(窮人唔好生女)呀媽嫌棄我男朋友

554 回覆
1489 Like 33 Dislike
發現香港好多女仔有相同既煩惱
我仲慘 我呀媽係咁叫我識啲大陸既有錢仔
真係情願嫁窮鬼都唔要大陸佬

而且我自己覺得我又唔係無能力賺錢
點解要靠嫁比人/痴人地屋企啲錢
咁樣真係同做雞無乜分別

當然唔係話特登搵個窮鬼
但當你同得一個人一齊 相遇再相愛
我信命運早已經有佢既安排
係你既就係你既 唔係你既隔硬痴埋去都係分手收場
其實係你媽想借你去改變生活
唔係為你諗
咩有錢唔會揀第二個
對你老母而言 個二世祖搵唔搵第二個唔緊要 話知佢搵第三第四個
最緊要係佢有得改善生活
你老母自私得好緊要
上面成班話咩唔想個女辛苦
平時連登仔掛係口邊既男女平等呢?
個頭話港女貪錢轉個頭話為你好
唔明點解女仔唔可以「捱」?
自己能力搵番黎既先係自己既
無辦法做到經濟獨立靠痴男人既 永遠都只係對方既附屬品

利申:女權撚
你同你男朋友將來結婚住邊?窮即係買唔起樓啦。嫁入男家住?你同奶奶關係好好?就算好你地扑野都有難道啦

諗到呢啲問題就好苦惱 香港地
你同你阿媽講
如果呢家揀個有錢人
你就會即刻唔理唔養你阿媽 同佢斷絕來往
廢事你阿媽影衰你 咁窮又住公屋

你老母可能即刻跪低
其實可能都係怕到你老左 你男友都係會搵後生女啪啪啪 咁好老實講 男人都係好專一咁 中意後生 咁情願你有啲錢揸手 有靚樓住下 好過同個窮人捱成世到老左渣都冇
我媽一日到黑都洗我腦叫我搵個有錢唔洗似佢咁
但不論風險 我都會信我男朋友 因為佢同我都係講心唔講金 依家我因爲佢放棄左好多好好條件既男仔 冇左好多工作機會 但我相信佢到我老左都會咁對返我
你老母講得部分冇錯,揀個窮又冇潛力既,將來一定辛苦。
你老母講得部分都有錯,有錢通常會揀返有錢,另外,有冇錢都會有機會搵第二個。
至於你老母係唔係貪錢,就睇你點睇,睇下佢個動機係點,真係為你好定想自己威下改變下生活。
但點都好,你改變唔到你老母,你老母都改變唔到你,你有你決定,但決定左就唔好後悔
乜撚嘢年代呀
見親呢啲老母就覺得on9
推自己個女落火坑裏
香港女人真係正
窮出身仲有機會二次投胎
男人窮出身除左靠自己
只能期望中六合彩
乜撚嘢年代呀
見親呢啲老母就覺得on9
推自己個女落火坑裏

其實好多老母心裡面都係咁
我女友老母都係咁
窮柒廢
香港女人真係正
窮出身仲有機會二次投胎
男人窮出身除左靠自己
只能期望中六合彩

唔好講件事合唔合理先
其實全世界既女人都係咁,以前同而家都係咁
上面成班話咩唔想個女辛苦
平時連登仔掛係口邊既男女平等呢?
個頭話港女貪錢轉個頭話為你好
唔明點解女仔唔可以「捱」?
自己能力搵番黎既先係自己既
無辦法做到經濟獨立靠痴男人既 永遠都只係對方既附屬品

利申:女權撚

無關係
正如d 父母唔想個仔追夢 / 逼佢讀書
都係覺得條路唔掂唔想佢捱
一樣有男仔父母叫男仔唔好考慮家庭累贅太多既女
父母出發點同男女無關
我屋企人反而唔中意我同啲家境好既男仔一起,話驚會比人恰
過來人
仲要對方屋企人好鍾意我

不過我屋企人唔知我有個6年幾既男朋友
(依家係ex)
我都明白屋企苦心
你都唔可以怪佢地
講出黎會好d既就算解決唔到個問題

不過始終你唔為家下個男朋友著想
都為下你自己著想
你嫁左過去無人擔保到你婚姻生活一定幸福美滿
始終要同人過世個個係你
唔好咁易向現實低頭

利申:家下仲俾緊說話我聽,叫我嫁過去
窮人父母正仆街黎!當仔女係生財工具
過來人
仲要對方屋企人好鍾意我

(依家係ex)
我都明白屋企苦心
你都唔可以怪佢地

都為下你自己著想
始終要同人過世個個係你
唔好咁易向現實低頭

點解拍左六年散?
過來人
仲要對方屋企人好鍾意我

(依家係ex)
我都明白屋企苦心
你都唔可以怪佢地

都為下你自己著想
始終要同人過世個個係你
唔好咁易向現實低頭

點解拍左六年散?

可能最後答案係向現實低頭
其實可能都係怕到你老左 你男友都係會搵後生女啪啪啪 咁好老實講 男人都係好專一咁 中意後生 咁情願你有啲錢揸手 有靚樓住下 好過同個窮人捱成世到老左渣都冇
但不論風險 我都會信我男朋友 因為佢同我都係講心唔講金 依家我因爲佢放棄左好多好好條件既男仔 冇左好多工作機會 但我相信佢到我老左都會咁對返我

工作機會都會因為男朋友而放棄?
我會支持我女朋友去揀對自己最好既,其實都係對大家好

We are born to be free
叫你阿媽搵過個有錢佬囉
當識返個朋友嘛 佢講嘅
生活又可以好啲 你咁講都係為佢好姐
我阿媽成日話有錢又點
搵一億都唔比你洗但搵一萬錫到你燶
緊係要個錫你架
佢反而嫌棄我無撚用
樓主先廿歲頭,呢個唔會係你老公

所以無所謂啦
好女仔
講真 叫你老母收皮啦
正正常常一個人 如果唔係香港地咁扭曲
錢真係有幾重要? 有急病時有儲蓄可以比錢醫
住一世屋又有咩問題? 有錢又唔會無屋租既 生活過得苦D 思想過得快樂D
就算無咁長命 只要活得快樂 何樂而不為 唔洗為左人地改變自己
做自己想做既野就得 唔好發奸犯科就得

工作機會都會因為男朋友而放棄?
我會支持我女朋友去揀對自己最好既,其實都係對大家好

We are born to be free

因為個老細類似對我有意思(佢好多女人 我男友怕我俾佢食) ,但我老細唔敢對我做啲咩既...同埋我都同老細保持距離。但男友就係唔放心 就算只係短期幾日都唔想我做。 份工可以識到啲勁人咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞