(窮人唔好生女)呀媽嫌棄我男朋友

554 回覆
1489 Like 33 Dislike
用真人真事回覆你
我同我老公都係公屋出身,佢屋企仲要窮過我屋企好多

我老公搵$15000,$5000自己用,$5000比父母,$5000比我

我搵$32000,計埋老公比既$5000 就有$37000, $10000交租,$1500 水電煤屋企雜費,$5000 自己用,$5000 2歲小朋友用,$5000 比父母,$4000保險,每個月淨$5000-6000

黎緊生多件,即係每個月都會無錢淨

當初我媽同你媽講既野一模一樣,但我自己無所謂,到而家都對老公無怨言,但我每日覺得最對唔住既係我阿媽,每日幫我湊小朋友12個鍾,照顧小朋友三餐同埋我兩公婆晚餐,我都係比得$5000 佢,跟本佢係倒貼緊幫我,遲d佢仲要一個人湊兩個小朋友,我連工人/鍾點都請唔起比佢!

咁點解仲要生多件?意外?
明明以前D POST個個都屌女人貪錢

點解而家又話貧賤夫妻百事哀
上面咁多人係咪痴撚線,兩個人都打工點會唔夠生活。
咩結婚果啲無謂既儀式仲有咁多連登仔咁諗。
生仔?現代人點會想生

你要知道連登大部分人係仲未出黎社會
依家仲邊有男人養晒成頭家既諗法?自己睇下入息中位數 再望下啲樓價 物價 有幾多人真係搵到2萬以上?

就係出左黎做野結埋婚先覺得,親家如果高你幾班,你冚家成世都好難過

人地帶你升格,唔通要比埋個官你做
窮人真係唔好係親戚飯局亂講野

所以窮撚呢d思想真係玩死自己個女/仔
飯局呢d可能都係1個月一次,個女對住個外母成世,短命都大半世,有錢個邊一定當你狗咁撚,而個老公比奶奶潛而默化一樣會當你工人咁看待

又自我幻想, 我家姐嫁左比個叫有錢既個奶奶對佢好到加零一,成日同個奶奶同埋個b一齊去玩
夠我啊嫲屈機?
叫我家姐揾個有錢佬
跟手再叫我唔好拍拖,要用好多錢

自膠

如果佢地個思想係正確嘅
就唔洗成世都咁窮啦

咁我啊爺係有錢嘅,不過我老豆爛賭姐
我大學讀到一半仲過埋身
屋企人醫病都用左多於2m
唉,我都唔敢拍拖
之前有個有錢女朋友,因為屋企我成日諗分手
最後真係分左手
用真人真事回覆你

我老公搵$15000,$5000自己用,$5000比父母,$5000比我

我搵$32000,計埋老公比既$5000 就有$37000, $10000交租,$1500 水電煤屋企雜費,$5000 自己用,$5000 2歲小朋友用,$5000 比父母,$4000保險,每個月淨$5000-6000

當初我媽同你媽講既野一模一樣,但我自己無所謂,到而家都對老公無怨言,但我每日覺得最對唔住既係我阿媽,每日幫我湊小朋友12個鍾,照顧小朋友三餐同埋我兩公婆晚餐,我都係比得$5000 佢,跟本佢係倒貼緊幫我,遲d佢仲要一個人湊兩個小朋友,我連工人/鍾點都請唔起比佢!

理想同現實,俾果D盲目愛情撚睇岩
我都覺
我朋友阿媽又係好唔鍾意佢同公屋仔一齊
話第時有排捱
之後介紹咗個有錢仔俾佢
話人地屋企有錢 有車有樓唔洗捱
仲要好仔
我心諗 係咁筍就唔洗妳介紹啦

agger
係有錢既都唔會睇得上公屋妹啦
貪你見識小咩唔通
心水清?乜q?
個女同有錢人拍拖就代表女方屋企生活質素提高?乜撚邏輯
用真人真事回覆你

理想同現實,俾果D盲目愛情撚睇岩

唔生咪得,唔好以自己既生活就當係咩「現實」
明明以前D POST個個都屌女人貪錢

點解而家又話貧賤夫妻百事哀

與其話貧賤夫妻百事哀 不如話做男人真係咪撚窮
到時唔只慘過狗仲要幾努力都好都比人怨一世
心水清?乜q?

其實多數又真係會,時不時都會有啲著數
得閒帶你食飯都有掛
生仔?現代人點會想生

依家仲邊有男人養晒成頭家既諗法?自己睇下入息中位數 再望下啲樓價 物價 有幾多人真係搵到2萬以上?

就係出左黎做野結埋婚先覺得,親家如果高你幾班,你冚家成世都好難過

又唔係咁講 我有個朋友老豆係做保險高層 生日收卡地亞錶 新年幾萬蚊利是 平時佢老豆隔幾日會比佢幾千蚊洗 但佢條仔係公屋仔做sales 不過條仔對佢極好 仲搬埋去一齊住 連佢家姐都係嫁個公屋仔 結完婚仲要搬去佢到住 所以真係睇人

真心想知佢地分別幾多歲?

都係接近 女24 男27 佢地兩個女都係去過外國浸過黎 可能因為咁睇野無中國人咁勢利

差唔多年紀,緊係有計傾啦,如果男嘅係37/40點睇?
用真人真事回覆你

呻窮跟住生兩件比老母嘆
用真人真事回覆你

講到咁撚慘重要生兩件
咩人都有

除左對唔住你阿媽, 仲有你2個細路呀
用真人真事回覆你

我同老公都有兄弟姊妹,我地覺得小朋友係要生兩個,有伴長大會開心d
老母,當初你又揀我老豆?

咪係辛苦過先唔想個女中伏
無論同唔同意呢種價值觀
個出發點係為個女好

覺得自己中過伏,想賣女翻身就真
心水清?乜q?

其實多數又真係會,時不時都會有啲著數
得閒帶你食飯都有掛

理解唔到囉
結婚真系好麻煩 處處都要計到盡 個個驚自己蝕 妖
樓主我撐你,屌你老母
Same here
點解窮人要生 生完又要自己仔/女搵個有錢既另一半
姐係生樣野出黎幫自己二三十年後扭轉命運過好既生活?
仲要明明自己都好撚窮 但偏偏睇唔起啲窮人?

好笑 猜不透
我發覺愈窮既人生得愈多個
有錢既通常一兩個
用真人真事回覆你

我同老公都有兄弟姊妹,我地覺得小朋友係要生兩個,有伴長大會開心d

絲打加油
生仔?現代人點會想生

人地帶你升格,唔通要比埋個官你做
窮人真係唔好係親戚飯局亂講野

所以窮撚呢d思想真係玩死自己個女/仔
飯局呢d可能都係1個月一次,個女對住個外母成世,短命都大半世,有錢個邊一定當你狗咁撚,而個老公比奶奶潛而默化一樣會當你工人咁看待

又自我幻想, 我家姐嫁左比個叫有錢既個奶奶對佢好到加零一,成日同個奶奶同埋個b一齊去玩

下?
我老婆個所謂好姊妹為左上岸,去到個未來奶奶到做呀四,煮飯洗碗蘋果批埋皮餵埋比未來奶奶(真係餵,唔係吹水)先比佢註冊,之後要同條仔講左十幾廿萬次先講到有酒擺

條女公屋,條仔私樓中產,老豆有d物業
點解窮人要生 生完又要自己仔/女搵個有錢既另一半
姐係生樣野出黎幫自己二三十年後扭轉命運過好既生活?
仲要明明自己都好撚窮 但偏偏睇唔起啲窮人?

好笑 猜不透
我發覺愈窮既人生得愈多個
有錢既通常一兩個

aggerrrrrrrrr
我媽都係 成日叫我同條仔分手
話咩覺得我條仔無乜potential
仲後生唔使咁快就揀定
挑 講真如果識著個有錢但又唔錫你既 幾有錢都無用啦 我男朋友雖然打份牛工 不過對我好好

仿佛見到自己愛你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞