日本鐵道消息及旅遊情報交流區(87)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
SL人吉:要俾1680 yen買飛,由佢啦
由布院之森:1000 yen 抵俾啦
雙星4047: 星期五班次可以博去到先劃
所有新幹線同其他特急:咪撚哂錢啦,去到先劃啦
sonic 直接唔劃上車坐自由席都得
觀光列車強烈建議提早訂
不過你可以講下想搭邊架,呢度實有人答到你爆唔爆

新幹線或者普通特急就唔駛,大把車
上晝班次兩分鐘就賣哂
求個網速快d 同ping 唔好咁高仲好過
明白 SL人吉我會自己買。

好彩你提一提,我差啲唔記得咗有時差 要9點搶

我見好似熊本去鳥栖個方向好快搶完,反而鳥栖去熊本就慢啲,唔知係咪因為鳥栖出發個班係下午出發,所以去到熊本都差唔多太陽落山
2分鐘咪算耐
Sunrise A寢台 30秒完售
係,差啲搞錯
Mobile suica 又贏
因為鳥栖番熊本係假SL

Copy番宮網個段俾你
※鳥栖⇒熊本的列車是由DL(柴油機車)牽引,SL連結在最後處。
都唔係咁講
依家旅行開支一闊三大,樣樣都係錢,諗起就頭痛喇
明白明白,即係除左觀光烈車之外,其他唔洗畀1000yen留位

SL人吉我點都要買到
因為下晝嗰班係用柴油機關(DL)車做先頭動力車,蒸汽火車頭(SL)係掛喺車尾
所以其實得朝早嗰班車先至係真正SL車,下晝嗰班掛名only
我都係搭新幹線多,會去長崎,鹿兒島

同埋應該會去埋小倉/門司關同埋太宰府

諗緊搭唔搭埋由布院之森,唔知大家推唔推薦搭?諗緊去到由布院唔知做乜好,我又唔係特別鐘意浸溫泉,定又嚟個即日來回?
Wtf

即刻唔想搭 咁唯有要搶熊本翻鳥栖個班同埋都唔知搶唔搶到
how?
點解人吉唔可以好似濕原號咁個蒸汽頭經波口行返去車前方掛接返車箱返熊本?
由布院之森正嘢嚟,搶到頭排展望位仲正
2018年去嗰陣,出發前2星期至book都搶到頭排
冇咩特別興趣就唔好去
冇女人一齊去 可以唔洗去由布院 我鐘意日本火車同温泉都覺得由布院之森同成個由布院都係嚴重地吹大咗
好啦,依家諗緊如果book唔到SL人吉,就可能book依個

依家對SL人吉book唔book到都冇咩信心
Sakura 唔係都一個鐘頭兩班?
一個鐘一班
我book咗jr east東北pass啲指定席 本身揀咗25號取票 但27先去攞有冇問題?
人吉架SL有煤水車遮擋視野,逆向行駛會睇唔到路,鳥栖駅又無轉車台可以調頭,所以一定要掛DL
濕原號SL係水櫃式機車設計可以逆走就無呢個問題
我獨遊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞