(窮人唔好生女)呀媽嫌棄我男朋友

554 回覆
1489 Like 33 Dislike
留名
樓主老母就係最撚抵死最撚賤最可恨嘅個種窮人
我老母就係咁
成日話要嫁個有錢人
仲話咩教精我
其實佢自己當初就係貪我老豆有錢
老夫少妻咁一齊左
點知家道中落
要住公屋一齊挨
依家就成日怨我老豆,又勁憎佢
我想講嘅係
為錢同人一齊唔緊要
但記住錢呢樣野好無常
當錢冇左 你淨返嘅係乜野都冇
每日過住嘅將會係比死更難受嘅生活
你要有呢個覺悟先好一切向錢看
條八婆依家仲想同我講經
真係可笑
想母憑女貴咋
你同佢講,就算個男仔幾有錢都好唔代表我地可以分一杯羹
我老母就係咁
成日話要嫁個有錢人
仲話咩教精我
老夫少妻咁一齊左
點知家道中落
要住公屋一齊挨
我想講嘅係
為錢同人一齊唔緊要
但記住錢呢樣野好無常
條八婆依家仲想同我講經
真係可笑

得罪講句
你老母真係真係連_都不如
你爸爸都約陰公
你結左就知咩叫 貧賤夫妻百事哀

到時兩公婆交完租連睇戲既錢都無
我女朋友同你完全相反
我一直都對佢好好
但係佢就嫌我窮覺得無未來( U Grad 做左一年野 ~20k )
話第一次同細過自己嘅男仔拍拖( 細唔足一年 )

成日都話:你唔好預有咩未來 我覺得都唔係同你結婚架啦
媽呀 我依加好亂呀 中意同錢點揀 真係好睇你女仔睇重邊樣

同我以前個情況一撚樣
呵返樓主先

其實又唔關窮唔窮事ge
有錢女都會咁諗
「另一半有家底好威威 公屋仔咪搞我」
當然窮人阿媽會煩好多

自己努力d搵錢
最重要係自己呀
男朋友都係 自己鍾意就得 唔洗理其他人講乜
明明以前D POST個個都屌女人貪錢

點解而家又話貧賤夫妻百事哀

事實
我老母就係咁
成日話要嫁個有錢人
仲話咩教精我
老夫少妻咁一齊左
點知家道中落
要住公屋一齊挨
我想講嘅係
為錢同人一齊唔緊要
但記住錢呢樣野好無常
條八婆依家仲想同我講經
真係可笑

我阿媽都係 當初識我阿爸個陣我阿爸係個銀行經理仔
雖然唔富貴但生活都唔算差 依家都叫買左個私樓仔
但因為老夫少妻我阿爸好早就退左休
依家基本上無乜收入

相反我阿媽係啲勁貪$$既人 依家做保險叫賺到錢
成日比說話我阿爸聽
又同我講佢根本唔愛我阿爸 好後悔嫁左比佢
又話咩如果唔係為左我佢一早識左第二個有錢佬嫁過去

次次聽過都覺得好心up 又好嘔心
當初一開始睇中人地有$$ 到後尾無$$就係度後悔
同賣身真係無分別
所以我更加唔想同佢一樣 情願同自己愛既人一齊努力仲好
你啊媽後悔揀你啊爸
以家叫你唔好揀佢條舊路
最慘係你啊爸
最後仲要對住一個唔愛自己嘅人到老
多啲孝順佢
窮都唔好將自己一套 on 9 既諗法強加於自己仔女
你唔做雞你呀媽點養你呀

咁嘅comment都咁多正皮
好撚恐怖
我係圍村人,屋企叫做有啲錢唔休做,早幾年識左條女拍拖拍到依家,當時識條女果時我同佢講我住公屋(識完條女叫老豆買左層公屋比我),佢話佢拍拖又唔係睇錢同埋佢都係住公屋叫我唔洗介意,拍左三年到雙方都見過家長,依家第五年,出年諗住同佢求婚同話佢知我屋企狀況。

但屌!早排比我發現佢同個私樓仔有來往,上人地屋企,同我溫書! 果晚我話:好啦,咁你加油。

第二日我同佢講分手。

依家分左手半年到,我ig日日都出去旅行 冰島 挪威 澳洲 前排又買左架跑車放左上IG 條臭雞竟然搵返我,話好掛住我!

大家覺得我應該點趕走佢?雖然我對佢仲有感情未忘記到,但唔想一齊!
樓主加油!
好多父母都將仔女既野當成係自己事,然後強加自己既諗法,又包裝到為人地好。其實佢地只係想就咁控制人,想點就點,無諗到每個人都有自己既睇法同感受。

家人反對,條路會難行d。但如果因為屋企人而放棄,將來可能會後悔一世。希望樓主有情人終成眷屬!

利申: 當初就係比父母拆散左,而家好悔恨自己當初既軟弱
我媽都成日同我講要揀個有錢男朋友乜乜77

照下自己個樣先( 我都無可能食到軟飯啦 )
又唔好話你阿媽貪錢,就係你阿媽捱過先唔想個女辛苦又要捱
有邊個父母係想仔女捱苦

大愛

on9, 賣女就賣女。
問返老母,咁呀爸又真係得你一個?

你老豆咁窮佢又揀
你媽意思係你唔做雞點有錢比佢呀
其實你呀媽講既無錯 事實係貧賤夫妻百事哀。如果我有得揀,我寧願揀個有錢
我女友屋企果面又係禁 話介紹個有錢有樓的人佢識 而自己只係窮小子 樓又無 有時諗我係咪真係比到幸福佢 講真有時真係會好大壓力。

咪住,樓主樣貌身材點先
眼見同得公屋仔一齊既都係比較平庸
大台個咩思琪,中出即飛
如果我老母係咁,就算我嫁左有錢仔都唔會養佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞