SONY CEO:希望培育出像瑪利歐一樣的IP

688 回覆
662 Like 31 Dislike
其實隻隻勁IP都係咁搵licensing錢㗎啦
迪士尼嗰啲都係咁
遊戲界ip 嚟講應該capcom最接近?

街頭霸王 洛克人 DMC 生化危機

起碼夠人出到隻marvel vs capcom 先
你Sony 出隻明星大亂鬥,都係成班二打六冇人識
曾經出過主機嘅
Sega
SNK
都有返咁上下IP
大亂鬥角色個個唔同風格
為統一個感覺角色模組用唔少心機去平衡卡通化同真實感比例
但sony大亂鬥角色完全唔得
好記得香蕉都見過
山內溥女婿荒川實以前掌管美任
不過山內溥退位前清走左佢
為岩田聰鋪好路揸旗

山內溥都有遠見,放棄家族繼承形式,搵外人做社長
唔計D傳統3A大作類 sony可以對比任記嘅IP得番Ratchet and clank呢D空有畫面但係玩法不思進取嘅game
好多時都係Sony自己攞黎 唔肯試新野淨係同一個方式不停重覆做 無新IP都算舊IP都完全無進步無創新
啲中年男人錫晒嘴造愛 真係唔多識欣賞
同埋女主其喺唔太似 塊面邊有咁方
管理層如果換啲柒頭或者留唔到人才 一樣會收皮
Sony已經係人板
咁我都幾肯定你唔係MMORPG紅個個年代打機嘅人,一係你係女仔。

魔獸紅到個時乜game都抄佢加個死亡騎士,電影都一早出左。一把實體劍傷之哀傷係要拍賣先買到。

個時巫妖王之怒更新全世界幾多打機嘅男人唔得閒,入game都要排隊等6個鐘你聽過未

只能夠講係風水輪流轉,魔獸紅個時其實Pokémon 個期好沉無乜人講。依家相反。

之後魔獸同暗黑破壞神依啲紅唔紅得返就要睇暴雪生唔生性。
其實一個遊戲IP,可以跨類型開發唔同嘅game都一樣受歡迎已經好成功
因為索尼當玩家係狗
當lgbt左膠係寶
總之整驚有咁政確得政確
驚咩 搞掂左微軟唔準佢收購bz 已經贏左啦
隻狡猾狼去咗邊?
最有機會同mario頂嘅crash bandicoot
嗰時爭唔贏環球俾環球攞走咗(依家個IP響共雪度)
https://www.ign.com/articles/sonys-old-mascot-lives-with-xbox-now
(仲有佢難兄難弟spyro)

ape escape on99唔出新作
罪大食屎喇
摺埋Japan Studio 重好意思講自己既IP
記得有隻mini game係同MGS crossover
你嘅IP咪就係左膠囉
IP 係多,但公司型象太重要,啲樂園維修都好撚貴,電影成本又高,啲IP轉唔到做錢,淨係流媒體搞得咁差就知
老任啲game 一出,一堆YouTuber 已經會自動幫手promote,最勁係佢啲game 真係好襟玩
你咪由班sjw嘈
強如pokemon都俾動保講過
邊有人理佢地
好似哈利咁班傻人愈嘈你就愈大賣
廣告費都慳返
又要召喚舊post
到底hello Kitty有咩產品

sony有sony貓 馬騮個d 佢自己停咗唔出咋嘛
驚唔驚到中年呀
佢最勁係mario d配角都有好多變身做主角出獨自game

luigi鬼屋
yoshi island
super pricness peach (公主救mario)
wario工房
toad探險
暴雪收得皮啦
Overwatch一開始大爆紅又唔D心機落去, PVE模式拖到Overwatch 2代開發期又不斷提, 結果依家先講話唔會再整

佢個朵就黎臭過最初期ge no man sky
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞