日本鐵道消息及旅遊情報交流區(87)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
一邊係cheapadvisor屌,一邊就拎張信用卡出嚟買全國pass
上次越後湯沢同郡山坐落東京都包車
不過我係特登揀慢車班次嚟車票效益最大化
應該係因為呢段?

旅規第86條
ただし、特定都区市内にある駅を発駅とする場合で、普通旅客運賃の計算経路が、その特定都区市内の外を経て、再び同じ特定都区市内を通過するとき、又は特定都区市内にある駅を着駅とする場合で、発駅からの普通旅客運賃の計算経路が、その特定都区市内を通過して、その特定都区市内の外を経るときを除く。
原本整係諗住買北九州pass ,但琴日上網見到個知覧特攻平和会館之後,真係好想好想去睇下(對戰爭歷史好有興趣),所以決定買返全九州pass 就算要即日來回博多鹿兒島都冇所謂

另外想問下,我諗住用JR九州網買個pass,但都係要一個月前既一日先得,我驚會唔會我到時買完個pass之後(可能用半個鐘到?),到我要去訂我想坐既熱門火車例如SL人吉就被人搶哂飛?定係其實冇咁誇張?

另外仲想問下,如果我理解冇錯既話,買咗全九州pass之後,如果要透過JR九州官網提前訂飛既話,係咪要額外畀1000円既手續費?

咁如果親身到日本九州訂飛就冇預約限制,應該一蚊都唔洗畀?(當坐普通車廂既指定席)就咁到綠色窗口/自動售票機訂飛之後就攞飛走人,過程中應該一蚊都唔洗再額外收費?

東北PASS貴到咁點用
反而去埋北海道都係貴多少少用多1日抵好多,真係正常人唔會再買東北PASS,好彩我4月個時用過
另外想問下,我諗住用JR九州網買個pass,但都係要一個月前既一日先得,我驚會唔會我到時買完個pass之後(可能用半個鐘到?),到我要去訂我想坐既熱門火車例如SL人吉就被人搶哂飛?定係其實冇咁誇張?

SL人吉唔使諗,因為不能喺Pass專屬網站訂,要買飛只可以喺JR九州ネット俾全費預約

另外仲想問下,如果我理解冇錯既話,買咗全九州pass之後,如果要透過JR九州官網提前訂飛既話,係咪要額外畀1000円既手續費?
咁如果親身到日本九州訂飛就冇預約限制,應該一蚊都唔洗畀?(當坐普通車廂既指定席)就咁到綠色窗口/自動售票機訂飛之後就攞飛走人,過程中應該一蚊都唔洗再額外收費?

提前喺Pass網站留位,每段車程1000 Yen
去到日本先劃位,費用全免
貴唔係最大問題
要連續用先係最大問題
30000 円大約係東京來回盛岡的車費
但你去到盛岡咁遠就唔會玩5日咁少
因為身延線係東海
AI都可以捉不正乘車
呢個真係戇鳩
東北啲地方遠到搭程車都半日
唔去一兩個星期都唔知去黎做乜
諗返之前東北pass5日任揀真係好抵
窮撚係搭夜巴
SL 人吉冇得用九州PASS 網上book,要親身拎住張pass 去counter/售票機劃
同埋係秒殺嘅,俾錢買飛都未必有,唔好諗去counter 用pass 劃
巴未必平過飛機
之前見過JAL Explorer Pass,福岡飛仙台連稅都係330蚊
所以先屌東日本搶錢,變相叫人揸車/飛機
Thanks!! 即係SL人吉要分開買

我8月尾9月頭去,如果依家唔留位,到時唔知仲有冇位剩? 諗緊去到現場先訂飛就可以慳埋個手續費?因為我都幾多程車要搭,加加埋埋可能都唔少。

定係唔好慳依啲錢,照留位先?
而家唔係成日有
同埋ANA未有返外國人特價
明白明白,會提前一個月凖時十點即刻喺JR九州官網搶
自己去九州post 搵攻略啦
我唔記得邊個post 寫左
SL人吉直接1個月前9點上網俾全數搶位啦,因為你有錢都未必搶到
其他車如果係觀光列車的話,都建議經Pass網俾錢留位
SL人吉 由布院之森想搭就唔慳得
新幹線可以落地先劃
10點係日本時間
記得0900 HKT好搶位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞