(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區209 新手問嘢睇#1

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
想知你點計
有冇個表share 出黎望吓?

都係好正常咁用my fitness pal計
dbp 超級難做
做極都唔慣 左右唔平衡/一邊flare
你所有野都係有用磅去計?
eg. beef 110g, 番茄牛腩200g, orange juice 230ml, 300g cooked rice?

假設早餐隻蛋係烚蛋? beef 110g 係水煮牛?
所有蛋我都係用果個egg計
溫泉蛋同牛肉btw
之前磅過幾次
e加目測就計到
飯就照用磅計
出面食就目測
講真個apps 有啲低估左卡路里
淨係google search吓 93% cooked lean beef in 3oz 都164 calories
可能你個表係raw lean beef
其他野都係 番茄牛腩你自己煮?
如果出面買 200g 一定唔止192 kcal 坐底都300kcal

似乎個表係計少左煮食個陣油既份量
如果多出街食 建議每個餐 加多75-150kcal 當係油既分量
FYI 1g fat = 9 kcal
我有時見出面好油
會加過1 table spoon oil,120卡左右
講真 你淨係磅過幾次就覺得自己睇得準
好難去準確計到自己有幾多intake
建議買個細磅 出街食埋拎埋出去磅
除非你覺得自己依家成個月都唔上唔落仲肥左 係冇問題

我自己真係用磅計過2個月
先夠膽開始目測
比你參考吓我3年前既表 傳統用excel計
因為仲要計埋protein, carbs, fat 既比例
唔知,直接join哂全部
近排睇香港著名健身頻道成日講一組top set, 加一組back off。 兩組top set 已經話好甘。呢種係咩操法黎? 同一般做開個啲每個動作做3-4組有咩分別?
冇肥到但都冇大隻到,力就少少咁上升(每次做多1~2rm左右比上次)

我係屋企食100%磅,出面就冇
個問題就係呢到
先假計你冇計錯TDEE 係2000 (其實TDEE已經係計埋你活動量)
你claim 食1800
脂肪要減1kg, 要消耗7700kcal (38.5日)

如果你同時有做重量訓練
你係會減脂同時增肌 所以體重變化不大係好正常
再講你既kcal deflict 得200

最後你計既所有野都只係kcal
你冇分拆去計protein, carbs, fat
試諗諗 如果你食既1800kcal 都係fat
咁你估吓會唔會減到磅? 或者會既 但係個體態只會越黎越肥
利申: 非專業
但建議你所有野準確計岩晒
先再講增唔到磅/減唔到磅
體重從來都只係同kcal intake, output 有關
排除天生有病
前題係top set要夠重同真係push到rpe9-10
如果未有果種意志力push既,做番3,4 set rpe7,8好啲
目測計
做輕啲?
全部出街食? 點會準
仲要樣樣野咁多糖
一黎就做重 點平衡
本身左右手肌力都唔平均
做GYM唔洗EGO
慢慢做 搵個重量係左右手都平衡到既先慢慢加上去
訓教拉力同推力爭咁遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞