SONY CEO:希望培育出像瑪利歐一樣的IP

688 回覆
662 Like 31 Dislike
一向都係sony的,得PS有Spiderman game
當年迷信battlefueld cod 同fifa
雖然三平台,但ps4版比pc xbox 都多人口
同埋當年sony打人胍牌。出錢連續三年一堆3A大作獨佔中文版,佔領港台市場。

所以無放錢搞布公仔,結果全部game廠試到港台市場好work,全部自資搞中文版。sony就無咗張紅海皇牌,投資布公仔既機會成本又用晒。
Sony淨係有Spider Man嘅電影版權
遊戲係冇嘅
有Switch game入面有Spider Man
收購老任咪得囉
明明依隻可以瘋狂炒冷飯都唔繼續出
咁的確cod同fifa
有幾集都佔左歷年PS4 game銷量頭20位
只能夠話佢純粹睇數據做野 咬住d搖錢樹
咪係 邊有話一帆風順 自己唔堅持就咪怨
其實我幾鍾意佢個infamous 惡名昭彰,細個玩嘅時候覺得好型
最癲我返而覺得係HelloKitty

任天堂果堆靠game帶起個ip
Disney果堆靠動電影帶起

但HelloKitty? 係game? 人設? 定動畫?
在我印象中就係不斷同去crossover, 印隻貓落唔同產品上面, 不斷增加曝光率就越黎越值錢了

人地好歹都出錢整game拍電影, 仲要係不斷出game出戲洗一錢黎維持人氣, 而HelloKitty就係不斷印公仔就有人氣了
唔好

你呢啲索索想法嚟真係唔知諗咩

Capcoin啲PC驚最佳化做得唔錯又好玩,佢出全平台,對佢同玩家先最有利。
真, 好撚on9 打機都比d 左膠搞
好多game夾硬追畫質整整下無budget變一半powerpoint

PS1好鍾意玩呢隻
好玩過Cooking mama

捉馬騮有集包幾隻mini game
足球最好玩
得啲左膠女拳大山婆 LGBTQIA+

TLOU 大山婆地平線
依家個CEO又唔係個陣個CEO
換咗人換諗法好正常
但佢遲人30年先嚟諗住學人就收收皮先
咁仲死
應該係加白人馬嬲
主角變黑人+ gay
數得出出名的系列主角得光頭佬
不過又唔係Mario 呢種全年齡向角色
依家係想出經典ip定滿足左膠
HelloKitty係幾乎任何商品都可以貼牌出
罪大濤天
早年有卡通
仲要有好多
其實真係隻嘢靚,啱大眾口味都好重要
Line Friends咪又係咁乜叉都無
奧運一個綠色水管
一頂紅色M字帽
已經成個image出咗嚟
一個成功嘅IP就係咁
安倍RIP
呢個情況用錢買最實際
好似Disney咁好多都係買返嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞