[Switch/WiiU]Zelda 薩爾達傳說:荒野之息 (13)

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
1.劇透討論(同劇情內容有關嘅討論/Screencap)請用粉色細字&post圖link

2.此遊戲為ARPG,需閱讀對話及系統信息,唔係實卡關

3.發問前睇下Q&A先
Q: 有無得開多個Save?
A: Save跟Switch嘅profile, 開game嗰陣揀另一個profile就得

Q: 有無得隨時轉英/日文?
A: 有,入Switch setting轉語言就得

Q: 一開始拎完地圖要做乜?
A: 解附近嗰四個神社(Shrine)

Q: 雪山點上?
A: 手持火把/整+食防寒食物(煮過嘅Spicy Peppers)/著防寒裝

Q: 點拎防寒裝?
A: 三種方法:
1)去Great Plateau南面呀伯間屋有個食譜,跟住黎煮俾佢食就得
2)拎完飛行器去Great Plateau南面呀伯間屋
3)上雪山頂位揾呀伯

Q: 點煮野食?
A: 有啲火堆上面有個爐, hold住食材行埋去撳A就有得煮

Q: 解完任去邊揾呀伯?
A: 四個Shrine交叉點

Q: 做完XXX唔知點好
A: 周圍行下實有野做 依隻game係真係open world 無限你一定要做乜唔做乜

Q: 點解入唔到沙漠城
A: 因為你有J

Q: 點睇進度?
A: 爆機後地圖左下角

Q: 爆完機仲有無得繼續玩?
A: 有, 會load返打final boss前個save, 個save file會多粒星

Q: 點睇玩左幾多個鐘?
A: 入Switch主頁click自己個icon可以睇到自己各遊戲遊玩時間
(第一次開隻game 10日之後先會出現, 個時間係round down去最近嘅5小時)

Q: 點採礦?
A: 用hammer '攻擊'佢/ 用炸彈炸佢(注意啲礦石會飛到周圍都係)

Q: 血月除左怪重生仲有乜特別?
A: 當晚煮野食會有bonus效果

Tips:
1)唔慣用X跳可以入setting轉用B跳
2)解迷卡關時不妨諗下自己有咩能力同埋睇下一入去個牌有咩提示
3)冰能力除左結冰仲可以解冰
4)善用地圖個貼紙功能mark低邊度有特別素材/礦之類
5)拎到相機後見到乜都影下儲圖鑑+可以用sensor搵野
6)Guardian啲炮可以盾ZL+A反射
7)唔夠打咪Skip住先囉
8)如果唔知個道具/材料有咩用可以留意下佢嘅description
9)更新v1.2.0後可以入game setting轉語音語言
DLC Pack 1詳細介紹
http://zelda.com/breath-of-the-wild/news/expansion-pass-dlc-pack-1-detailed/

~大師劍試練
~足跡回顧mode
~困難模式
~新裝
~Yahaha Sensor
使用Amiibo可換取相應道具

Amiibo一覽
http://www.nintendo.com.hk/amiibo/
琴晚打完隻象外面
出左街1點番到去
諗住一個鐘點都搞得掂入面
點知玩丌3點

英文唔叻無查字典
卡左成個鐘係唔知個水滴係用黎郁象鼻
琴晚打完隻象外面
出左街1點番到去
諗住一個鐘點都搞得掂入面
點知玩丌3點

英文唔叻無查字典
卡左成個鐘係唔知個水滴係用黎郁象鼻

打完大象去左王城偷武器
好刺激
打緊第三隻神獸,都仲未打過一隻人馬
d屎我搵到350粒左右已經想放棄,

其實明白佢既動作就好易打,
係初頭d武器太快爛成日怕無武器打佢

善用perfect guard 同perfect dodge
仲有有齊4神獸技能會輕鬆啲

善用perfect guard 同perfect dodge

我開頭打人馬都係Save -> load大法
對住佢一個鐘咩pattern都熟 , 再唔係上網睇下片從中學習
捉到要訣零傷零武器損壞都可以殺到人馬
忍唔住周圍行同解side quest

岩岩打完兩個shrine of strength
打左好耐
d屎我搵到350粒左右已經想放棄,

我得一百

對住佢一個鐘咩pattern都熟 , 再唔係上網睇下片從中學習

雖然係咁講啫,
但如果你拎住把得10攻既單手劍, 真係打到蚊瞓
我第一隻就係雷獸山果隻, 打到身上所有武器爛晒, 最後10枝箭左右先射得死佢

雖然係咁講啫,
我第一隻就係雷獸山果隻, 打到身上所有武器爛晒, 最後10枝箭左右先射得死佢

如果真係得把10攻我都唔建議你去打 上去靜靜雞執夠箭就閃人

雖然係咁講啫,

如果真係得把10攻我都唔建議你去打 上去靜靜雞執夠箭就閃人

果時就係咁唔識死, 好在最後打得死佢, 無浪費時間
忍者好撚煩
又廢 又成日出現
想問下野蠻裝加攻同AMIIBO 果套加攻裝有無唔同 ? (除左個LOOK)
想問下野蠻裝加攻同AMIIBO 果套加攻裝有無唔同 ? (除左個LOOK)

但野蠻裝可以升級, Amiibo果D好似不能升級

Amiibo可以升級
不過加攻set係dlc phantom

Amiibo可以升級
不過加攻set係dlc phantom

AMIIBO 果套有得昇呀,都係加攻裝黎,不過要龍料

x2 拎shock arrow個陣打過, 不過唔夠打就skip 左
想問大象個技係咪無限用?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞