日本鐵道消息及旅遊情報交流區(87)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
最後買咗8月尾去 2400蚊來回
死都唔坐Monorail
唔通佢係紅色大字教徒
https://youtu.be/GFna5vCrIT4?t=1564
8月5最後一班由東北新幹線(新青森南下到八戸)既指定席已滿
其實我拎住JR Pass係咪可以照上車,不過要企?定係企都唔俾你企?
可以劃「立席」
唔記得咗講係はやて98号,有自由席,如果有自由席嘅話係咪就咁上車企就得?
有自由席就咁上就得
新幹線全車指定席先有立席
有關東京廣域pass去日光嘅技術性問題想問

我知拎pass坐新宿去新宿日光果班車一定得
但係坐JR去到北千住轉東武車pass係咪唔容許咁坐?
OKOK,我早啲去車站逼上車
唔得,因為廣域Pass入唔到市區既東武閘機
日光方向只可以JR站上東武車
唔可以
無記錯的話呢,北千住 JR-Metro-東武嘅收費區係通嘅
but pass已經講明只能坐JR直通特急,東武特急就全車指定席,無特急券的話會係特急專用月台俾人擋住
全車指定席喎はやて
係喎,大獲無留意到,Thank you☺️

依家手上剩係得八戸到盛岡既指定席票
見到換乘案內仲有後門路徑,應該可以返到去盛岡(但住北上)

自由席特定特急券 唔等同 立席特急券?我唔係幾明
即係立席券
佢寫自由席,但架車無一卡係自由席,同埋全車都滿咗,你預企全程
盛岡以北冇自由席
買咗呢隻特定特急券就可以隨便搵位坐
當然有人買咗指定席就要讓位

睇完呢頁應該會明
https://www.backpackers.com.tw/forum/showthread.php?t=10491873&page=4

順帶一提 仙台-盛岡都係呢個玩法
因為やまびこ太少
違反本周遊券的載送條件、本公司的規定及旅客載送條款使用的情況下,視為不當乘車,周遊券作廢收回,並且收取全乘車區間的普通旅客車資、費用及加罰2倍的車資、費用。

其實跟足條款係可以即場void咗佢張pass
咁我係咪
新青森->八戸就用PASS+另買自由席特定
八戸->盛岡就用返原本張指定席票?
係 唔使買運賃
唔肯定用機做唔做到
自由席特定特急券適用當日任何一班車
座席未指定券只可以坐(企)指定嗰班車,逾時無效
頭先試左,機可以做到,個價出1870
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞