日本鐵道消息及旅遊情報交流區(87)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
其實車站廣播有講,班次顯示屏有寫都要撞入去既話,真係除左罰錢之外都冇野做到
厹口罩
真係驚死人哋唔知住腥港喎
冇閘機班次又疏嗰d有人站先有能力會逐個check先放你去月台
喺車門前查飛就得,以前坐Super View Odoriko見過有一對香港人情侶就咁揸pass想上車,喺車門就畀車掌姐姐趕佢地走
鄉下大站
咁劃咗位坐錯又可能真係會嘅,提完肯走就算
最仆街係嗰d搏大霧嘅撚人
去日本都戴鳩巴口罩?
肯定係死膘狗
四千二機票去福岡算唔算貴?
幾時?咩航空?
8月10 國泰
屌,仲有富士回遊,又係日經
我覺得算平啦

講開又講,真係好懷念疫情前用3000蚊搭華航去日本,有4餐食仲要唔使喺機場瞓過夜
其實日本人都有呢個情況係人品問題
有時候仲會懷疑佢哋係咪慣犯嚟,佢哋應該成日坐同一條線嘅特急,知道邊一段會有車長嚟查飛,見過車長查飛嗰陣就拎野起身去自由席…
你認真嗎?日本嗰邊お盆喎
回錯po,睇樓上

不過依家福岡淡季最平見過1700連20KG行李
Peach啲價咁海鮮,早幾日買2xxx,今日買反而平左400
但富士回遊有座席未指定制度
其實HK express 8月尾9月頭返加埋行李都係2500到,諗緊都係半個月到,不如遲啲先去
大家好,黎緊十一月會去關西二十日(大阪機場出入),打算大概十日大阪十日做基地,十日京都做基地周圍玩,或者一個禮拜大阪一個禮拜京都一個禮拜其他地區,唔想成日轉酒店跑行程嘅終極hea遊,大家認為應該點買pass好?我自己諗住頭一個禮拜喺大阪唔買pass,京都用關西周遊券,最後一星期我睇過高山北陸pass但係因為唔包東海道新幹線(?)所以去邊都好曲折咁?請各位大人指教
有冇詳細少少行程
即係幾日去邊/咩景點
講真pass真係唔係必需
或者唔一定jr pass
尤其京阪神有咁多私鐵
如果你未plan好真係好難比建議你
回本有回本玩法 但你接唔接受到日日坐幾個鐘車來回呢 同埋又有冇必需呢
按你1星期大阪1星期京都1星期北陸
大阪可以考慮廣域玩山陽
京都其實唔大 當你玩埋奈良可以suica算
北陸可以參考返其他巴打行程
多謝你嘅詳細回答
聽你咁講,既然我都唔會plan太多細節因為去成廿日有好多彈性,其實都無話一定要買pass
但想問大家係唔係所有JR pass 都係唔包tokaido sanyo 新幹線的?
幾度?乾熱個隻?
東海道新幹線除咗全国之外就真係冇乜pass包嘅
山陽新幹線就好多pass都有 不過山陽嗰面 你應該用唔着
你去高山北陸搭乜新幹線 都唔啱路 搭特急Thunderbird先啱
https://www.westjr.co.jp/global/tc/ticket/pass/
遲啲啦 你8月10去 日本人自己都人山人海
暑假直頭叫平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞