日本鐵道消息及旅遊情報交流區(87)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike

Excuse me, 好似有啲熟口面?
Finally!
等咗後繼車好耐
除官網外 全部3個月有效
似371系
但唔係官網買,係咪唔可以網上揀指定席同行李?
我覺得似台鐵太魯閣
correct

有冇識日文巴打幫手睇睇
本身4/8 住秋天 5/8搭五能線住弘前 呢到講緊五能線未知幾時開返?
係,能代-深浦未知幾時整返,同埋無代行輸送,整返應該都要好一段時間
深浦-青森就照有車行
咁請問奧羽本線呢? 秋田搭上青森有冇問題?我個五能線
奧羽本線秋田至青森段無事,五能線停到8月中
https://twitter.com/JRE_Tohoku_A/status/1681952823511236608
希望十月前整得返
嚟緊8月12-19去東京 想用wide pass去日光 富士山同諏訪湖(補票)

行程大約係咁
12-13 市內
14 新宿 - 日光+鬼怒川
15 鬼怒川 - 諏訪湖睇煙花 - 松本住
16 松本 - 河口湖
17 河口湖 - 箱根
18 箱根 - 新宿
19 東京 - 成田機場

因為打算住新宿果頭 來回機場就應該nex
張pass就打算14-16用
17-18就用箱根週遊券
但係咁樣14-18計埋當地交通(e.g. 巴士)就要差唔多25000 yen

有第二個計劃就係唔用pass 長途搭巴士為主 不過會少左個箱根/日光
12-13 市內
14 富士山
15 富士山 - 諏訪湖 - 松本
16 松本 - 池袋
17-18 箱根/日光
19 東京-成田機場
咁樣計埋14-18號就要18000 yen

第一個計劃好似chur爆咁 由其係15號要坐5個鐘車
唔記得提17-18 一係箱根pass一係4日果張日光pass (ps 華嚴瀑布+伊呂波好吸引同埋架新spcial x好吸引咁)
2者都應該係8000yen咁上下
多謝提醒,自己中雷
第二個PLAN用長野新潟五日
https://www.jreast.co.jp/multi/en/pass/eastpass_n.html
我諗你富士山係指河口湖唔係其他啦
本身張PASS包由新宿到大月,咁你大月補返到河口湖個段 (點補追返頭PO)
回程一樣坐到大月,轉AZUSA去上諏訪落睇煙花,或者直去松本再回頭去諏訪湖又得
都係三個鐘以內

回程你想17-18去日光本身張PASS又包NIKKO
巴打淨係去兩個地方?
我都有睇過呢張pass
但係大月 - 河口湖來回都要~2300yen
再加埋假設去日光上嚴華瀑布都要買一日巴士券 ~2300yen
仲有jr pass用到既日光號好少班次
所以我呢個plan就冇考慮呢張pass

反而有諗過用佢黎玩另外一個圈
12-14 市內
15 諏訪湖 - 松本
16 松本 - 輕井澤(冇咩特別興趣 可以skip) - 伊香保溫泉
17 榛名山 - 草津溫泉+白根火山
18 草津溫泉 - 東京
19 成田機場

15-19號啱啱好5日 加埋張pass包長野原草津口+白根火山既巴士
只不過每日好似仲搭得多車又去得少地方
因為我今次都第6次去日本都未睇過富士山同箱根
反而走左去山口廣島果邊多
所以都想望下座富士山
如果跟plan2 都可以諗下
班次都唔少 可以慳到d時間
唔該晒師兄
留意返しまかぜ每日剩係對開一班
如果miss咗/時間唔啱剩係可以搭返其他特急

得16:24 呢班車 miss 咗又要俾過特急料(定全部錢)
所以決定咗到時即場買有就有無就算數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞