日本鐵道消息及旅遊情報交流區(87)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike

唔好意思新手一問

我8月尾去福岡玩,本身想去埋長崎同廣島睇一睇,見依個JR Pass既plan 好似幾抵咁,可以去既地方都幾多

- 想問下,除咗價錢上既分別,如果喺Klook同JR online platform 到買有咩分別? 喺Klook買好似幾吸引咁,而且JR online platform要一個月前先買到

-同埋想問下依個JR Pass既運作原理,如果想坐指定席既話,買咗JR Pass之後係咪都係要自己上JR網訂位?咁會唔會有額外收費?(如果想坐普通箱既指定席)
呢張Pass小心一樣野,JR九州區域只係訂到新幹線,如果你想搭由布院之森呢類列車冇得網上免費劃位

Klook買唔可以預早訂飛,官網買可以但有次數限制

指定席理論上要劃左位先可以上車
呢張Pass冇限預約次數,所以去到當地用售票機或者窗口劃都得
唔好買呢張除非你唔諗住搭九州堆特別列車
唔該晒Ching 依家明白哂

我諗應該都會照買,唔介意分開再買當地列車

如果想坐JL人吉既話係咪快都係要一個月前先買到?我見JL九州網最多提前一個月買

同埋係咪建議買咗依個pass之後先再訂JL人吉?定其實都係分開,各自自己買?
都係劃唔到SL人吉同由布院之森嘅位
而且e5489只劃到6次位
我研究咗呢張pass兩年
都係直接上全國7日pass好過
搭車日前一個月既同日上網搶
有Pass既話買嗰陣揀特急券,唔好買乘車券
唉,其實都好予盾,明明係去福岡,但又想去埋廣島。

如果買咗依個pass,又想去埋京都大板,好似坐遠啲抵啲

但我去得一個星期,28去4返,當飛個兩日冇咗,前後都係得6個全日玩。如果咁既情況,係咪都係建議乖乖地留喺九州玩?睇過由博多去廣島既單程都要9500円,來回都要差唔多二萬
我就係苦主
退左呢張野升做全國Green
觀光車一定要早一個月上官網搶
當年我去九州坐齊咁多部觀光車
全部都係計岩時間,官網開售個刻即刻搶
我個陣由布院之森同SL人吉係好快清晒
睇你Budget同埋想去邊,去得切乜都得
但1個星期要玩咁多,你九州都唔玩得耐,好似浪費
如果全國7日pass 可唔可以訂到SL人吉?
我就係以身試伏嗰個後悔冇買全國7日
雖然攞呢張可以搭Nozomi Mizuho係幾爽
我今年試過大阪玩到九州用呢張pass
結論真係好走馬看花我純粹要鐵膠遊先買呢張
勇士
我記得呀
咁算啦,廣島留返下次先去

我都係九州入面玩算

我有六個全日玩,諗住買依個5日全九州版pass

SL人吉我諗點都要試下,下年就冇得再坐再加埋未試過坐蒸氣火車

同埋想問下係咪一個月前既同一日朝早10:00買?但我見佢網站系統由23:00更新到凌晨5:00,咁係咪5:00之後就可以搶?
好啦,決定咗都係留喺九州買全九州pass算

另外,講到走馬看花,想問下建唔建議book哂6晚喺福岡,之後要去長崎/小倉門司港既話就即日來回咁

我自己唔介意早啲起身同埋我會住喺博多車站附近,畀多一晚重疊我都冇所謂既,但就唔知邊啲城市值得留多晚?
10點
即係香港時間9點
一個月前1000開始
知道知道 唔該晒 Ching
Okok thanks 樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞