SONY CEO:希望培育出像瑪利歐一樣的IP

688 回覆
662 Like 31 Dislike
https://youtu.be/6R8yWDnJYws
有無人玩過依隻 細個勁迷
咁罪大本身係一間好唔同嘅公司
除左賣電子嘢
仲有荷李活studio, 唱片公司
嚟緊仲話要出車
管理層又多鬼佬
業務上國際化好多
同你一樣,儲好多當郵票咁得閒睇吓。 但已經無玩廿幾年。

老婆係Sony死忠,唔太鐘意依啲
咁sony本身稱霸左 PS1 & PS2 兩代都培育唔到任何IP 可以怪邊個?
就算退咗落嚟 老任嗰堆主力ip都仲會經佢過目
其他時間幫手搞下遊戲以外業務,出嚟做下吉祥物
因為任天堂當初係因為IP先出game
米奇老鼠勁在佢無出新,但係啲公仔都係受歡迎個下叻。

係時候要比啲左膠攻擊下出返隻有J嘅女老鼠。
以前好似無自家game
同埋以前ps係衰開搞到換ceo
戰神係你最後一條救命草,希望唔好搞死佢
psp捉馬嬲我勁沉迷
Sony啲IP設計到唔拖唔水
無Mario, Pokemon嗰啲老少咸宜又可愛
又唔似Marvel, DC嗰啲有型有風格
Uncharted, TLOS, horizon嗰啲點捧都唔會上到位㗎啦
有,印象有好多小遊戲
戰神要做依啲合家歡時代長大IP真係難啲

小小大星球依啲先反而有機,布公仔外型都叫可愛。
Sony個底係任記兩倍都唔願意擺資源去養ip
最近先cut左個由COD成員組成既studio
如果唔係見收得唔好就cut既話佢手上啲ip而家分分鐘可以同任記對撼
細過啲人成日話捉馬嬲捉馬嬲
點知我玩呢集都無捉過馬嬲
撐船俾個兩粒磨古掣玩到on99
唔撚掂啦,要整得可愛啲,風格鮮明啲
好似minions咁先得
而家zelda開始放風研究 加儂多夫 或者 zelda 獨立出黎出新系列遊戲。

老任d IP多到出唔切
其實IP係好重要

好似依家如果PS5想谷爆個消量

只要佢拿拿林出隻MHW2已經得

當年PS4尾水MHW一出都炒到連二手機都貴晒
Sony本業係電子公司
唔同任記迪士尼呢啲做娛樂起家
係差啲㗎啦
佢大撚把 只係唔抯谷人氣
好想玩
睇wiki先知原來整呢隻驚間廠都係任記親生仔黎
問題芒亨唔係Sony親生仔
同埋PS5有MHR都係咁
咁老任出電影 Illumination同環球夠係國際公司啦
又唔見佢地怕得罪班政確撚唔幫老任拍電影
任記夠成日都同sony music合作
講真除左吠同埋搵人入侵d遊戲影視公司 班政確撚仲識做咩
你愈怕愈遷就佢地就愈鐘意搵你
好似sony 為左討好左膠 要Naughty Dog整埋d鳩屎劇情
搞到人人喊打有咩用 又唔見佢好賣左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞