(窮人唔好生女)呀媽嫌棄我男朋友

554 回覆
1489 Like 33 Dislike
發現香港好多女仔有相同既煩惱
我仲慘 我呀媽係咁叫我識啲大陸既有錢仔
真係情願嫁窮鬼都唔要大陸佬

而且我自己覺得我又唔係無能力賺錢
點解要靠嫁比人/痴人地屋企啲錢
咁樣真係同做雞無乜分別

當然唔係話特登搵個窮鬼
但當你同得一個人一齊 相遇再相愛
我信命運早已經有佢既安排
係你既就係你既 唔係你既隔硬痴埋去都係分手收場

紅字完全同意
用真人真事回覆你
我同我老公都係公屋出身,佢屋企仲要窮過我屋企好多

我老公搵$15000,$5000自己用,$5000比父母,$5000比我

我搵$32000,計埋老公比既$5000 就有$37000, $10000交租,$1500 水電煤屋企雜費,$5000 自己用,$5000 2歲小朋友用,$5000 比父母,$4000保險,每個月淨$5000-6000

黎緊生多件,即係每個月都會無錢淨

當初我媽同你媽講既野一模一樣,但我自己無所謂,到而家都對老公無怨言,但我每日覺得最對唔住既係我阿媽,每日幫我湊小朋友12個鍾,照顧小朋友三餐同埋我兩公婆晚餐,我都係比得$5000 佢,跟本佢係倒貼緊幫我,遲d佢仲要一個人湊兩個小朋友,我連工人/鍾點都請唔起比佢!

咁點解仲要生多件?意外?

我同老公都有兄弟姊妹,我地覺得小朋友係要生兩個,有伴長大會開心d

絲打加油

多謝 我地兩公婆星期六日都有做pt (有時一個月都可以搵多4-5000), 但我之後想擺多d時間陪小朋友,所以要靠老公去搵錢啦

我只係覺得兩個人加埋搵得3-4萬真係唔好生,會好痛苦

得罪一句
你地咁嘅收入重生兩件,唔只玩到自己,重玩埋兩個細路

我諗香港地,好多人生活仲艱苦過我地掛?
我地慳自己都唔會慳小朋友,亦都無諗住要佢琴棋書畫樣樣精,每個月用成萬蚊去上興趣班,面試班去爭入名校,只係希望佢地有愉快童年,開心成長。

真心想問點解咁多位ching都覺得我地小朋友既生活好可憐?定係我太短視?

上連登勿認真
50k點會唔夠養兩件
睇下香港家庭入息中位先啦

佢自己講生多件到時無錢剩架嘛
細路會大, 開支都會跟住大

我同老公都有兄弟姊妹,我地覺得小朋友係要生兩個,有伴長大會開心d

絲打加油

多謝 我地兩公婆星期六日都有做pt (有時一個月都可以搵多4-5000), 但我之後想擺多d時間陪小朋友,所以要靠老公去搵錢啦

得罪一句

我地慳自己都唔會慳小朋友,亦都無諗住要佢琴棋書畫樣樣精,每個月用成萬蚊去上興趣班,面試班去爭入名校,只係希望佢地有愉快童年,開心成長。

真心想問點解咁多位ching都覺得我地小朋友既生活好可憐?定係我太短視?

上連登勿認真
50k點會唔夠養兩件

入息中位數冇叫你比4大長老加兩個細路嘛
再者絲打自己都搞到過唔到自己個關,所以我更唔明點解要追多個

絲打加油

得罪一句

上連登勿認真
50k點會唔夠養兩件

重要求神拜佛冇病冇痛
發現香港好多女仔有相同既煩惱
我仲慘 我呀媽係咁叫我識啲大陸既有錢仔
真係情願嫁窮鬼都唔要大陸佬

而且我自己覺得我又唔係無能力賺錢
點解要靠嫁比人/痴人地屋企啲錢
咁樣真係同做雞無乜分別

當然唔係話特登搵個窮鬼
但當你同得一個人一齊 相遇再相愛
我信命運早已經有佢既安排
係你既就係你既 唔係你既隔硬痴埋去都係分手收場

紅字完全同意

樓樓上
你老母真係唔化
唔係唔知大陸佬點樣玩新娘架啦
盞害撚死自己個囡
記住萬一結得成
唔該嫁狗隨狗 返上去
用真人真事回覆你
我同我老公都係公屋出身,佢屋企仲要窮過我屋企好多

我老公搵$15000,$5000自己用,$5000比父母,$5000比我

我搵$32000,計埋老公比既$5000 就有$37000, $10000交租,$1500 水電煤屋企雜費,$5000 自己用,$5000 2歲小朋友用,$5000 比父母,$4000保險,每個月淨$5000-6000

黎緊生多件,即係每個月都會無錢淨

當初我媽同你媽講既野一模一樣,但我自己無所謂,到而家都對老公無怨言,但我每日覺得最對唔住既係我阿媽,每日幫我湊小朋友12個鍾,照顧小朋友三餐同埋我兩公婆晚餐,我都係比得$5000 佢,跟本佢係倒貼緊幫我,遲d佢仲要一個人湊兩個小朋友,我連工人/鍾點都請唔起比佢!

絲打加油

得罪一句

平心而論
我覺得最可憐係你媽 同你兩公婆
$5000俾你啊媽 照顧小朋友 係得屋企我估家務都係佢做
仲要煮埋飯你兩公婆食
衰啲講 工人做既野佢做晒
你地仲要為左有兄弟姊妹開心啲而整多件
講真 好自私 你阿媽病都唔病得 抖都唔抖得

唔通你有能力俾個細路學琴棋書畫你會唔俾佢去試下當發掘下佢有咩興趣咩 但你地無咁既能力嘛 有錢唔通你唔會送佢去國際學校?

No offence 唔係針對你 身為旁觀者睇到既野係咁
好彩我老母呢方面好開通
識男友從來唔過問 有次我同佢講我男友有錢 佢好驚訝咁話真架 就冇再講過 反而叫我唔好洗人啲錢

絲打加油

得罪一句

上連登勿認真
50k點會唔夠養兩件

其實開支最大係初生至三歲,因為學前班無資助要$4000 一個月,同讀大學學位一樣 上到幼稚園有學券資助會輕鬆d
我同男朋友都無父幹,住公屋,大家都係二十頭,佢細我少少
兩個都一邊讀書一邊返part time搵零用,我地都唔係大洗嘅人,返pt搵嘅都夠用

近排,有個親戚話介紹一個屋企有鋪頭嘅男仔俾我識,
我呀媽雖然知道我有拍拖(未見過家長),但就叫我考慮去見下個男仔,我話唔去,佢就講依家趁自己仲後生,應該要再揀下,
我話已經有男朋友,唔需要,佢就兜話係當識朋友姐,又唔係叫你同人一齊(心知佢一定係想我同個有錢仔一齊先叫我去)

我終於爆左出黎,話佢只係睇錢,點解我當初話拍拖佢就反對,佢話應該要認真讀完書先好學人拍拖,但另一方面依家人地有個有錢仔介紹就想我同個有錢仔一齊,佢根本就自相矛盾,貪錢。
佢就話只係想我生活好啲,寧願我同一個大過我,有經濟能力嘅男人一齊,一切都係為我好,但心水清嘅我知道我生活好就等於家人生活好過,個女識到個有錢仔,成家人仲可以靠個女升呢(生活過得更好)你究竟當個女係咩?
之後仲要講啲好難聽嘅說話,話我男朋友可能都唔係得我一個,佢可能會隨時揀第二個(我相信男朋友好愛我)

當然,我都知個有錢仔可能都係俾屋企人逼同人地相睇,佢都未必想,我唔係怪佢地一家人,而係失望點解我有個唔顧女感受,貪錢嘅呀媽。仲有一定唔可以俾男朋友知道,會傷佢自尊心,加上近排同佢因為其他事嘈過,我真係好煩,感情同親情一次過打擊我

我係條仔嘅話,寧願你同我講。樣樣收收埋埋,爆起上黎更大鑊

男人要有承擔
認真,揀個有錢仔
我家姐個fd讀書個時唔知死比個無前途嘅人哄一哄,好鍾意佢,一齊拍左好多年拖,最後踏出社會後,佢個fd發覺佢男朋友撈唔掂,同佢一齊生活捱得好辛苦,然之後最近佢男朋友同佢講結婚,佢即刻唔應承+飛左佢去搵個靠得住嘅人
講真,你而家仲細,人地識哄下你你就冧到人實一實,有無諗第二時出黎做野,你男朋友無乜錢途,d生活過得唔掂個時你就知死
同樓主情況一模一樣。。
唔同既係依家男朋友都叫私樓仔 但屋企人仍然覺得我可以搵條件更好 有時真係好煩

絲打加油

得罪一句

平心而論
我覺得最可憐係你媽 同你兩公婆
$5000俾你啊媽 照顧小朋友 係得屋企我估家務都係佢做
仲要煮埋飯你兩公婆食
衰啲講 工人做既野佢做晒
你地仲要為左有兄弟姊妹開心啲而整多件
講真 好自私 你阿媽病都唔病得 抖都唔抖得

唔通你有能力俾個細路學琴棋書畫你會唔俾佢去試下當發掘下佢有咩興趣咩 但你地無咁既能力嘛 有錢唔通你唔會送佢去國際學校?

No offence 唔係針對你 身為旁觀者睇到既野係咁

家務係我爸爸做,父母兩個都係退休人士
其實而家係兩個老人家湊一個小朋友,小朋友每日有三個鍾係返學。
所以我媽話唔辛苦,但下年加多件就唔知啦

琴棋書畫國際學校既觀點你岩呀、我只可以睇餸食飯,有限條件下比最好既野佢
呢啲老母顧自己啫 超
同你老母講有錢仔出面仲多女呀
樓主唔諗住生兒育女就ok,兩個人搵錢兩個人洗
如果同窮既另一半生小朋友,二三十年後你就會明你媽點諗
我同男朋友都無父幹,住公屋,大家都係二十頭,佢細我少少
兩個都一邊讀書一邊返part time搵零用,我地都唔係大洗嘅人,返pt搵嘅都夠用

近排,有個親戚話介紹一個屋企有鋪頭嘅男仔俾我識,
我呀媽雖然知道我有拍拖(未見過家長),但就叫我考慮去見下個男仔,我話唔去,佢就講依家趁自己仲後生,應該要再揀下,
我話已經有男朋友,唔需要,佢就兜話係當識朋友姐,又唔係叫你同人一齊(心知佢一定係想我同個有錢仔一齊先叫我去)

我終於爆左出黎,話佢只係睇錢,點解我當初話拍拖佢就反對,佢話應該要認真讀完書先好學人拍拖,但另一方面依家人地有個有錢仔介紹就想我同個有錢仔一齊,佢根本就自相矛盾,貪錢。
佢就話只係想我生活好啲,寧願我同一個大過我,有經濟能力嘅男人一齊,一切都係為我好,但心水清嘅我知道我生活好就等於家人生活好過,個女識到個有錢仔,成家人仲可以靠個女升呢(生活過得更好)你究竟當個女係咩?
之後仲要講啲好難聽嘅說話,話我男朋友可能都唔係得我一個,佢可能會隨時揀第二個(我相信男朋友好愛我)

當然,我都知個有錢仔可能都係俾屋企人逼同人地相睇,佢都未必想,我唔係怪佢地一家人,而係失望點解我有個唔顧女感受,貪錢嘅呀媽。仲有一定唔可以俾男朋友知道,會傷佢自尊心,加上近排同佢因為其他事嘈過,我真係好煩,感情同親情一次過打擊我

阿女,恕我老餅講句,有冇發覺紅字嗰兩句野都係「你心諗」,事實上你阿媽係咪真係你諗得咁負面、咁賣女呢?

我明白二十出頭嘅妹妹,一墮入愛河就好易「愛情就是唯一」、「反我條仔嘅都係衰人」,不過,你先問一問自己,你同你男友有冇諗過做人世先?

如果有,咁其實你阿媽就算想你識下個有鋪仔,都唔錯得晒喎。
你第一句話「一邊讀書一邊pt搵零用都夠駛」,你而家就得囉。到你地真係結婚時,大家有無計劃去令自己有能力建立一個家庭先?
唔講買樓、生仔咁離地啦,兩公婆租樓都要卦?普通租間劏房都七、八千啦。仲有每期水電煤,一到夏天,每期電費可以係二、三千的。到時,就唔係一句「有情飲水飽」就解決得到的。

你阿媽經歷過建立家庭嘅階段,明白咩叫「貧賤夫妻百事哀」,想個女認識下一個經濟條件較好嘅,做個朋友睇下有冇發展機會,你或者會覺得呢套好老土,但好難否認你阿媽係想你日後過得無咁辛苦,錯唔晒的。

我上面咁講,好似企晒喺你阿媽嗰邊,聳恿埋一份叫你去識下個有鋪仔咁。不過,我其實無呢個意思。

如果你真係好愛你男友嘅話,就應該同你男友傾下將來計劃,而你男友亦show到日後會愛你、照顧你嘅決心。當然,呢份決心仲要比你阿媽知道同睇得到(尤其你男友仲未見家長)。大部份阿媽只要見到個未來女婿係正直、錫自己個女、有擔戴嘅話,就算一時三刻都仲覺得「自己個女可以揀更好」都好,遲早都係會接受到你男友、唔會再煩你的。

講多句封埋後門。
或者會有巴絲、甚至阿女你,可能會話「愛情係兩個人嘅事,其他人有乜資格管我?」
不過,除非你預咗為愛情斷六親啦,否則........唔好傻啦,一段認真嘅關係,最少會關「四大長老」事。

阿女,祝你好運啦。
屌你賣女咩
上面成班話咩唔想個女辛苦
平時連登仔掛係口邊既男女平等呢?
個頭話港女貪錢轉個頭話為你好
唔明點解女仔唔可以「捱」?
自己能力搵番黎既先係自己既
無辦法做到經濟獨立靠痴男人既 永遠都只係對方既附屬品

利申:女權撚

完全同意
我都係咁樣反駁老母
我老母同樓主老母一樣
次次都講到鬧架

不過我老母都係同我講貧賤夫妻百事哀
雖然婚姻真係好現實,好多野建基於經濟上。但點解d老母唔思考下,其實你個女有本事靠自己架,唔一定靠男人。

利申 不婚主義者 同意同居

你要知道連登大部分人係仲未出黎社會
依家仲邊有男人養晒成頭家既諗法?自己睇下入息中位數 再望下啲樓價 物價 有幾多人真係搵到2萬以上?

就係出左黎做野結埋婚先覺得,親家如果高你幾班,你冚家成世都好難過

又唔係咁講 我有個朋友老豆係做保險高層 生日收卡地亞錶 新年幾萬蚊利是 平時佢老豆隔幾日會比佢幾千蚊洗 但佢條仔係公屋仔做sales 不過條仔對佢極好 仲搬埋去一齊住 連佢家姐都係嫁個公屋仔 結完婚仲要搬去佢到住 所以真係睇人

真心想知佢地分別幾多歲?

都係接近 女24 男27 佢地兩個女都係去過外國浸過黎 可能因為咁睇野無中國人咁勢利

差唔多年紀,緊係有計傾啦,如果男嘅係37/40點睇?

如果去到呢個年齡仲未結到婚 咁個女人要諗下自己有乜問題

講緊女24,本身係住公屋,叫做大學畢業,搵25-30k,但係男就37/40歲,中學畢業搵15k左右,一家幾口租公屋,重要唔覺得自己有問題
上面成班話咩唔想個女辛苦
平時連登仔掛係口邊既男女平等呢?
個頭話港女貪錢轉個頭話為你好
唔明點解女仔唔可以「捱」?
自己能力搵番黎既先係自己既
無辦法做到經濟獨立靠痴男人既 永遠都只係對方既附屬品

利申:女權撚

完全同意
我都係咁樣反駁老母
我老母同樓主老母一樣
次次都講到鬧架

不過我老母都係同我講貧賤夫妻百事哀
雖然婚姻真係好現實,好多野建基於經濟上。但點解d老母唔思考下,其實你個女有本事靠自己架,唔一定靠男人。

利申 不婚主義者 同意同居

兩個經濟獨立都還好,最怕要女方養番男方轉頭。
你阿媽就係揀左你老豆
Lm

絲打加油

得罪一句

上連登勿認真
50k點會唔夠養兩件

其實開支最大係初生至三歲,因為學前班無資助要$4000 一個月,同讀大學學位一樣 上到幼稚園有學券資助會輕鬆d

唔計佢見到同學有, 佢又想有既物質方面
當無興趣唔駛培養, 咁讀書唔叻駛請人補習呢?

如果只係想佢健健康康唔好學壞就得咪ok 囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞