(窮人唔好生女)呀媽嫌棄我男朋友

554 回覆
1489 Like 33 Dislike

我同老公都有兄弟姊妹,我地覺得小朋友係要生兩個,有伴長大會開心d

絲打加油

多謝 我地兩公婆星期六日都有做pt (有時一個月都可以搵多4-5000), 但我之後想擺多d時間陪小朋友,所以要靠老公去搵錢啦

我只係覺得兩個人加埋搵得3-4萬真係唔好生,會好痛苦

得罪一句
你地咁嘅收入重生兩件,唔只玩到自己,重玩埋兩個細路

我諗香港地,好多人生活仲艱苦過我地掛?
我地慳自己都唔會慳小朋友,亦都無諗住要佢琴棋書畫樣樣精,每個月用成萬蚊去上興趣班,面試班去爭入名校,只係希望佢地有愉快童年,開心成長。

真心想問點解咁多位ching都覺得我地小朋友既生活好可憐?定係我太短視?

上連登勿認真
50k點會唔夠養兩件
睇下香港家庭入息中位先啦

佢自己講生多件到時無錢剩架嘛
細路會大, 開支都會跟住大

其實開支最大係初生至三歲,因為學前班無資助要$4000 一個月,同讀大學學位一樣 上到幼稚園有學券資助會輕鬆d

我第一個幾個月大就入幼兒中心,近7000蚊一個月
而家個女就快3歲就快鬆磅,但又就快生多件,呢個應該比長佬湊到1歲幾先開始入幼兒中心,但點都要讀架啦。
因為比一邊湊一定廣東話唔正,另一邊湊一定變港童。
樓主根本無需太認真對待讀書時期既感情
開心過 , sad過 , 都冇所謂
最緊要一齊完 , 只係散左之後唔好後悔唔好怨就得
決定權係自己手 , 自己父母根本影響唔大

唯獨有一樣野上面巴打講錯左
係又窮又樣衰唔好生女
好少見到兩公婆都係樣衰生個囡出黎係靚
就算有都係萬中無一
窮但係正常/靚樣 , 有機會俾有錢仔媾 ,有錢佬包 , 就算冇都可以做雞搵錢改善生活 , 脱貧
窮又樣衰 , 俾有錢佬包 , 有錢仔媾既機率低到近乎零 . 連做雞既資格都冇 , 冇愛情滋潤過既醜女性格 同 價值觀會嚴重扭曲 , 連正常工作上位既機率都會拉低 , 唔會有改善空間 , 永遠發韓劇d愛情夢

香港地有幾多個suki可以住公屋嫁到有錢佬?咪就係一單半單

自問錢同樣都冇既女人 , 腳踏實地搵個正常男人嫁左去 , 唔好再諗有靚仔埋單 , 唔係一世都係A0

窮但係樣衰既男 就可以出賣勞力賺錢
冇錯 . 銀行 . 醫生 文職冇你份架喇
辛苦d做地盤/厭惡性既工 , 冇不良嗜好都仲有機儲到一筆錢投資下 , 買層樓 脱離低下階層 , 令你下一代唔會重覆你既命運

當然自甘墮落寧願做個19 office boy搵9k一個月就算既 , 可以繼續發夢 憤世嫉俗

好撚認同

我同老公都有兄弟姊妹,我地覺得小朋友係要生兩個,有伴長大會開心d

絲打加油

多謝 我地兩公婆星期六日都有做pt (有時一個月都可以搵多4-5000), 但我之後想擺多d時間陪小朋友,所以要靠老公去搵錢啦

得罪一句

我地慳自己都唔會慳小朋友,亦都無諗住要佢琴棋書畫樣樣精,每個月用成萬蚊去上興趣班,面試班去爭入名校,只係希望佢地有愉快童年,開心成長。

真心想問點解咁多位ching都覺得我地小朋友既生活好可憐?定係我太短視?

上連登勿認真
50k點會唔夠養兩件

其實開支最大係初生至三歲,因為學前班無資助要$4000 一個月,同讀大學學位一樣 上到幼稚園有學券資助會輕鬆d

而家個女就快3歲就快鬆磅,但又就快生多件,呢個應該比長佬湊到1歲幾先開始入幼兒中心,但點都要讀架啦。

長遠d, 你地而家生多件都無錢剩, 即係唔會有積蓄啦?
第時老左退休搵唔到錢, d 細路駛唔駛養你?
我女友屋企果面又係禁 話介紹個有錢有樓的人佢識 而自己只係窮小子 樓又無 有時諗我係咪真係比到幸福佢 講真有時真係會好大壓力。

你女友就是樓主

絲打加油

得罪一句

上連登勿認真
50k點會唔夠養兩件

?
我有兩層樓係手最多養唔到仔女老jer,應該養到自己既。
我同男友夾埋有5萬 , 供樓都冇左2萬啦

男友決定合共搵6萬蚊先生1個b , 7-8萬先生2個

培養一個細路好貴 , 識人兩公婆合共搵10萬 , 都只係生1個 , 送左個細路去國際學校 ... 諗定大個送佢出國
我同男朋友都無父幹,住公屋,大家都係二十頭,佢細我少少
兩個都一邊讀書一邊返part time搵零用,我地都唔係大洗嘅人,返pt搵嘅都夠用

近排,有個親戚話介紹一個屋企有鋪頭嘅男仔俾我識,
我呀媽雖然知道我有拍拖(未見過家長),但就叫我考慮去見下個男仔,我話唔去,佢就講依家趁自己仲後生,應該要再揀下,
我話已經有男朋友,唔需要,佢就兜話係當識朋友姐,又唔係叫你同人一齊(心知佢一定係想我同個有錢仔一齊先叫我去)

我終於爆左出黎,話佢只係睇錢,點解我當初話拍拖佢就反對,佢話應該要認真讀完書先好學人拍拖,但另一方面依家人地有個有錢仔介紹就想我同個有錢仔一齊,佢根本就自相矛盾,貪錢。
佢就話只係想我生活好啲,寧願我同一個大過我,有經濟能力嘅男人一齊,一切都係為我好,但心水清嘅我知道我生活好就等於家人生活好過,個女識到個有錢仔,成家人仲可以靠個女升呢(生活過得更好)你究竟當個女係咩?
之後仲要講啲好難聽嘅說話,話我男朋友可能都唔係得我一個,佢可能會隨時揀第二個(我相信男朋友好愛我)

當然,我都知個有錢仔可能都係俾屋企人逼同人地相睇,佢都未必想,我唔係怪佢地一家人,而係失望點解我有個唔顧女感受,貪錢嘅呀媽。仲有一定唔可以俾男朋友知道,會傷佢自尊心,加上近排同佢因為其他事嘈過,我真係好煩,感情同親情一次過打擊我

阿女,恕我老餅講句,有冇發覺紅字嗰兩句野都係「你心諗」,事實上你阿媽係咪真係你諗得咁負面、咁賣女呢?

我明白二十出頭嘅妹妹,一墮入愛河就好易「愛情就是唯一」、「反我條仔嘅都係衰人」,不過,你先問一問自己,你同你男友有冇諗過做人世先?

如果有,咁其實你阿媽就算想你識下個有鋪仔,都唔錯得晒喎。
你第一句話「一邊讀書一邊pt搵零用都夠駛」,你而家就得囉。到你地真係結婚時,大家有無計劃去令自己有能力建立一個家庭先?
唔講買樓、生仔咁離地啦,兩公婆租樓都要卦?普通租間劏房都七、八千啦。仲有每期水電煤,一到夏天,每期電費可以係二、三千的。到時,就唔係一句「有情飲水飽」就解決得到的。

你阿媽經歷過建立家庭嘅階段,明白咩叫「貧賤夫妻百事哀」,想個女認識下一個經濟條件較好嘅,做個朋友睇下有冇發展機會,你或者會覺得呢套好老土,但好難否認你阿媽係想你日後過得無咁辛苦,錯唔晒的。

我上面咁講,好似企晒喺你阿媽嗰邊,聳恿埋一份叫你去識下個有鋪仔咁。不過,我其實無呢個意思。

如果你真係好愛你男友嘅話,就應該同你男友傾下將來計劃,而你男友亦show到日後會愛你、照顧你嘅決心。當然,呢份決心仲要比你阿媽知道同睇得到(尤其你男友仲未見家長)。大部份阿媽只要見到個未來女婿係正直、錫自己個女、有擔戴嘅話,就算一時三刻都仲覺得「自己個女可以揀更好」都好,遲早都係會接受到你男友、唔會再煩你的。

講多句封埋後門。
或者會有巴絲、甚至阿女你,可能會話「愛情係兩個人嘅事,其他人有乜資格管我?」
不過,除非你預咗為愛情斷六親啦,否則........唔好傻啦,一段認真嘅關係,最少會關「四大長老」事。

阿女,祝你好運啦。

我都係一時激氣得濟先覺得佢唔好,但可能佢真係為我好,自己因為嫁左俾老豆辛苦唔想我步佢後塵。不過我都唔會去見有錢仔。
雖然我同男朋友依家仲細,將來會唔會因為其他事分手都唔知,但現階段我有決心大家對感情都好認真,更唔需要去見識其他人,覺得為錢去識人好cheap,寧願自己努力搵錢,同男朋友一齊儲錢好過。
樓主過多幾年出黎做野就明你老母講既野
香港生活太艱難

絲打加油

得罪一句

上連登勿認真
50k點會唔夠養兩件

?
我有兩層樓係手最多養唔到仔女老jer,應該養到自己既。

我re 錯人
我原本想覆5萬生2個果位
兩個都一邊讀書一邊返part time搵零用,我地都唔係大洗嘅人,返pt搵嘅都夠用

我呀媽雖然知道我有拍拖(未見過家長),但就叫我考慮去見下個男仔,我話唔去,佢就講依家趁自己仲後生,應該要再揀下,
我話已經有男朋友,唔需要,佢就兜話係當識朋友姐,又唔係叫你同人一齊(心知佢一定係想我同個有錢仔一齊先叫我去)

我終於爆左出黎,話佢只係睇錢,點解我當初話拍拖佢就反對,佢話應該要認真讀完書先好學人拍拖,但另一方面依家人地有個有錢仔介紹就想我同個有錢仔一齊,佢根本就自相矛盾,貪錢。
佢就話只係想我生活好啲,寧願我同一個大過我,有經濟能力嘅男人一齊,一切都係為我好,但心水清嘅我知道我生活好就等於家人生活好過,個女識到個有錢仔,成家人仲可以靠個女升呢(生活過得更好)你究竟當個女係咩?
之後仲要講啲好難聽嘅說話,話我男朋友可能都唔係得我一個,佢可能會隨時揀第二個(我相信男朋友好愛我)

當然,我都知個有錢仔可能都係俾屋企人逼同人地相睇,佢都未必想,我唔係怪佢地一家人,而係失望點解我有個唔顧女感受,貪錢嘅呀媽。仲有一定唔可以俾男朋友知道,會傷佢自尊心,加上近排同佢因為其他事嘈過,我真係好煩,感情同親情一次過打擊我

阿女,恕我老餅講句,有冇發覺紅字嗰兩句野都係「你心諗」,事實上你阿媽係咪真係你諗得咁負面、咁賣女呢?

我明白二十出頭嘅妹妹,一墮入愛河就好易「愛情就是唯一」、「反我條仔嘅都係衰人」,不過,你先問一問自己,你同你男友有冇諗過做人世先?

你第一句話「一邊讀書一邊pt搵零用都夠駛」,你而家就得囉。到你地真係結婚時,大家有無計劃去令自己有能力建立一個家庭先?
唔講買樓、生仔咁離地啦,兩公婆租樓都要卦?普通租間劏房都七、八千啦。仲有每期水電煤,一到夏天,每期電費可以係二、三千的。到時,就唔係一句「有情飲水飽」就解決得到的。

你阿媽經歷過建立家庭嘅階段,明白咩叫「貧賤夫妻百事哀」,想個女認識下一個經濟條件較好嘅,做個朋友睇下有冇發展機會,你或者會覺得呢套好老土,但好難否認你阿媽係想你日後過得無咁辛苦,錯唔晒的。

我上面咁講,好似企晒喺你阿媽嗰邊,聳恿埋一份叫你去識下個有鋪仔咁。不過,我其實無呢個意思。

如果你真係好愛你男友嘅話,就應該同你男友傾下將來計劃,而你男友亦show到日後會愛你、照顧你嘅決心。當然,呢份決心仲要比你阿媽知道同睇得到(尤其你男友仲未見家長)。大部份阿媽只要見到個未來女婿係正直、錫自己個女、有擔戴嘅話,就算一時三刻都仲覺得「自己個女可以揀更好」都好,遲早都係會接受到你男友、唔會再煩你的。

講多句封埋後門。
或者會有巴絲、甚至阿女你,可能會話「愛情係兩個人嘅事,其他人有乜資格管我?」
不過,除非你預咗為愛情斷六親啦,否則........唔好傻啦,一段認真嘅關係,最少會關「四大長老」事。

阿女,祝你好運啦。

我都係一時激氣得濟先覺得佢唔好,但可能佢真係為我好,自己因為嫁左俾老豆辛苦唔想我步佢後塵。不過我都唔會去見有錢仔。
雖然我同男朋友依家仲細,將來會唔會因為其他事分手都唔知,但現階段我有決心大家對感情都好認真,更唔需要去見識其他人,覺得為錢去識人好cheap,寧願自己努力搵錢,同男朋友一齊儲錢好過。

因為重細所以變數超多,好難講好定唔好。
最後都係睇命水

講多句封埋後門。

阿女,祝你好運啦。

呢個心態good
支持你!
我覺得大家家境差唔多,一樣窮或者有錢,又無話咩嫌唔嫌棄,自己都唔係好好多,憑咩嫌棄人
我自己就唔望搵有錢仔,都唔求男人養,反正我靠自己都可以過得好好,最驚係要我幫返佢轉頭
麻撚煩 唔生咪得囉
咁要睇你自己眼光啦
我靠自己發奮一步步讀上去,大學拎船仔先有得讀(個時屋住窮到靠我兼職幫補)。個時女朋友(而家老婆)屋企人都睇我唔起(住普通私樓就睇唔起人個種),覺得我窮撚家庭比唔到幸福,但我地都揀定左對方,大學畢業就註冊搬出來住(劏房,個時細佬都讀大學,成家負擔都細左),幾年後己經儲夠錢上車,事業叫過得去,到而家有車有樓有仔有狗,但我老婆到而家都好嬲佢屋企人,一年都見唔到一次。
佢屋企人見親都會 R 話題(只要同錢有小小關係),我老婆都會一句「我地咁窮邊有資格講呀」,但現實係我地而家既資產最少都多過佢地兩三倍,有時睇住佢地母女關係咁真係唔知可以點

巴打真係人生勵志故事
咁要睇你自己眼光啦
我靠自己發奮一步步讀上去,大學拎船仔先有得讀(個時屋住窮到靠我兼職幫補)。個時女朋友(而家老婆)屋企人都睇我唔起(住普通私樓就睇唔起人個種),覺得我窮撚家庭比唔到幸福,但我地都揀定左對方,大學畢業就註冊搬出來住(劏房,個時細佬都讀大學,成家負擔都細左),幾年後己經儲夠錢上車,事業叫過得去,到而家有車有樓有仔有狗,但我老婆到而家都好嬲佢屋企人,一年都見唔到一次。
佢屋企人見親都會 R 話題(只要同錢有小小關係),我老婆都會一句「我地咁窮邊有資格講呀」,但現實係我地而家既資產最少都多過佢地兩三倍,有時睇住佢地母女關係咁真係唔知可以點

巴打真係人生勵志故事

我老豆老母都話依家同呢條仔拍拖冇問題,到咗適婚時候等你姑媽(佢老公好有錢)同你搵個有錢仔啊下
老母你去啦
比個機會自己
可能老豆出面都有第二頭家
未試過點知適唔適合你
我老豆老母都話依家同呢條仔拍拖冇問題,到咗適婚時候等你姑媽(佢老公好有錢)同你搵個有錢仔啊下

賣女
你地一家係咪一世比姑媽笑唔夠
要笑埋下一代
男女相愛一世,廝守一生
不過都好困難
現實係貧賤夫妻百事哀

真心唔明乜撚思想
兩家人又唔係名門望族 要政治聯婚
點會仲有做媒人呢枝歌仔唱呀
首先對面有錢就唔會睇上你 , 人地都係後生仔
呢個年代有錢就玩啦 , 仲講結婚?
第二 . 樣靚身材好 亦都唔需要靠呢d去媾仔
自動波有人做兵做狗公送錢妳駛

如果兩樣都冇 請參考上面我講既野
搵個正常收入既男人算啦
藍絲過來人
當初唔理屋企人反對
同左個窮撚一齊

一齊好多年 大家努力為將來付出
而家未到三十歲已經有兩間聯名物業揸手了
用時間去塞住屋企人把口係最實際
我老豆之前又係, 死都要帶我去識個律師既仔
話人地住咩跑馬地半山,又有馬會會員又盛。
心諗 人地有錢 都未必擇你個女啦
次次見到我男友就黑晒口面,最近先好少少⋯⋯

老豆,如果你真係想有錢,唔該你唔好借撚晒d錢俾人地先啦,你唔撚借俾人 可能我都係中產 住緊靚屋啦
用真人真事回覆你
我同我老公都係公屋出身,佢屋企仲要窮過我屋企好多

我老公搵$15000,$5000自己用,$5000比父母,$5000比我

我搵$32000,計埋老公比既$5000 就有$37000, $10000交租,$1500 水電煤屋企雜費,$5000 自己用,$5000 2歲小朋友用,$5000 比父母,$4000保險,每個月淨$5000-6000

黎緊生多件,即係每個月都會無錢淨

當初我媽同你媽講既野一模一樣,但我自己無所謂,到而家都對老公無怨言,但我每日覺得最對唔住既係我阿媽,每日幫我湊小朋友12個鍾,照顧小朋友三餐同埋我兩公婆晚餐,我都係比得$5000 佢,跟本佢係倒貼緊幫我,遲d佢仲要一個人湊兩個小朋友,我連工人/鍾點都請唔起比佢!

真相就係你自視過高 , 不自量力,租樓都學人生2件
曾幾何時我媽都係咁
我都好嬲好唔開心
我同佢講 你揀人人揀你 你憑乜覺得有錢人會揀你個女
唔開心既係覺得你係我啊媽你都唔明白我 我搵邊個明我?
仲要我屋企環境唔差 我男朋友屋企亦都唔差
佢係想我搵個更加有錢既

佢當時叫我曾後生又未結婚仲有得揀 就去揀下
唔好咁快認定以加呢個做mr. right
個陣佢唔係太中意我男朋友 姐係十分滿分可發得5分中意咁
過左3個之後 我男朋友屋企出錢買左層樓俾佢
俾我地做結婚禮物 (當時係未講過幾時結婚 但佢屋企人一早當左我係新抱仔)
我媽知道左買樓 即刻180度轉變 又話佢都對你好好既睇得出好錫你 又乜又乜 仲問有無諗住幾時結婚

個刻我真係失望到極點 點解自己啊媽係咁現實
每次諗起佢當時係咁都會唔太想同佢講野

雖然你阿媽做到出哂面好難睇

但係冇錢 點養到你牛高馬大啊 你點食好住好啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞