(窮人唔好生女)呀媽嫌棄我男朋友

554 回覆
1489 Like 33 Dislike
問返老母,咁呀爸又真係得你一個?
唔洗理人點睇, 呢個年頭唔拜金既女仔好難搵, 你男朋友幾生修到, 希望你地可以keep到
我同男朋友都無父幹,住公屋,大家都係二十頭,佢細我少少
兩個都一邊讀書一邊返part time搵零用,我地都唔係大洗嘅人,返pt搵嘅都夠用

近排,有個親戚話介紹一個屋企有鋪頭嘅男仔俾我識,
我呀媽雖然知道我有拍拖(未見過家長),但就叫我考慮去見下個男仔,我話唔去,佢就講依家趁自己仲後生,應該要再揀下,
我話已經有男朋友,唔需要,佢就兜話係當識朋友姐,又唔係叫你同人一齊(心知佢一定係想我同個有錢仔一齊先叫我去)

我終於爆左出黎,話佢只係睇錢,點解我當初話拍拖佢就反對,佢話應該要認真讀完書先好學人拍拖,但另一方面依家人地有個有錢仔介紹就想我同個有錢仔一齊,佢根本就自相矛盾,貪錢。
佢就話只係想我生活好啲,寧願我同一個大過我,有經濟能力嘅男人一齊,一切都係為我好,但心水清嘅我知道我生活好就等於家人生活好過,個女識到個有錢仔,成家人仲可以靠個女升呢(生活過得更好)你究竟當個女係咩?
之後仲要講啲好難聽嘅說話,話我男朋友可能都唔係得我一個,佢可能會隨時揀第二個(我相信男朋友好愛我)

當然,我都知個有錢仔可能都係俾屋企人逼同人地相睇,佢都未必想,我唔係怪佢地一家人,而係失望點解我有個唔顧女感受,貪錢嘅呀媽。仲有一定唔可以俾男朋友知道,會傷佢自尊心,加上近排同佢因為其他事嘈過,我真係好煩,感情同親情一次過打擊我

你老母呢D窮人思想只會累死你,9成係想養兒防老嘅人黎。
我同男朋友都無父幹,住公屋,大家都係二十頭,佢細我少少
兩個都一邊讀書一邊返part time搵零用,我地都唔係大洗嘅人,返pt搵嘅都夠用

近排,有個親戚話介紹一個屋企有鋪頭嘅男仔俾我識,
我呀媽雖然知道我有拍拖(未見過家長),但就叫我考慮去見下個男仔,我話唔去,佢就講依家趁自己仲後生,應該要再揀下,
我話已經有男朋友,唔需要,佢就兜話係當識朋友姐,又唔係叫你同人一齊(心知佢一定係想我同個有錢仔一齊先叫我去)

我終於爆左出黎,話佢只係睇錢,點解我當初話拍拖佢就反對,佢話應該要認真讀完書先好學人拍拖,但另一方面依家人地有個有錢仔介紹就想我同個有錢仔一齊,佢根本就自相矛盾,貪錢。
佢就話只係想我生活好啲,寧願我同一個大過我,有經濟能力嘅男人一齊,一切都係為我好,但心水清嘅我知道我生活好就等於家人生活好過,個女識到個有錢仔,成家人仲可以靠個女升呢(生活過得更好)你究竟當個女係咩?
之後仲要講啲好難聽嘅說話,話我男朋友可能都唔係得我一個,佢可能會隨時揀第二個(我相信男朋友好愛我)

當然,我都知個有錢仔可能都係俾屋企人逼同人地相睇,佢都未必想,我唔係怪佢地一家人,而係失望點解我有個唔顧女感受,貪錢嘅呀媽。仲有一定唔可以俾男朋友知道,會傷佢自尊心,加上近排同佢因為其他事嘈過,我真係好煩,感情同親情一次過打擊我

紅字當然有機會,但係都可能係你阿媽真係為你著想。佢做咗幾十年人,知道到你大個,生活先係最重要。貧賤夫妻百事哀,你可能呢刻(甚至以後)甘於同你男朋友捱苦,但係佢錫你唔想你捱苦,所以先想你好。當然,我唔知你阿媽係咩人,可能真係只係當你搖錢樹嘅
過來人
不聽老人言,吃虧在眼前
乖啦,聽你媽媽話
趁你同男朋友既感情未咁深厚,好快啲走人啦
唔係第時實後悔
有錢仔冇女
個問題似係出左係個樣度
個有錢仔一樣可以唔止你一個
你老母同人好熟好清楚佢份人係點?
你同你老母講:
不如你同我老豆離婚
返頭嫁比果個二世祖
機會仲大過我同佢一齊啦
咁你老豆有無講乜?
老母係咁 老豆都係咁
過多幾年 跟住睇番你自己呢個post 到時咪後悔囉
樓主條仔有冇潛力先
搵錢能力上
耐心向你媽解釋一次你既諗法
佢都係唔聽就企到硬一硬
老虎蟹都唔去相睇
大不了玩大佢
正所謂先禮後兵
有錢又點
男人一有錢就出去滾嫁喇
(雖然無錢都可以去滾)
但我覺得最緊要男朋友錫自己 對自己好
兩個人一齊開心咪得
我都係
屋企有少少錢但老母話要搵個差唔多家底既女朋友
ex係單親+公屋
我話過我會努力賺錢養佢但係d老一輩既思維都係講錢份上
不過而家唔洗煩因爲已經係ex
點解呢個post啲連登仔係咁叫樓豬聽老母講
平時又鬧港女貪錢

連登仔精神分裂是常識吧
又唔好話你阿媽貪錢,就係你阿媽捱過先唔想個女辛苦又要捱
有邊個父母係想仔女捱苦

窮人生仔女就係想佢地捱囉屌你老母
點解呢個post啲連登仔係咁叫樓豬聽老母講
平時又鬧港女貪錢

連登仔精神分裂是常識吧

愚孝連登仔全面進場?
應該話無腦唔好學人生
你老母豬閪咁撚蠢 係啦喎,有鋪富二代,要靠朋友介紹公屋妹比佢相睇?咪撚玩啦,叫你老母醒下啦,有好野都唔會跌去你屋企啦

利申:唔係睇唔起樓主,自己唔係有錢佬,老婆都係公屋妹
你老母用錯方法姐
過兩年真正出嚟做嘢你就知佢嘅諗法無錯
老母,當初你又揀我老豆?

咪係辛苦過先唔想個女中伏
無論同唔同意呢種價值觀
個出發點係為個女好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞