(窮人唔好生女)呀媽嫌棄我男朋友

554 回覆
1489 Like 33 Dislike
窮人父母思想真係社會既毒瘤
仆街老母
你唔早d自立門戶有排你煩
至少煩到你30歲
講真 冇捱過苦又冇錢學咩人拍拖?真係戀愛大過天 ?咩都唔洗睇有冇錢?唔好呃自己啦 樓主 平時你食飯行街d錢係變出嚟?又咪係老豆老母辛辛苦苦賺翻嚟 你老母真係貪錢當你工具嘅話一早叫你唔好讀書 叫你去做雞啦 老母當你係寶 你當佢地係草 你老豆老母生你出嚟都on9 咪係到怨老母窮 要怨就怨自己冇用 賺唔到錢啦
叫你呀媽睇下自己銀行户口先
知唔知咩叫門當戶對
你估個個都係徐子淇?
有好多人ff有錢人就品格低下,有錢週圍玩女人,老爺奶奶會當你妹仔咁洗。而窮人就互相遷就,對你一片真心一齊捱

而事實係調返轉,有錢有修養,待人有禮,唔會睇唔起人。窮撚就樣樣計到盡,狗眼看人低
我有兩個家姐都結左婚
兩個老公都唔係咩名門望族(平庸出生)
最緊要情投意合 生生性性
究竟係你選有錢仔定有錢仔選你
你覺得你憑咩可以有資格選有錢仔?
咁要睇你自己眼光啦
我靠自己發奮一步步讀上去,大學拎船仔先有得讀(個時屋住窮到靠我兼職幫補)。個時女朋友(而家老婆)屋企人都睇我唔起(住普通私樓就睇唔起人個種),覺得我窮撚家庭比唔到幸福,但我地都揀定左對方,大學畢業就註冊搬出來住(劏房,個時細佬都讀大學,成家負擔都細左),幾年後己經儲夠錢上車,事業叫過得去,到而家有車有樓有仔有狗,但我老婆到而家都好嬲佢屋企人,一年都見唔到一次。
佢屋企人見親都會 R 話題(只要同錢有小小關係),我老婆都會一句「我地咁窮邊有資格講呀」,但現實係我地而家既資產最少都多過佢地兩三倍,有時睇住佢地母女關係咁真係唔知可以點

Adore 請問你地係一畢業就即刻註冊?跟住fg搵份工就拎一半糧出泥租?
點解講到你有得簡咁?
你好靚女?身材好好?
不如叫百母返頭嫁好過喇咁中意錢,佢都有八達通可增值🤷🏻‍♀️
我女朋友同你完全相反
我一直都對佢好好
但係佢就嫌我窮覺得無未來( U Grad 做左一年野 ~20k )
話第一次同細過自己嘅男仔拍拖( 細唔足一年 )

成日都話:你唔好預有咩未來 我覺得都唔係同你結婚架啦
媽呀 我依加好亂呀 中意同錢點揀 真係好睇你女仔睇重邊樣

飛左佢啦 佢遲早都會左你
用真人真事回覆你
我同我老公都係公屋出身,佢屋企仲要窮過我屋企好多

我老公搵$15000,$5000自己用,$5000比父母,$5000比我

我搵$32000,計埋老公比既$5000 就有$37000, $10000交租,$1500 水電煤屋企雜費,$5000 自己用,$5000 2歲小朋友用,$5000 比父母,$4000保險,每個月淨$5000-6000

黎緊生多件,即係每個月都會無錢淨

當初我媽同你媽講既野一模一樣,但我自己無所謂,到而家都對老公無怨言,但我每日覺得最對唔住既係我阿媽,每日幫我湊小朋友12個鍾,照顧小朋友三餐同埋我兩公婆晚餐,我都係比得$5000 佢,跟本佢係倒貼緊幫我,遲d佢仲要一個人湊兩個小朋友,我連工人/鍾點都請唔起比佢!

生少個唔得咩
唔好咁愚孝成日聽父母講野
佢地好多時都好蠢
如果成功就唔會咁窮啦
反正聽佢地講都係慘
不如試下自己個套
我係咪上緊連登
好心你地就收撚皮啦
宜家就屌個女仔唔聽老母講搵個有錢人
到時個女仔真係聽老母講搵個有錢人就成班屌人係雞
樓主我支持你
呢個年頭有你咁既女仔好難得
祝你同男友修成正果
我係咪上緊連登
好心你地就收撚皮啦
宜家就屌個女仔唔聽老母講搵個有錢人
到時個女仔真係聽老母講搵個有錢人就成班屌人係雞
樓主我支持你
呢個年頭有你咁既女仔好難得
祝你同男友修成正果

而家真係唔好係連登講認真野
個個台都痴線

上連登勿認真
50k點會唔夠養兩件
睇下香港家庭入息中位先啦

佢自己講生多件到時無錢剩架嘛
細路會大, 開支都會跟住大

其實開支最大係初生至三歲,因為學前班無資助要$4000 一個月,同讀大學學位一樣 上到幼稚園有學券資助會輕鬆d

我第一個幾個月大就入幼兒中心,近7000蚊一個月
而家個女就快3歲就快鬆磅,但又就快生多件,呢個應該比長佬湊到1歲幾先開始入幼兒中心,但點都要讀架啦。
因為比一邊湊一定廣東話唔正,另一邊湊一定變港童。

長遠d, 你地而家生多件都無錢剩, 即係唔會有積蓄啦?
第時老左退休搵唔到錢, d 細路駛唔駛養你?

?
我有兩層樓係手最多養唔到仔女老jer,應該養到自己既。

我re 錯人
我原本想覆5萬生2個果位

我地本身儲左舊錢諗住買樓做首期,因為要生第二個,所以短期內唔會買住啦,d錢拎左去買股票,暫時都ok!

咁又唔好諗到我將來既人生咁灰 ,我留係度都會升職加薪架嗎,或者轉工都可以搵多一萬幾千(但就無乜可能朝9晚5,會無咁多時間陪小朋友)

多謝絲打關心
將來你做左人父母
記得唔好灌輸呢啲拜金思想俾下一代
唔好將自已兒女同其他人比
多啲親子接觸
有鼓勵亦有責備
儘量令佢地有快樂童年
將來你做左人父母
多啲親子接觸
有鼓勵亦有責備
儘量令佢地有快樂童年

我會建議窮人將來千祈唔好做人父母 帶返個套
你睇樓上加埋搵五萬嘅都掹掹緊
樓主企硬咪去相親呀
伯母安排得第一次實有第二第三次
將來你做左人父母
多啲親子接觸
有鼓勵亦有責備
儘量令佢地有快樂童年

Sorry 撳錯負皮
利申巴打
我完全係調返轉
我老母十幾歲自己一個係支那遊水落黎香港
所以佢個邊個D親戚全部都係支那
我老母好撚貪錢
話自己成世人做得最錯就係嫁左比我老豆個死窮撚
住層樓又細錢又冇個
話我要結婚就一定要搵有錢女結
成日話要介紹D有錢支那親戚朋友個女我識
我老豆亦都附和佢
前排仲逼我加個黎左香港讀書,據說老豆大撚把錢幾十棟樓嘅支那妹Wechat
仲逼我同個支那妹係Wechat say hi我唔肯又話我冇禮貌
站在樓主老母立場個女嫁個有錢仔
1.不怕自己及個女生活上辛苦
2.生兒女育女無$$負擔(養兒女防老是常識吧)
站係樓主立場
1. 嫌人窮就飛人勁仆街,他朝有錢仔突然變窮又飛左佢?
2. 嫁個有錢仔一定有愛?
我個站場係(利申窮撚)
1. 生兒育女為乜?兩個人一齊結埋婚都無話一定要生仔,陣間生完更無錢用是為左自己同仔女都一齊辛苦?
2. 拍拖真心相愛,目標一致(買樓不?生仔不?要咩生活環境) 其實已經足夠啦

唔係話樓主老母錯,佢出發點無錯,好明顯佢都覺得自己嫁得普通辛苦左大半世想個女好(連自己??) ,但就明顯唔理樓主同樓主男朋友感受,樓主同男友好地地叫樓主識下有錢仔真心叫樓主向錢看。樓主明顯係想兩口小平淡生活過日晨,我支持樓主呀,真愛難求,好地地做乜要换人,如果下個仆街就乜都無喇。
上一代明顯唔明我地呢代點解咁無奈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞