(窮人唔好生女)呀媽嫌棄我男朋友

554 回覆
1489 Like 33 Dislike
等我學吓你老母講野,你地年紀仲細,到你要賺錢你就知同窮撚結婚係冇未來,老實講你宜家D 咩77 真愛,過幾年一講錢咩真愛都係假。 到時就算佢唔逼你分,你自己都可能會搵個好碼頭,你呢D 見太多,後生就話唔介意錢,到大個少少識諗就知愛情到尾都係講錢,你地D 港女咁鐘意矛盾一生首歌就知人係會長大,第時價值觀會變成點你同我都唔知。
同個阿媽講 真係想為我好就你自己同個有錢仔結婚跟著養我
嫁比層樓定嫁比個男人
呢d屋企人同推個女做雞無分別
叫自己個女為左錢而比男人屌
不如問番你老母 點解你唔嫁個有錢佬
的而且確唔好生 ,如果你而家男朋友讀專科重有得救,如果唔係就真係咪撚生,而家你未出黎做野,到你出黎做野做到咁上下就要諗結婚生仔,衣食住行樣樣都係錢,重要養你地老豆老母個細路既教育支出。 你就知道窮人生仔,真係害撚左個仔,除非你想個仔第時又係住公屋,大過做工人,自己都養得掂自己,更加唔好話想一年去一次旅行。如果唔係大學生就真係完全玩撚完,我知我知實有人話,識人好過識字,咩有人做運輸做到發達,但幾多千個萬個人先做一個。 上面有班人話兩個人開心就夠,唔洗理人點睇,我覺得好撚自私,請你班撚人咪撚生,因為你地既自私行為害撚左個細路。
識人24歲公屋妹可以搵到31歲有車私樓仔

條仔父母買埋樓俾個仔 , 公屋妹唔洗捱 , 拍左兩年就今年結婚

公屋女岩岩u grad , 搵一萬文職 , 冇儲蓄又差政府錢

所有結婚洗費唔洗出 , 有禮金 , 又係公屋養兩隻貓 (男友資助) , 又話結婚後想即刻有b , 唔做野湊b

問佢如果有b開支大點算 有左唔做野 ... 佢話男友屋企俾囉

窮人生女可以嫁好啲 , 但生仔就慘 ... 幫唔到個仔置業
等我學吓你老母講野,你地年紀仲細,到你要賺錢你就知同窮撚結婚係冇未來,老實講你宜家D 咩77 真愛,過幾年一講錢咩真愛都係假。 到時就算佢唔逼你分,你自己都可能會搵個好碼頭,你呢D 見太多,後生就話唔介意錢,到大個少少識諗就知愛情到尾都係講錢,你地D 港女咁鐘意矛盾一生首歌就知人係會長大,第時價值觀會變成點你同我都唔知。
係呀你好愛佢
愛可以愛幾耐?十年?廿年?
剩返親情同邊個都一樣啦
到時你可能仲堅守婦道
但係男人厭咗你咪又係去玩

有錢佬又滖 窮撚又滖
唔係唔識揀呀
樓主同我情況差唔多
過多2年仲係咁諗先再講
屌下閪咪算囉 唔洗理老母
無所謂啦
你老母當年做雞唔成埋錯碼頭,你咪幫下佢完夢囉
好撚似我fd
曾幾何時我媽都係咁
我都好嬲好唔開心
我同佢講 你揀人人揀你 你憑乜覺得有錢人會揀你個女
唔開心既係覺得你係我啊媽你都唔明白我 我搵邊個明我?
仲要我屋企環境唔差 我男朋友屋企亦都唔差
佢係想我搵個更加有錢既

佢當時叫我曾後生又未結婚仲有得揀 就去揀下
唔好咁快認定以加呢個做mr. right
個陣佢唔係太中意我男朋友 姐係十分滿分可得5分中意咁
過左3個之後 我男朋友屋企出錢買左層樓俾佢
俾我地做結婚禮物 (當時係未講過幾時結婚 但佢屋企人一早當左我係新抱仔)
我媽知道左買樓 即刻180度轉變 又話佢都對你好好既睇得出好錫你 又乜又乜 仲問有無諗住幾時結婚

個刻我真係失望到極點 點解自己啊媽係咁現實
每次諗起佢當時係咁都會唔太想同佢講野

咪傻你第時生個女,你都可能會好似你老母咁叫佢搵個有錢D, 你宜家最憎你父母既野第時你會全部做返哂
典型低級思考模式
我啊做nursing 男朋友中學拍到出黎做野做左幾年,最近分左手,原因係一個搵3萬個男既就由中學畢業做野到而家都係萬八重要冇上進心,一個人窮唔撚緊要重要廢中學唔努力ok,但屌你做野又唔落力,重要我從common fd中得知個撚樣成日炫耀自己女朋友做nursing ,話第時可以食軟飯。
我啊妹做nursing 男朋友中學拍到出黎做野做左幾年,最近分左手,原因係一個搵3萬個男既就由中學畢業做野到而家都係萬八重要冇上進心,一個人窮唔撚緊要重要廢中學唔努力ok,但屌你做野又唔落力,重要我從common fd中得知個撚樣成日炫耀自己女朋友做nursing ,話第時可以食軟飯。
身同感受,次次講親呢個話題都要嘈
你揀人,人揀你嘅啫。
真係有錢嘅,洗乜相睇搵女呀,龍尾去到加士居道天橋啦
叫你老母清醒d啦
係咁筍既駛唔駛相睇呀
係咪睇太多韓劇?有錢仔咩事會揀窮撚個女

其實真係好少會
曾幾何時我媽都係咁
我都好嬲好唔開心
我同佢講 你揀人人揀你 你憑乜覺得有錢人會揀你個女
唔開心既係覺得你係我啊媽你都唔明白我 我搵邊個明我?
仲要我屋企環境唔差 我男朋友屋企亦都唔差
佢係想我搵個更加有錢既

佢當時叫我曾後生又未結婚仲有得揀 就去揀下
唔好咁快認定以加呢個做mr. right
個陣佢唔係太中意我男朋友 姐係十分滿分可得5分中意咁
過左3個之後 我男朋友屋企出錢買左層樓俾佢
俾我地做結婚禮物 (當時係未講過幾時結婚 但佢屋企人一早當左我係新抱仔)
我媽知道左買樓 即刻180度轉變 又話佢都對你好好既睇得出好錫你 又乜又乜 仲問有無諗住幾時結婚

個刻我真係失望到極點 點解自己啊媽係咁現實
每次諗起佢當時係咁都會唔太想同佢講野

咪傻你第時生個女,你都可能會好似你老母咁叫佢搵個有錢D, 你宜家最憎你父母既野第時你會全部做返哂

醒目嘅老豆老母,而又有d錢嘅
一定竹門對返竹門木門對返木門,唔係到時唔只個仔女煩,兩家人都煩
識人24歲公屋妹可以搵到31歲有車私樓仔

條仔父母買埋樓俾個仔 , 公屋妹唔洗捱 , 拍左兩年就今年結婚

公屋女岩岩u grad , 搵一萬文職 , 冇儲蓄又差政府錢

所有結婚洗費唔洗出 , 有禮金 , 又係公屋養兩隻貓 (男友資助) , 又話結婚後想即刻有b , 唔做野湊b

問佢如果有b開支大點算 有左唔做野 ... 佢話男友屋企俾囉

窮人生女可以嫁好啲 , 但生仔就慘 ... 幫唔到個仔置業

大學生都ok啦 大把中三畢業都搵有錢仔埋單
我老豆老母都係咁同我家姐講

之前果個住觀塘公屋 就話唔好 乜乜77
一聽到有個住天晉 唔理三七廿一就話好 快d去識人

香港人係咁現實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞