(窮人唔好生女)呀媽嫌棄我男朋友

554 回覆
1489 Like 33 Dislike
佢係為你好 但d思想真係唔要得
我同男朋友都無父幹,住公屋,大家都係二十頭,佢細我少少
兩個都一邊讀書一邊返part time搵零用,我地都唔係大洗嘅人,返pt搵嘅都夠用

近排,有個親戚話介紹一個屋企有鋪頭嘅男仔俾我識,
我呀媽雖然知道我有拍拖(未見過家長),但就叫我考慮去見下個男仔,我話唔去,佢就講依家趁自己仲後生,應該要再揀下,
我話已經有男朋友,唔需要,佢就兜話係當識朋友姐,又唔係叫你同人一齊(心知佢一定係想我同個有錢仔一齊先叫我去)

我終於爆左出黎,話佢只係睇錢,點解我當初話拍拖佢就反對,佢話應該要認真讀完書先好學人拍拖,但另一方面依家人地有個有錢仔介紹就想我同個有錢仔一齊,佢根本就自相矛盾,貪錢。
佢就話只係想我生活好啲,寧願我同一個大過我,有經濟能力嘅男人一齊,一切都係為我好,但心水清嘅我知道我生活好就等於家人生活好過,個女識到個有錢仔,成家人仲可以靠個女升呢(生活過得更好)你究竟當個女係咩?
之後仲要講啲好難聽嘅說話,話我男朋友可能都唔係得我一個,佢可能會隨時揀第二個(我相信男朋友好愛我)

當然,我都知個有錢仔可能都係俾屋企人逼同人地相睇,佢都未必想,我唔係怪佢地一家人,而係失望點解我有個唔顧女感受,貪錢嘅呀媽。仲有一定唔可以俾男朋友知道,會傷佢自尊心,加上近排同佢因為其他事嘈過,我真係好煩,感情同親情一次過打擊我

你可以叫你媽改嫁畀個有錢仔,你一樣可以全家改善生活
窮人生仔、正一仆街
你地兩個一齊努力為未來
生活點都唔會差
加油
當識個朋友囉 可能好似richard咁靚仔呢
你老母豬閪咁撚蠢 係啦喎,有鋪富二代,要靠朋友介紹公屋妹比佢相睇?咪撚玩啦,叫你老母醒下啦,有好野都唔會跌去你屋企啦

利申:唔係睇唔起樓主,自己唔係有錢佬,老婆都係公屋妹

心水ching
原來好多同路人 樓主 我好明白你
咁點睇有錢女屋企人睇唔係窮男友
去囉,反正香港地臭雞四圍都係
多你一隻唔多啦
你老母又錯唔晒嘅,佢自己係過來人一定最明白窮人生仔會發生咩事
咁點睇有錢女屋企人睇唔係窮男友

正常㗎喎
咁要睇你自己眼光啦
我靠自己發奮一步步讀上去,大學拎船仔先有得讀(個時屋住窮到靠我兼職幫補)。個時女朋友(而家老婆)屋企人都睇我唔起(住普通私樓就睇唔起人個種),覺得我窮撚家庭比唔到幸福,但我地都揀定左對方,大學畢業就註冊搬出來住(劏房,個時細佬都讀大學,成家負擔都細左),幾年後己經儲夠錢上車,事業叫過得去,到而家有車有樓有仔有狗,但我老婆到而家都好嬲佢屋企人,一年都見唔到一次。
佢屋企人見親都會 R 話題(只要同錢有小小關係),我老婆都會一句「我地咁窮邊有資格講呀」,但現實係我地而家既資產最少都多過佢地兩三倍,有時睇住佢地母女關係咁真係唔知可以點

巴打真係人生勵志故事

巴打
自己伴侶自己揀,最緊要揀完自己負責唔好後悔。
老母揀唔係一定好,佢叫得你搵個好啲既姐係佢對自己老公都有不滿,咁既然佢自己揀既佢都覺得唔係最好果個,點解覺得佢幫你揀既會係最好既呢?
如果真係聽你呀媽話,揀個佢滿意既,以後婚姻生活好的話就當然好順利無事發生,但如果你地兩公婆之間出現咩問題,到時只會怨呀媽。
如果係你揀既,出然咩問題你只需要自己負責。
人大左,唔可以乜野都靠呀媽做決定,記住個選擇權都係你自己度,總之對得住自己,無悔就得。
兩個都一邊讀書一邊返part time搵零用,我地都唔係大洗嘅人,返pt搵嘅都夠用

我呀媽雖然知道我有拍拖(未見過家長),但就叫我考慮去見下個男仔,我話唔去,佢就講依家趁自己仲後生,應該要再揀下,
我話已經有男朋友,唔需要,佢就兜話係當識朋友姐,又唔係叫你同人一齊(心知佢一定係想我同個有錢仔一齊先叫我去)

我終於爆左出黎,話佢只係睇錢,點解我當初話拍拖佢就反對,佢話應該要認真讀完書先好學人拍拖,但另一方面依家人地有個有錢仔介紹就想我同個有錢仔一齊,佢根本就自相矛盾,貪錢。
佢就話只係想我生活好啲,寧願我同一個大過我,有經濟能力嘅男人一齊,一切都係為我好,但心水清嘅我知道我生活好就等於家人生活好過,個女識到個有錢仔,成家人仲可以靠個女升呢(生活過得更好)你究竟當個女係咩?
之後仲要講啲好難聽嘅說話,話我男朋友可能都唔係得我一個,佢可能會隨時揀第二個(我相信男朋友好愛我)

當然,我都知個有錢仔可能都係俾屋企人逼同人地相睇,佢都未必想,我唔係怪佢地一家人,而係失望點解我有個唔顧女感受,貪錢嘅呀媽。仲有一定唔可以俾男朋友知道,會傷佢自尊心,加上近排同佢因為其他事嘈過,我真係好煩,感情同親情一次過打擊我

絲打快撚d叫你老母賣西改嫁
衰d講句,咁你呀媽當初又唔揾個有錢既嫁?

絲打快撚d叫你老母賣西改嫁

老母唔肯去就同佢講當識個朋友
又唔係叫你同佢一齊
同老母講:個男人有錢實要益你
依家係你嫁 唔係你老母嫁
要捱果個係你 你要個咩男人自己揀
不過揀完仆街唔好喊

我係條仔嘅話,寧願你同我講。樣樣收收埋埋,爆起上黎更大鑊

男人要有承擔

巴打有潛質成為好仔
感慨 身同感受
希望你唔係楊思琦第二
公屋家庭都嫌人窮

其實唔只公屋居民係咁,大把人係拍拖呢個問題上越級挑戰,真係笑撚死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞