日本鐵道消息及旅遊情報交流區(87)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
想問下買北海道トクだ値車飛
我剩係需要稚内到旭川
但佢夜車得稚内到札幌有特價,但全程特價都平過我稚内落旭川
我係咪可以照買稚内落札幌,然後旭川落車都得架?

我睇eki net應該話得,但我驚我理解錯
有冇人知係可以?

https://www.eki-net.com/top/jrticket/guide/reserve/tokudane.html#c-headerAcc_03_03
我睇完條款同你一樣理解
唔該晒ching
日文半桶水我驚會搞錯可以同唔可以
我目不識J N700程度
去得門司港,唔差在坐埋架潮風號小火車,跟住經關門行人步道行過去山口縣,順便去埋唐戶市場,回程就喺下關搭JR過返九州,呢堆都夠你玩半日以上
咁樣安排既話連埋小倉可唔可以即日來回到福岡?
長崎會唔會住一晚
如果睇埋夜景返博多好似好趕咁

小倉門司港即日來回都可以 記住去小倉唔好搭新幹線就得

不過你淨係去北九州做咩唔買北九州pass
其實一定夠時間,我前幾年係宿小倉嘅情況之下係咁玩法:

小倉>門司港>九州鐵道紀念館>潮風號火車>關門行人步道>坐船返門司港>小倉>福岡中洲屋台>小倉

小倉-福岡好處係就算無得搭新幹線,在來線都算密車,特急每半個鐘已經有一班,唔好彩走車都無咁大問題
好亂喎我聽個職員講算,拎Pass+呢張券應該無死錯人

坐尾班車係可行
又好係喎,啲景點都係集中喺北部,好彩有提一提 又可以慳多少少

長崎住一晚都可以,我都想去埋軍艦島同原爆資料館
唔洗去到尾班,如果秋冬去7點都可以睇完上車返博多
好詳細 你咁講我就安心好多,可以放心book福岡既酒店了

就照你依個路線玩
小倉返博多嘅尾班特急好似開夜晚11點頭,不過正常都唔會喺小倉玩到咁夜,去中洲屋台食個靚宵夜好過
請問成田特快N’EX洗唔洗劃位?定係買完飛上車就得
要,全車指定席嚟
軍艦島同原爆+夜景應該要分兩日
軍艦島要跟團
每日得0900同1300班次
如果住福岡要搭頭班先趕到0900
要唔要搬行李/放locker就自己考慮吓
碌碌下amazon碌到啲咁嘅嘢
開頭以為係推隻中古舊game比我

睇真啲,係2023年12月7日
將 Wii 版 upscale 上 720p 再炒冷飯 cap 水
不如專心搞返 CG 版
wii 版upscale 720p
不如搞好隻街機/ps4/switch 版啦
真係寧願佢就咁port返落Switch好過
我舊年試過住福岡,一日內去晒軍艦島、原爆資料館同稻佐山,完成行程返到福岡都係夜晚八點,仲可以食碗拉麵
軍艦島有10:30先出發嘅團,不過你問我就覺得稻佐山夜景可以skip
10月後就唔值了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞