SONY CEO:希望培育出像瑪利歐一樣的IP

688 回覆
662 Like 31 Dislike
以mario為例,我小學時玩mario 1,
跟住之前因為阿仔玩過mario,
之後阿仔又玩mario odyssey ,
而家就變左mario fans了。

老任勁既係雖然小朋友年紀細,但佢仍然可以enjoy 隻mario odyssey ,可以打爆機。
只係拎唔到999月亮。
的確係,任天堂係傳承上做得好好,

我依家個女4歲我都係比馬利奧賽車同超級馬里奧佢玩。

一家大細玩好過佢睇IPad
sony追求既係畫面既 像真度

老任啲objective set 得好好
999 月亮你唔會有種返工feel
以前ps4 ps plus 每個月有得down Sony貓主題,個個都勁有心機
之前突然間就無咗

題外話 ps5 連主題都無埋Sony真係永遠都唔知用家想要咩
少年jump隻大亂鬥真係得當年老任有份幫手,係NDS出果隻先女玩。
早兩年果隻真係好垃圾
講真依家佢地兩個定位唔同,

係鐘意打機都會買齊兩部

依家大家都叫做唔錯佢地都唔會無啦啦走去人地領域度打紅海戰。

反而係PS要防住Xbox爬上去代替佢。如果M$收購到暴雪就有大戰睇。
任記係加得make sense
Sony係夾硬黎之餘又樣衰
999月亮只有玩到掉手制feel
我ps4買過百幾二百蚊主題
Ps5幾年都冇得轉
賣俾sony可以想睇gay lo leon同黑人ada
淨係講設計
老任n年前已經用像素風研究點樣用最簡單嘅線條畫出可愛討好嘅角色
反而sony d卡通向角色普遍都係有種為左sell機能而盡量做到多detail,LBP嘅毛線同knack嘅碎石咁
但係好顯然市場係比較偏向老任嗰套
桃鐵應該都去唔返 Hudson Soft 時期咁好玩㗎嘞 !!
有冇可能Sony自己就係SJW
任天堂啲角色就好似演員
唔同game 就好似唔同綜藝節目
跳入去就係去表演

但罪大而家啲角色就係一套戲入面嘅角色
你唔會想見到ironman 走去拍文藝片咁
兩邊完全唔係同一路線
但罪大雞哂班綜藝演員(捉馬騮, little big planet, sony 貓, etc) 又想去學人

肥公主已經係一個例子
初代用2D卡通畫風,玩法又得意
之後整3D又改玩法
唔係靚最惨唔順
我知PS3機能3D處理勁咗好多
但都要睇下隻game合唔合適
講起女強人角色其實八九十年代其實大把
好似Terminator, Alien, game 有蘿拉呢啲代表
好睇過而家啲hard sell LGBT 幾多
米老鼠同維尼都成一百年歷史
米奇係全世界第一套配音動畫
真係全人類都識
專心出玩具模型得啦
GOTG3係好睇
因為無LGBT
送俾KOL都唔係問題
有啲人會睇試玩先決定買唔買
但佢送俾啲唔打機嘅KOL就好撚有病

一個主打美容, 又或者廚師
會因為你送部機而變左打機KOL咩
就好似個時送機俾陳柏宇, 太陽能PS5

炒撚左個Marketing佢啦
splatoon=老笑咸宜版cs
調轉DGM喺ACG方面都係曇花一現
pokemon遊戲贏太多唔計啦,齋講動畫、電影,都知自己定位係咩,亦做到個效果,以為細水長流做咁多年靠鳩做就得咩
上次黑GG 個BLLM 彩蛋擺明係臨尾跟風先加入去
成個任務都唔撚關BLLM 事
又無人知新蜘蛛俠(Miles) 係nigga
明顯係是但張最後張壁畫改做BLLM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞