(窮人唔好生女)呀媽嫌棄我男朋友

554 回覆
1489 Like 33 Dislike
又唔好話你阿媽貪錢,就係你阿媽捱過先唔想個女辛苦又要捱
有邊個父母係想仔女捱苦

Agger
咁都算好老母丫
我條女個老母甚至兜口兜面同我講我廢 窮 咁大個人仲打機 個腦諗乜 將來點算 佢得一粒女 個女最正果幾年浪費左係我身上(20開始) 我愛佢個女就咪阻住人 咪阻咪佢地兩老 有冇努力過向上爬 有冇打算俾個名份佢個女 有冇諗過買樓 用乜黎買

伯母 我往日同你無仇 今日同你無怨 你做乜咁坦白呀
屌,成日都話男女平等
到頭來就女人搵男人嫁就可以等佢養你

其實兩個人都搵萬5左右唔生就一定夠用既
過來人為你好,到你做野想結婚生仔你就知乜事

正解
樓主正on9
應該話 仲細
過來人為你好,到你做野想結婚生仔你就知乜事

正解
樓主正on9
應該話 仲細

如果聽佢老母講搵個有錢嫁左佢

到個男人家道中落 就好似上面個D CASE咁怨一世
咁都算好老母丫
我條女個老母甚至兜口兜面同我講我廢 窮 咁大個人仲打機 個腦諗乜 將來點算 佢得一粒女 個女最正果幾年浪費左係我身上(20開始) 我愛佢個女就咪阻住人 咪阻咪佢地兩老 有冇努力過向上爬 有冇打算俾個名份佢個女 有冇諗過買樓 用乜黎買

巴打你做成點
你其實大可以反駁佢呀
我老母都有咁做過,要我同一個兒時玩過泥沙嘅人相睇,又話人哋咁多年都記得你啊,依家喺加拿大過得好好啊⋯⋯⋯⋯
我拒絕咗,然後開始話我冇本事帶佢移民去加拿大住大屋
我話,你都識講啦,你同人好熟咩!成廿年冇見,一個電話都冇打過,你點知人哋喺外國冇結過婚冇吸過毒冇生過仔,人哋講咩你就信咩,你做人做乜咁天真!

我老母以後都冇提過,可能係因為對我死心。
我老母都有咁做過,要我同一個兒時玩過泥沙嘅人相睇,又話人哋咁多年都記得你啊,依家喺加拿大過得好好啊⋯⋯⋯⋯
我拒絕咗,然後開始話我冇本事帶佢移民去加拿大住大屋
我話,你都識講啦,你同人好熟咩!成廿年冇見,一個電話都冇打過,你點知人哋喺外國冇結過婚冇吸過毒冇生過仔,人哋講咩你就信咩,你做人做乜咁天真!

我老母以後都冇提過,可能係因為對我死心。
同你呀媽講門當戶對
咁都算好老母丫

巴打你做成點
你其實大可以反駁佢呀

就係駁唔到丫嗎
係到見盡連登仔s嘅人性醜惡
lm
咁都算好老母丫

巴打你做成點
你其實大可以反駁佢呀

就係駁唔到丫嗎

如果你淨係識打機又真係唔抵幫既

屌你, 我番學果陣俾老母阻止我打機
依家出黎做野俾女友阻止我打機
第日生埋仔女又俾老婆阻止我打機
大佬, 打個機啫, 我又唔係攞綜援, 我有番工丫, 我買game買點數課金我負擔得起丫, 我又唔會碌爆卡課金
你唔係要我等退休先打得下嘛
咁都算好老母丫

巴打你做成點
你其實大可以反駁佢呀

就係駁唔到丫嗎

大佬, 打個機啫, 我又唔係攞綜援, 我有番工丫, 我買game買點數課金我負擔得起丫, 我又唔會碌爆卡課金

巴打 唔係話唔比你打機
但你覺得自己既條件係咪可以同時打機課金得黎又可以同女朋友有未來
大把人打機又有份好工
如果係 咁你可以大條道理鬧返轉頭
但你講得出駁唔到即係你應該唔係
咁一係你就暫時放棄打機努力工作唔好再比人睇死 之後話之你點課金都無人理你
一係你就放棄你女朋友返屋企由朝打到晚
咁都算好老母丫

巴打你做成點
你其實大可以反駁佢呀

就係駁唔到丫嗎

巴打 唔係話唔比你打機
但你覺得自己既條件係咪可以同時打機課金得黎又可以同女朋友有未來
大把人打機又有份好工
咁一係你就暫時放棄打機努力工作唔好再比人睇死 之後話之你點課金都無人理你

同意
巴打幾歲搵幾多?
機幾時都有得打啦
反而人既青春華麗就好短暫
又唔好話你阿媽貪錢,就係你阿媽捱過先唔想個女辛苦又要捱
有邊個父母係想仔女捱苦

最為仔女好係唔撚好生佢地出黎受依個世界既苦。
點解呢個post啲連登仔係咁叫樓豬聽老母講
平時又鬧港女貪錢

因為佢地只係做唔到有錢人而提子
唔係真係反拜金主義物質主義。
咁都算好老母丫

巴打你做成點
你其實大可以反駁佢呀

就係駁唔到丫嗎

巴打 唔係話唔比你打機
大把人打機又有份好工

同意
巴打幾歲搵幾多?
機幾時都有得打啦

我同佢都27
每月老底萬五
但我同女友好開心丫 一年一至兩次旅行
點解呢個post啲連登仔係咁叫樓豬聽老母講
平時又鬧港女貪錢

連登仔精神分裂是常識吧

叫樓豬聽老母果d係睇化左唔諗住溝女
話港女貪錢果d係未睇化既窮撚

無論睇唔睇化,自己都係拜金主義既幫凶
點解樓主一定覺得樓主老母係賣女?
有可能係佢捱過所以先想你過好啲
愛情呢樣嘢唔係一世
樓主依家先二十頭,有得揀點解唔試下
拍拖本來就係睇下對方係咪適合過世

樓主要愛情唔係問題,不過你都要為自己打算
係香港生活樣樣都係錢
唔係叫你搵個鑽石王老五
但至少都要睇下你依家個男朋友做緊咩,career path如何,將來收入夠唔夠維持現有生活水平

可能依家講呢啲你會覺得功利,但一定要計劃好!

男女平等,點解唔係睇下自己會唔會成為男人負累?

巴打你做成點
你其實大可以反駁佢呀

就係駁唔到丫嗎

巴打 唔係話唔比你打機
大把人打機又有份好工

同意
巴打幾歲搵幾多?
機幾時都有得打啦

我同佢都27
每月老底萬五
但我同女友好開心丫 一年一至兩次旅行

仲有 我知自己細個冇俾心機讀書至搞到依家打份牛工
我好努力丫 返咁多年冇早退一日冇請過病假
返工做到45分鐘以上 上司好信任我下屬好聽我話
仲想點啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞