SONY CEO:希望培育出像瑪利歐一樣的IP

688 回覆
662 Like 31 Dislike
嗰個年代全部都係老翻天下
NDS咪又係個個R4
如果犧牲咁多遊戲性將啲重點放落畫面同劇情
咁點解唔直接出電影算
露珠真係好可愛botw 如果夜晚去間房門外偷睇,會發現佢係到好興奮咁同沙海象公仔玩,但明明佢係其他人面前會好嚴肅咁

任記嚟啲位真係做到好足
其實係井底之蛙定點

永遠講任天堂/PS都一定講到任天堂外其他game係得畫面,無遊戲性。

現實係任天堂強係強IP勁,而PS/PC/Xbox都一樣有畫面同遊戲性兼備嘅作品。
異域系列當初就死嘅時候
都好似有向SONY求救, 不過俾SONY一腳踢開

老任輸血之後, 先有依家嘅異度神劍
除左異度神劍系列晉身為百萬銷量嘅遊戲之外
仲將啲技術引入去Zelda而誕生左曠野之息
ps4之前ps好多兩樣都兼顧到既
呢個post咪好多人講緊果啲比sony整死既創意ip
其實係中國同香港咁病態,你估全世界都係咁咩,pokemon黑白心金魂銀白金同機戰wkl,機戰無限邊疆 兩隻zelda 仲有momo社既靈光守護者 洛克人zero合集我都入正版,玩老翻根本唔會有珍惜啲game既感覺

根據維基
psp得22隻過百萬銷量既game
其中得2隻過5百萬既game

nds有 73隻過百萬
其中15隻過500萬
再其中10隻過千萬

psp正版有彈碟既缺陷令當年啲人勁多藉口唔買game
用魔獸比真係九唔搭八
我諗起angry bird
佢設計都大眾化同適合小朋友
當年出好多週邊玩具,又有電影
可惜同一玩法D人玩耐左玩到厭
間公司又出唔到第二個IP
結果都係紅一排就玩完

所以任天堂除左外型設計討好
更重要係佢D遊戲可以keep住不停創新同好玩
呢樣野先係最基本
烏龜係邪惡架
老實講PS啲大IP都唔係唔好玩
只係冇乜創新、同質化太嚴重同劇情成日打斷gameplay節奏

不過永遠有啲人要講到非黑即白
講到在乎畫質嘅人就完全唔理同唔識咩嘢叫好玩
而在乎好玩嘅人就完全唔理同唔識畫面,drop frame都睇唔到
Mh load碟慢
跟住到你個女大過
又會同佢自己嘅仔女玩Mario
傳承不斷咁循環落去, 將一個IP用幾十年時間去培養
sony一定做唔到
Xenosaga 3部曲都算係個經典 但開始無乜變化
去到Wii xenoblade個對比 即刻上神臺
重力第二集已經無咁正啦
打到一半已經好重覆
只係想快啲打爆佢算數
第一集反而多啲新鮮感
利申:未玩過PSV版,只係玩過PS4版
旺達
當班垃圾會打機, 都係小眾喳嗎
屌啦星慢既都識睇下人口啦
捨長取短
弱智CEO sony 有排柒
PS呢幾年啲game除左淨係攞槍/劍打,跟住鬥反應避開仲有啲咩玩
用就實有人偷用 但一定唔係人人用
係nds咁易玩到老翻既情況下nds啲game都仲有咁既成績,對比psp可以慘到咁就知咩事啦
我dllm咪搞鳩人啦
唔想見到呢啲ip變左膠
咁人人用當年銷量榜果啲唔係人係咩
點會無, 你google 下就有

但人地根本唔撚理班垃圾LGBT講乜諗乜
根本唔係客
有彩既日本人公司
收左皮
SE 社個前CEO
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞