SONY CEO:希望培育出像瑪利歐一樣的IP

688 回覆
662 Like 31 Dislike
有伯樂係重要 但薩爾達係gba時期已經交左比第二三代制作人搞
曠野同王國之淚就係當初05年老任係卡普空到搶到既人材做遊戲總監
好想玩翻
Address.
其實D+幾套劇都唔差
不過屌佢老味已經plan緊cut budget加價
依幾年Pokémon 真係太撚Hit,去日本pokemon center仆街要等一個鐘。重要唔係排限量野只係普通啲公仔精品個啲。
有,Team Asobi仲係日本工作室
不過wiki寫間公司得60+人,國籍比例唔知
電影直頭搶走烏龜架kart再踢佢飛出彩虹賽道
歐美啲亞洲玩具
最hit就係得pokemon
其他日本嘢得Mario好少少
其餘都係disney, peppa pig嗰啲
最掂嗰隻已經係sonic adventure 2,講緊成差唔多廿年前
其實老任先係最鐘意同fans互動果間公司
透過自己d ip周圍搞活動吸客 又成日搞d節目講制作遊戲既心得
switch果隻瘋兔mario既制作人
就係細個玩完mario既fans立志走去整game
然後拎自己第一隻處女作比宮本茂比簽名
跟住入左ubi先搭到路同宮本茂合作
當年e3宮本茂仲叫大會既spotlight照一照瘋兔個制作人
多樂貓
龍珠都多
係sony
但你唔係以為呢兩個夠mario打下話
以前火影 龍珠都勁嘅,但依家就唔知。

無記錯之前龍珠 海賊王有段時間各自係當時全世界最搵錢動漫IP,係好過Pokémon 。當然依家應該唔係。
爭好遠
Pokemon啲公仔,卡game好多人買
巴斯睇trailer我期待到仆街
點知果班垃圾隊友睇撚到我躁到仆街
莉莉艾同朱紫張奇樹
炒撚到日版幾百萬yen 痴線
茂叔係00年代果陣已經唔做一線
我記得而家任記已經換哂第三代製作人 培養緊第四代人馬
訪問睇過話想做任記高層大前提係要有好濃厚既任系血統 一定要係gamer
話任天堂冇國際業務黎幫sony洗白都幾好笑
唔講以為d game唔會出外國版
唔使係國際尤其係政治正確重災區既歐美
仲有歐美明明都有分公司 電影又係全球上 環球影城又幾個國家都起緊mario land,如果咁都叫可以唔使理國際業務,咁迪士尼都唔係啦
老任就係清楚班政治正確懶係高清既偽善on9根本唔係主要市場
即係spec撚根本唔係主要玩家,所以先廢鳩事理班on9
其實真係唔明點解Pokémon 卡咁無聊都咁多人玩

由第一代起都有買開收藏,依家個炒賣風氣真係好病態
卡game黎講算係幾悶,黎黎去去都係果d戰術
但d異畫係畫得真係正,我都儲左幾本簿既異畫
好彩老婆都鍾意pokemon,同埋我次次賣d靚卡實帶佢去食好西
唔係知道d卡咁撚貴實簿都燒撚埋我
IP都有分短期hit
同長期上晒神枱嗰種hit
海賊王係第一類,類似例子有Marvel啲二線,要靠新電影遊戲push
Pokemon同米奇, hello kitty嗰啲係第二類
仲有sony貓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞