(窮人唔好生女)呀媽嫌棄我男朋友

554 回覆
1489 Like 33 Dislike
我老豆老母都係咁同我家姐講

之前果個住觀塘公屋 就話唔好 乜乜77
一聽到有個住天晉 唔理三七廿一就話好 快d去識人

香港人係咁現實

紅字笑撚死
又係未見過大蛇痾尿
睇妳覺得感情定錢緊要

如果覺得錢緊要
我提下妳做埋零售可以搵多d
你講到呀媽係要你識個有錢仔係為自己,你依加先讀書做pt,,你呀媽冇講錯喎想你生活好D,因為你係女,生存香港好撚現實,你同你條仔依一刻讀書番pt,睇落大家行得好順,危機在後頭

香港人係咁現實

紅字笑撚死
又係未見過大蛇痾尿

巴打好想睇下你痾尿
我啊妹做nursing 男朋友中學拍到出黎做野做左幾年,最近分左手,原因係一個搵3萬個男既就由中學畢業做野到而家都係萬八重要冇上進心,一個人窮唔撚緊要重要廢中學唔努力ok,但屌你做野又唔落力,重要我從common fd中得知個撚樣成日炫耀自己女朋友做nursing ,話第時可以食軟飯。

你地年紀差唔多都還好,識個公屋妹同你一樣搵成兩皮半,成三十歲先走去搵個冇學歷窮咗四十幾年搵皮幾嘢嘅廢中
上面咁多人係咪痴撚線,兩個人都打工點會唔夠生活。
咩結婚果啲無謂既儀式仲有咁多連登仔咁諗。
生仔?現代人點會想生
d老母永遠覺得個女搵到有錢仔就可以mark實佢一世
好短視
有錢仔屌鬆左玩厭左你個女就飛架啦
到時個女人老珠黃冇人要真係多得你唔少
係呀你好愛佢
愛可以愛幾耐?十年?廿年?
剩返親情同邊個都一樣啦
到時你可能仲堅守婦道
但係男人厭咗你咪又係去玩

有錢佬又滖 窮撚又滖
唔係唔識揀呀

咁梳起唔嫁算啦
好短視

所以多數會教個女重緊個時,有幾多cap幾多

香港人係咁現實

紅字笑撚死
又係未見過大蛇痾尿

巴打好想睇下你痾尿

至少都供完先啦好無
冇話邊個岩邊個錯 可能你呀媽知道窮生活係有幾苦佢先會咁同你講 而你去追求真愛都冇問題
但你記住 食得鹹魚抵得渴
所以話揀男人揀女人真係小心
睇到個post 啲人價值觀真係痴撚線
到時人生遇到逆境
你條女真係第一個走
過來人
不聽老人言,吃虧在眼前
乖啦,聽你媽媽話
趁你同男朋友既感情未咁深厚,好快啲走人啦
唔係第時實後悔

臭閪 行遠啲啦
咁要睇你自己眼光啦
我靠自己發奮一步步讀上去,大學拎船仔先有得讀(個時屋住窮到靠我兼職幫補)。個時女朋友(而家老婆)屋企人都睇我唔起(住普通私樓就睇唔起人個種),覺得我窮撚家庭比唔到幸福,但我地都揀定左對方,大學畢業就註冊搬出來住(劏房,個時細佬都讀大學,成家負擔都細左),幾年後己經儲夠錢上車,事業叫過得去,到而家有車有樓有仔有狗,但我老婆到而家都好嬲佢屋企人,一年都見唔到一次。
佢屋企人見親都會 R 話題(只要同錢有小小關係),我老婆都會一句「我地咁窮邊有資格講呀」,但現實係我地而家既資產最少都多過佢地兩三倍,有時睇住佢地母女關係咁真係唔知可以點

你發奮到等於個個都得?
好短視

所以多數會教個女重緊個時,有幾多cap幾多

christie lai
你大多幾年就唔會咁諗 後悔點解唔早d飛左而家條仔啦傻西
依家就緊係話兩個人一齊開心咪得囉,但係到你結左婚你就唔會咁諗

貧賤夫妻百事哀
你老母講得啱。不過佢睇死人地公屋仔冇出頭二世視可靠就唔啱.
咁要睇你自己眼光啦
我靠自己發奮一步步讀上去,大學拎船仔先有得讀(個時屋住窮到靠我兼職幫補)。個時女朋友(而家老婆)屋企人都睇我唔起(住普通私樓就睇唔起人個種),覺得我窮撚家庭比唔到幸福,但我地都揀定左對方,大學畢業就註冊搬出來住(劏房,個時細佬都讀大學,成家負擔都細左),幾年後己經儲夠錢上車,事業叫過得去,到而家有車有樓有仔有狗,但我老婆到而家都好嬲佢屋企人,一年都見唔到一次。
佢屋企人見親都會 R 話題(只要同錢有小小關係),我老婆都會一句「我地咁窮邊有資格講呀」,但現實係我地而家既資產最少都多過佢地兩三倍,有時睇住佢地母女關係咁真係唔知可以點

你發奮到等於個個都得?

你發奮唔到等如個個都唔得?
你同佢講 你揀人人揀你 你嫌人窮 人地有錢果家人咪又嫌你窮
呢d野話唔埋,識到個月入8萬10萬重有得升既男人又點?
男人全家唔鍾意你同仔女,外邊識左高層個女同你離婚你咪又係玩撚完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞