(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區209 新手問嘢睇#1

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
ego lift
咁wnbf今年第一次喺香港攪所以先咁多新秀啫 下年應該就無呢個情況啦
增肌就多啲mechanical tension
力量就大力啲
但唔係好明,即係練bp 會大力過練dumbbell press?
係咪推個下力會大d? 即係發力方法個d concept
係,首先bp 起始動作易set up,慳力,db要踼要訓要擺好位

二黎最重要係bp 穩定性要求冇咁高,可以用多啲你力量潛力推,db要穩定多啲先推到

最後bp可以容許少少兩邊不平衡,db唔得
所以想增肌就練 dumbbell press 好d, 練推力就bp 好d?
一般可以咁講由其你著重胸肌感受度既話
Bp 除咗total可以玩重啲之外,增肌方面同db比都比較差

我自己就平胸barbell, 上胸db
主要係傷左個前膊做唔到bp
平時練背都好求其, 多數都係做背闊, seated low row,
可能加多個seated row machine就算.
有時會shrug做個traps但好多, 總之back day做夠3個動作4組就算
而個rear delts 就會擺係膊日做

但係最近覺得個lower trap 直頭好似冇野睇,
個背又唔夠厚, 請問可以點做? 做多d row既動作?
0仔先要用喎 夾到實一實
純Hypertrophy 平胸上胸都machine 大得又快又安全

你techni差姐,唔好講到個樣野本身有問題
唔係迷信 淨係感受度都差天共地啦
我知,所以咪做有氧整返個熱量缺口出黎

但都冇用
Refeed其實有無用tackle到tdee adaptation
新手想問下有冇啲野飲可以抗疲勞嗰啲
有時自己係屋企舉啞鈴會覺得無力咁
有冇啲咩飲左可以回復狀態㗎
Biotein
轉去k11 musea
個丁屎咁多變化就唔好講啦
冇人會mon 一日兩日然後話自己肥/瘦咗
最少都睇一個星期然後先調節intake 啦
Musea 唔太就腳 約咗人或者過海先去
話說 join 九龍三間 centre 幾錢
2個月都有
你唔明架啦,我地連登占bro個個減脂天選之人,基因怪物,個個長期1000kcal deficit都唔識落磅
成日見到啲人好panic
睇一日兩日 然後話自己食咁少都肥咗0.x kg
或者輕咗0.x kg又開心
然後日日好似坐過山車咁
自己搞到自己有情緒病就係呢啲
我通常做

Wide grip lat pull down
Narrow grip lat pull down
反手 lat pull down (supinated)
Lateral row (橫握)
Seated low row
Face pulls
Reverse fly
2個月都係 71,72上落

咩1日2日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞