(窮人唔好生女)呀媽嫌棄我男朋友

554 回覆
1489 Like 33 Dislike
我媽都係 成日叫我同條仔分手
話咩覺得我條仔無乜potential
仲後生唔使咁快就揀定
挑 講真如果識著個有錢但又唔錫你既 幾有錢都無用啦 我男朋友雖然打份牛工 不過對我好好
我媽都係 成日叫我同條仔分手
話咩覺得我條仔無乜potential
仲後生唔使咁快就揀定
挑 講真如果識著個有錢但又唔錫你既 幾有錢都無用啦 我男朋友雖然打份牛工 不過對我好好

有錢冇錢都唔一定會錫人,
咁都唔識簡
定係無能為力咋
容許我屌你老母嗎?
有冇諗過有錢人都唔想揀窮人
屋企都算有錢 老豆叫細佬揀女朋友都唔好揀啲經濟能力唔多掂嘅一齊
你同你老母講點解你唔紅杏出牆?自由戀愛呀
你結左就知咩叫 貧賤夫妻百事哀
上面咁多人係咪痴撚線,兩個人都打工點會唔夠生活。
咩結婚果啲無謂既儀式仲有咁多連登仔咁諗。
生仔?現代人點會想生

你要知道連登大部分人係仲未出黎社會
依家仲邊有男人養晒成頭家既諗法?自己睇下入息中位數 再望下啲樓價 物價 有幾多人真係搵到2萬以上?

就係出左黎做野結埋婚先覺得,親家如果高你幾班,你冚家成世都好難過

又唔係咁講 我有個朋友老豆係做保險高層 生日收卡地亞錶 新年幾萬蚊利是 平時佢老豆隔幾日會比佢幾千蚊洗 但佢條仔係公屋仔做sales 不過條仔對佢極好 仲搬埋去一齊住 連佢家姐都係嫁個公屋仔 結完婚仲要搬去佢到住 所以真係睇人
個女拎黎賣...
同我啊嫲屈機?
叫我家姐揾個錢錢佬
跟手再叫我唔好拍拖,要用好多錢
夠我啊嫲屈機?
叫我家姐揾個有錢佬

自膠
係咪個個老母都係咁?我老母都係咁 日日叫我飛我男友識過個有錢既 其實真係好hurt好難聽 同佢鬧到反面咁滯
夠我啊嫲屈機?
叫我家姐揾個有錢佬

自膠

如果佢地個思想係正確嘅
就唔洗成世都咁窮啦
生仔?現代人點會想生

依家仲邊有男人養晒成頭家既諗法?自己睇下入息中位數 再望下啲樓價 物價 有幾多人真係搵到2萬以上?

中位數係比班廢佬拉低曬。
生仔?現代人點會想生

就係出左黎做野結埋婚先覺得,親家如果高你幾班,你冚家成世都好難過

又唔係咁講 我有個朋友老豆係做保險高層 生日收卡地亞錶 新年幾萬蚊利是 平時佢老豆隔幾日會比佢幾千蚊洗 但佢條仔係公屋仔做sales 不過條仔對佢極好 仲搬埋去一齊住 連佢家姐都係嫁個公屋仔 結完婚仲要搬去佢到住 所以真係睇人

真心想知佢地分別幾多歲?
曾幾何時我媽都係咁
我都好嬲好唔開心
我同佢講 你揀人人揀你 你憑乜覺得有錢人會揀你個女
唔開心既係覺得你係我啊媽你都唔明白我 我搵邊個明我?
仲要我屋企環境唔差 我男朋友屋企亦都唔差
佢係想我搵個更加有錢既

佢當時叫我曾後生又未結婚仲有得揀 就去揀下
唔好咁快認定以加呢個做mr. right
個陣佢唔係太中意我男朋友 姐係十分滿分可得5分中意咁
過左3個之後 我男朋友屋企出錢買左層樓俾佢
俾我地做結婚禮物 (當時係未講過幾時結婚 但佢屋企人一早當左我係新抱仔)
我媽知道左買樓 即刻180度轉變 又話佢都對你好好既睇得出好錫你 又乜又乜 仲問有無諗住幾時結婚

個刻我真係失望到極點 點解自己啊媽係咁現實
每次諗起佢當時係咁都會唔太想同佢講野

咪傻你第時生個女,你都可能會好似你老母咁叫佢搵個有錢D, 你宜家最憎你父母既野第時你會全部做返哂

天外有天 人外有人
點得你搵個最錢啊?
我唔明我媽個point係邊 既然自己屋企環境唔係差 男朋友屋企又唔係差 對我又好
仲唔知足?
更有錢既對你個女唔好 係咪就要無骨氣地為左錢而受氣?
做咩你老母當初唔揀個有錢老公
生仔?現代人點會想生

真心想知佢地分別幾多歲?

都係接近 女24 男27 佢地兩個女都係去過外國浸過黎 可能因為咁睇野無中國人咁勢利
我女朋友同你完全相反
我一直都對佢好好
但係佢就嫌我窮覺得無未來( U Grad 做左一年野 ~20k )
話第一次同細過自己嘅男仔拍拖( 細唔足一年 )

成日都話:你唔好預有咩未來 我覺得都唔係同你結婚架啦
媽呀 我依加好亂呀 中意同錢點揀 真係好睇你女仔睇重邊樣
我都覺
我朋友阿媽又係好唔鍾意佢同公屋仔一齊
話第時有排捱
之後介紹咗個有錢仔俾佢
話人地屋企有錢 有車有樓唔洗捱
仲要好仔
我心諗 係咁筍就唔洗妳介紹啦
用真人真事回覆你
我同我老公都係公屋出身,佢屋企仲要窮過我屋企好多

我老公搵$15000,$5000自己用,$5000比父母,$5000比我

我搵$32000,計埋老公比既$5000 就有$37000, $10000交租,$1500 水電煤屋企雜費,$5000 自己用,$5000 2歲小朋友用,$5000 比父母,$4000保險,每個月淨$5000-6000

黎緊生多件,即係每個月都會無錢淨

當初我媽同你媽講既野一模一樣,但我自己無所謂,到而家都對老公無怨言,但我每日覺得最對唔住既係我阿媽,每日幫我湊小朋友12個鍾,照顧小朋友三餐同埋我兩公婆晚餐,我都係比得$5000 佢,跟本佢係倒貼緊幫我,遲d佢仲要一個人湊兩個小朋友,我連工人/鍾點都請唔起比佢!
我女朋友同你完全相反
我一直都對佢好好
但係佢就嫌我窮覺得無未來( U Grad 做左一年野 ~20k )
話第一次同細過自己嘅男仔拍拖( 細唔足一年 )

成日都話:你唔好預有咩未來 我覺得都唔係同你結婚架啦
媽呀 我依加好亂呀 中意同錢點揀 真係好睇你女仔睇重邊樣

屌你人地講到出口都仲係女朋友
飛撚左佢啦你無阿媽生架?
用真人真事回覆你
我同我老公都係公屋出身,佢屋企仲要窮過我屋企好多

我老公搵$15000,$5000自己用,$5000比父母,$5000比我

我搵$32000,計埋老公比既$5000 就有$37000, $10000交租,$1500 水電煤屋企雜費,$5000 自己用,$5000 2歲小朋友用,$5000 比父母,$4000保險,每個月淨$5000-6000

黎緊生多件,即係每個月都會無錢淨

當初我媽同你媽講既野一模一樣,但我自己無所謂,到而家都對老公無怨言,但我每日覺得最對唔住既係我阿媽,每日幫我湊小朋友12個鍾,照顧小朋友三餐同埋我兩公婆晚餐,我都係比得$5000 佢,跟本佢係倒貼緊幫我,遲d佢仲要一個人湊兩個小朋友,我連工人/鍾點都請唔起比佢!

講到咁撚慘重要生兩件
咩人都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞