閃電俠 Flash 電影 討論區 (2)

1001 回覆
46 Like 3 Dislike
嚴格上其實老flash同後生flash講
not everything have a solution
然後flash back去佢啊媽度
都計啊媽講既
戰神一人做兩角我其實有期待
好彩佢真係做得好
但係媽媽唔知咩事
佢咁大改變好似對timeline冇乜影響?
今次淨係放番蕃茄醬加老豆抬頭已經batman都唔同咗人
Run Barry Run
真係做到兩個人咁
同埋真係佢carry成套戲
以為會比keaton Kara 搶戲
佢Young Barry都做得好好
最尾失控係咁想穿越救佢地個到都好sad
我一開始都以為以andy依種寫親情咁勁嘅導演
會照番flashpoint咁樣寫 點知無

但調返轉睇 無拖泥帶水 係勁嘅
當改走左josstic league/ nightmare scene
我理解係ZSJL只係改變左幾秒,但而家係改變左20年,蝴蝶效應越滾越大
你話用後生版輕輕帶埋origin呢樣又係好聰明
導演好多位都做得好聰明好夾咁就成功將套戲既不足位收細左
最新消息:呢個導演會拍新DCU batman
兩個barry都係好快就接受左
得個dark自己loop幾十年
其實自己同自己講野
真係全靠癲佬carry
其實教佢計數當講左
計數果度教let go
有幾下transition 幾好
Some problems don’t have a solution
《閃電俠》(The Flash)的視覺特效風格是刻意的。

導演安迪·馬希提(Andy Muschietti)在接受《io9》訪談時提到,在本片中的部分橋段我們是處於閃電俠的視角,所以光線跟紋理都是扭曲的,就像進入「水世界」之中,這是設計的一部分,如果你在看的時候覺得有點奇怪是正常的。

“The idea, of course, is...we are in the perspective of the Flash,” he said. “Everything is distorted in terms of lights and textures. We enter this ‘waterworld’ which is basically being in Barry’s POV. It was part of the design so if it looks a little weird to you that was intended.”

https://gizmodo.com/flash-movie-visual-effects-warner-bros-dc-films-batman-1850540141
會唔會正義聯盟全滅閃電俠穿越救世界係條時間線必然發生嘅事
而老母同老豆就唔喺條時間線度
所以Barry一改就直接穿左去另一條相應結果嘅時間線
媽媽話not everything has solution
Batman 知道the flash試過time travel救自己,但無用

然後由自己諗通去說服一個諗唔通既自己
https://youtu.be/tmO0w1pXHjs

清睇睇呢段片,係正聯個陣mother box已經融合咗,flash咪走翻前幾秒改變
唔通話套戲太多cg 搞唔掂
用意粉嘅比喻
其實番前1秒同10年,出嚟嘅情況都係隨機
1秒果條意粉方向可以亂過10年果條
呢句第一次聽覺得有啲似想夾硬造返句"i love u 3000"咁,估唔到去到尾由男主講多次,
串連返所有時間線,
竟然有呢個幾有意思嘅含意(我在你的時間線產生前已愛你)即刻有少少毛管戙

之前諗唔明點解可以比占根換大超,換WW,睇完呢份劇本我諗WB 高層再柒都會識選擇
說穿了都係劇情需要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞