測量(GP,BS,QS)討論區3

1001 回覆
8 Like 7 Dislike
In fact all firms are the same. The training really depends on whether your senior is willing to teach you. Personally I prefer small consultants.

太細果d做撚死你,乜都一腳踢
學唔學到野就見人見智

有得俾你簡,真係咪撚去D所謂中小形consultant
正常一單有油水ge job都俾嗰4 間大行食咗,係得返D豬頭骨人地唔要先淪到你。

平常D consultants去bid jobs, 如果價錢一樣or差唔多,個業主都會揀D大行(信心問題), 大行拎得出去bid job 嘅cv絕大多數係qualify咗嘅同事

D細行接得嘅通常係人地幾間大嘢冇興趣/唔想做嘅,或者用賤價搶返來嘅。

個結果就係要員工免費幫公司OT, 咁間公司先唔會蝕錢。

當你發覺細firm OT allowance係低過最低工資之餘仲要唔夠食餐普通晚飯o既時候, 你會做到個人好灰
有時覺得呢d雞碎咁多o既OT allowance好侮辱
appraisal 試過同老細反映過呢個問題, 結果都係無反應, 我諗極都唔明呢行到底係咪要做到隻狗咁先叫做搵到錢?

利申: 灰咗6年, 剛chartered o既qs路過

鬼叫個市差咩
就算想去細firm 都難 而且自己仲未讀完degree
宜家仲係得緊機會
In fact all firms are the same. The training really depends on whether your senior is willing to teach you. Personally I prefer small consultants.

學唔學到野就見人見智

有得俾你簡,真係咪撚去D所謂中小形consultant
正常一單有油水ge job都俾嗰4 間大行食咗,係得返D豬頭骨人地唔要先淪到你。

平常D consultants去bid jobs, 如果價錢一樣or差唔多,個業主都會揀D大行(信心問題), 大行拎得出去bid job 嘅cv絕大多數係qualify咗嘅同事

D細行接得嘅通常係人地幾間大嘢冇興趣/唔想做嘅,或者用賤價搶返來嘅。

個結果就係要員工免費幫公司OT, 咁間公司先唔會蝕錢。

當你發覺細firm OT allowance係低過最低工資之餘仲要唔夠食餐普通晚飯o既時候, 你會做到個人好灰
有時覺得呢d雞碎咁多o既OT allowance好侮辱
appraisal 試過同老細反映過呢個問題, 結果都係無反應, 我諗極都唔明呢行到底係咪要做到隻狗咁先叫做搵到錢?

利申: 灰咗6年, 剛chartered o既qs路過

鬼叫個市差咩
就算想去細firm 都難 而且自己仲未讀完degree
宜家仲係得緊機會

*等緊機會 自膠

金記禮記大把人淨係做MC考到啦

其實差距有幾多,公司有冇統計下passing rate

大既大判每年去考牌既人數唔多,去得既多數都得。
例如去5個, 4個得。

邊有咁高,整體先得2x%
做大mc都係難考架

聽聞某D學會某D做consultant 的 interview assesors如果見到個candidate喺MC 出身,冇pre - contract經驗的話,會覺係佢個經驗唔夠全面,唔俾佢pass.

如果做MC都咁易俾你考到的話,邊會年年咁多Fresh Grad衝入去consultant諗住挨返個牌返來,
fresh grad係consultant廉價勞工的重要來源

有冇邊間學到多啲野幫到考牌?chur唔緊要
Arcxxxx?

For 你學嘢考牌/建立人脈/OT 補水來講,港島東嗰間幾好。

入面除咗政府job嗰team外,其他team合格率都好高下。
fresh grad有嘢唔識的話,大把 senior QS俾你問嘢 (SQS 一定係qualified 咗) ,仲有有圖書館仔可以入去借書睇。

到你考試嗰時揾boxfile同其他resources都易D, 因為其他同事都經歷過/經歷緊APC,有時都會一齊研究吓D題目;

同埋間公司去到Associate /AD/DD/D級數的人大多數係assessor/ interview panel, 可以問下佢地d candidate 錯咩多/interview嗰時會問乜。

OT補水的話,我係度嗰時weekday同weekend返日都有幾舊水,consultant來講應該係最多補水ge一間 算係有D良心

不過要入去都唔易,以前好似淨係收三間U degree同asso多,HD出身極小見

不過真係辛苦架,過咗第一年走1/4fg, 過咗第二年走2/4.

流失率高,所以點解個個月有散水餅食,年年都要請成30-40個fg新血

有無bs版攻略

學唔學到野就見人見智

Whether you can learn anything depends on whether your senior is willing to teach and your attitude in learning.

No problem.
問一問QS 巴打

如果計max retention,
每期cert payment 時,
個contract sum 要唔要跟計埋vo 後個final contract 個價離計?

Eg.
Awarded contract Sum - $100,000
Cert. VO amount - $20,000

Max retention -應該係 5% = ($100,000 *5% = 5,000)
定變左做 $120,000 *5% = $6,000
*using HKIS SFC with qty 05

其實我做緊果間MC, cert 糧俾sub con,
contract retention 同vo retention 係分開既
但我唔sure出面其實係唔係間間都係咁..
所以請教下各位 巴打

Please read the condition of contract carefully. The contract stipulated that the maximum retention or limit of retention is 5% of Contract Sum. Contract Sum is the value of the contract when it was accepted. There is no such separate thing as retention for work and VO. There is only one retention. Maximum retention is a value and it ascertainment is by the method stipulated in the contract conditions.

In you example the Limit of Retention is 5000. You retain a value based on the percentage included in the contract until you reach the value of 5000 then you retain no more.
問一問QS 巴打

如果計max retention,
每期cert payment 時,
個contract sum 要唔要跟計埋vo 後個final contract 個價離計?

Eg.
Awarded contract Sum - $100,000
Cert. VO amount - $20,000

Max retention -應該係 5% = ($100,000 *5% = 5,000)
定變左做 $120,000 *5% = $6,000
*using HKIS SFC with qty 05

其實我做緊果間MC, cert 糧俾sub con,
contract retention 同vo retention 係分開既
但我唔sure出面其實係唔係間間都係咁..
所以請教下各位 巴打

CERT比SUB仔就是鳩旦跟你同SUB仔本合約/公司規定做啦
對SUB仔佢理鳩得你乜撚野STANDARD FORM咩

Bad advice. All contract should be administrated as detailed in the conditions!

學唔學到野就見人見智

Whether you can learn anything depends on whether your senior is willing to teach and your attitude in learning.

No problem.

做過一年細consultants firm, ot都補幾多
星期六日ot計人工 1%/hr, 例如16k人工
ot一個鐘就160蚊, 老闆冇例明過上限claim幾多, 我就試過一個星期六日都返10個鐘, 成3千幾蚊ot錢
ot一個鐘就160蚊, 老闆冇例明過上限claim幾多, 我就試過一個星期六日都返10個鐘, 成3千幾蚊ot錢

邊間firm咁豪爽

邊間firm咁豪爽

咁多OT錢,條氣都順D

邊間firm咁豪爽

咁多OT錢,條氣都順D

咁多ot補水,平日有幾多?
日日瘋狂ot

邊間firm咁豪爽

咁多OT錢,條氣都順D

日日瘋狂ot

有時去到一個moment, 有幾多OT錢都冇用,
淨係想快D做完返屋企瞓

邊間firm咁豪爽

咁多OT錢,條氣都順D

有$50都順啦
no ot真係on9

邊間firm咁豪爽

咁多OT錢,條氣都順D

日日瘋狂ot

淨係想快D做完返屋企瞓

你啱, 果時除左星期六日1%外, 閒日就大概80蚊一個鐘, 無上限斷分鐘計, 公司每人平均每個月ot 70個鐘

邊間firm咁豪爽

咁多OT錢,條氣都順D

日日瘋狂ot

淨係想快D做完返屋企瞓

你啱, 果時除左星期六日1%外, 閒日就大概80蚊一個鐘, 無上限斷分鐘計, 公司每人平均每個月ot 70個鐘

透露下邊間
大家點睇係qs consultant 入邊負責E&M

好似好少人係負責E&M
轉contractor易唔易

邊間firm咁豪爽

咁多OT錢,條氣都順D

日日瘋狂ot

淨係想快D做完返屋企瞓

都係既,ot補水呢嫁野
小o怡情,大o致命
大家點睇係qs consultant 入邊負責E&M

好似好少人係負責E&M
轉contractor易唔易

qs如果熟E&M都係種優勢
有時見consultant/contractor請人都話prefer有E&M background
有間sub仔請我做aqs 但我又驚做sub難轉番出黎做其他野

而且自己仲考慮緊讀唔讀top up 好難諗

巴打同我一樣 但你本身咩學歷
有間sub仔請我做aqs 但我又驚做sub難轉番出黎做其他野

本身asso/ive,如果真係急想搵番工做/試入行,咪入去做一年做跳板之後走人

本身asso/ive,如果真係急想搵番工做/試入行,咪入去做一年做跳板之後走人

搵工我自己就唔太急 讀top up有得做intern到時可以再做

但主要係自己心大心細

唔急咪再搵下,做sub仔小心要身兼多職
好驚今年雙糧都無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞