廿歲頭,而家唔好惗咁多先,做多幾年嘢,見識多左,到時就知自己想點
我媽咪知知道我拍拖之後
又問我男朋友住邊屋企有冇錢
問過我d fd 佢話佢地啊媽都係咁問佢地
個個啊媽都想個女嫁個有錢人

咁事實有錢人嘅背景冇複雜喎,當然有錢人都有仆街,佢地咁問都係擔心你
係香港呢個價值觀嚴重扭曲嘅社會,比著三四十年前,大把人一面倒「屌你老母」

之不過咁,就算係想識有錢仔,隨遇而安好過,識唔到都無計,好多嘢其實整定

樓主都係廿歲頭,而家唔好惗咁多先,做多幾年嘢,見識多左,到時就知自己想點

我反而覺得窮人更應該比有錢人更早計劃將來

公道個句
佢都唔算釣金龜啦
同真係有錢差好遠喎

首要學識處理人際關係先啦

咁又未必真係為自己,可能係為你呢
我媽咪知知道我拍拖之後
又問我男朋友住邊屋企有冇錢
問過我d fd 佢話佢地啊媽都係咁問佢地
個個啊媽都想個女嫁個有錢人

咁事實有錢人嘅背景冇複雜喎,當然有錢人都有仆街,佢地咁問都係擔心你

係既 佢成日話自己嫁得差想我嫁好d冇咁辛苦
莫欺少年窮 讀緊書仲有好大空間

識人轉個頭讀個專業證書搵3皮野
又有人撈得好掂畢業幾年做緊上市公司經理級
大學畢業求其搵到份政府工都兩皮幾野起跳

讀中學都有空間嘅,入左大學,睇你讀咩科都知咩料啦,讀晒銀時/Soc Sci就飛得啦,其他都可以考慮下

上面3個真人真事 都係非三大哂銀時GRAD

公道個句
佢都唔算釣金龜啦
同真係有錢差好遠喎

Sorry, 我講到1999
我意思係樓主仲後生,聽唔聽佢老母講都無所謂

所有好同唔好,都係一種經歷,活在當下

同條仔開心,咪enjoy下先,第時可以惗番點同男朋友一齊番pt,一齊去玩

至於將來……聽日都唔知點啦,plan咁多做乜吖,隨心啦
過來人
仲要對方屋企人好鍾意我

不過我屋企人唔知我有個6年幾既男朋友
(依家係ex)
我都明白屋企苦心
你都唔可以怪佢地
講出黎會好d既就算解決唔到個問題

不過始終你唔為家下個男朋友著想
都為下你自己著想
你嫁左過去無人擔保到你婚姻生活一定幸福美滿
始終要同人過世個個係你
唔好咁易向現實低頭

利申:家下仲俾緊說話我聽,叫我嫁過去

點解拍左六年散?

可能最後答案係向現實低頭

無向現實低頭
最後係我接受唔到男朋友某d性格而提分手
門當戶對 人地個仔都未必睇得起你地
(不過有樓有鋪啫,香港大把呢啲人,唔係咩特別有錢住別墅做大生意
我諗樓主呀媽可能係怕萬一到時樓主男朋友話變就變 散咗乜都無
既然係咁 不如搵個有錢既 就算有咩唔對路 都叫有啲錢比你洗下
始終一個人要變真係好容易⋯
但樓主既然決定咗就堅持自己 唔洗理你呀媽 最緊要唔後悔就得
既然係咁 不如搵個有錢既 就算有咩唔對路 都叫有啲錢比你洗下

即係感情既野係人都可能變
所以拍拖唔好睇感情
睇錢最實際

屌你老母你係咪痴線
我男朋友呀媽試過響我面前叫佢同個有樓既女仔相睇 個刻聽到想喊
又唔好話你阿媽貪錢,就係你阿媽捱過先唔想個女辛苦又要捱
有邊個父母係想仔女捱苦

更正 : 女
冇可能仔
唔通叫個仔食拖鞋飯?
老一輩目光短淺,短視先會叫你嫁有錢佬
你諗下d有錢佬咪又係當你雞 包養你
三日唔埋就換女
點結婚呀
愈有錢就愈易滾

即係感情既野係人都可能變
所以拍拖唔好睇感情
睇錢最實際

中老母你係咪痴線

屌你老母睇得cctvb d 膠劇多上腦
正皮是畀樓主嘅 出於污泥而不柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞