測量(GP,BS,QS)討論區3

1001 回覆
8 Like 7 Dislike
CEM讀到想放棄

點解

英文底唔好 自己睇notes根本唔識

點解唔讀cpe

cpe聽人講唔得

Cpe一樣有學會認可,同埋唔洗點考試,認受性方面,我覺得對香港hr黎講,大部分外國大學都係一樣(野雞)

港專 同cityu scope 點睇

Qs? 我會揀scope ,感覺8大分支點都好d,不過港專好似好快讀完慳水慳力,top up degree唔收我,搞到局住要報master
有冇人in過aecom
個流程大約係點

我in過fg
成個interview好煩

唔煩 勁易請
不過好唔好做就

主要有咩問 洗唔洗written test?

Soq 嘅話問啲好基本嘅問題
例如問你知唔知啲野點run
度數點度咁

聽人講曾經問過excel formula
有冇人in過aecom
個流程大約係點

我in過fg
成個interview好煩

唔煩 勁易請
不過好唔好做就

主要有咩問 洗唔洗written test?

Soq 嘅話問啲好基本嘅問題
例如問你知唔知啲野點run
度數點度咁

聽人講曾經問過excel formula

當年in aqs
做份19 written test
再dd face to face in
再hr phone in
喺間唔知算唔算大既gp firm 做緊intern, 都已經做到想轉科

GP 其實好好做......考完牌好易轉去做i-bank / private equity (real estate investment).............點解諗到咁灰?

qs 有冇機會去到

好難.......

ibank PE 未又喺打工仔,腳踏實地啲啦

咁地位同工作量係唔同既

其實surveyor 做既野都喺比較downstream所以我先咁講啫
各位師兄點睇e&m qs 會唔會難考牌啲同將來想轉工又會唔會有咩問題
喺間唔知算唔算大既gp firm 做緊intern, 都已經做到想轉科

GP 其實好好做......考完牌好易轉去做i-bank / private equity (real estate investment).............點解諗到咁灰?

qs 有冇機會去到

好難.......

ibank PE 未又喺打工仔,腳踏實地啲啦

咁地位同工作量係唔同既

其實surveyor 做既野都喺比較downstream所以我先咁講啫

始終係二奶 要認左佢

點解

點解唔讀cpe

cpe聽人講唔得

Cpe一樣有學會認可,同埋唔洗點考試,認受性方面,我覺得對香港hr黎講,大部分外國大學都係一樣(野雞)

Qs? 我會揀scope ,感覺8大分支點都好d,不過港專好似好快讀完慳水慳力,top up degree唔收我,搞到局住要報master

岩岩開始讀cem master已經想死 乜都靠自己又要睇好多書又要返工

點解唔讀cpe

cpe聽人講唔得

岩岩開始讀cem master已經想死 乜都靠自己又要睇好多書又要返工

我都報左,最後withdraw左,報左cpe個master,我諗輕鬆d掛,不過唔係8大master始終有d不甘心,8大又唔開
其實做main con QS有冇必要考牌?
FG即將係大firm做valuation 前途係點 有冇巴打分享下
有冇師兄姐畢業嗰陣做過地政總署
FG即將係大firm做valuation 前途係點 有冇巴打分享下

邊暗間firm

邊暗間firm

Savills

做咩

點解唔讀cpe

cpe聽人講唔得

我都報左,最後withdraw左,報左cpe個master,我諗輕鬆d掛,不過唔係8大master始終有d不甘心,8大又唔開

Cpe聽聞都唔易讀 好過cem少少ja

邊暗間firm

Savills

大學讀survey gp?
仲有無其他offer
可以留tg傾下
唉 好迷惘希望有巴打答下
本身non construction related local degree frad搵到大main con AQS請左
1. 讀QS master有冇用?
2. 其實宜家rics hkis都可以用working exp黎報考APC,APC睇唔睇你咩學歷出身?
3.如果唔認轉consultant client,考唔考hkis rics有冇大影響?
本身non construction related local degree frad搵到大main con AQS請左
2. 其實宜家rics hkis都可以用working exp黎報考APC,APC睇唔睇你咩學歷出身?
3.如果唔認轉consultant client,考唔考hkis rics有冇大影響?

邊間大main con仲會請非本科生?

靠人事 可唔可以答下我

靠人事 可唔可以答下我

1. 有讀點都好過冇讀
2. 理論上唔睇,但傳聞interview會針對你background問問題
3. contractor qs 好多都無牌

做咩

佢主要係睇咩
靠GPA定睇intern

靠人事 可唔可以答下我

1. 有讀點都好過冇讀
2. 理論上唔睇,但傳聞interview會針對你background問問題
3. contractor qs 好多都無牌

唔好介意 有冇聽過有人非QS degree出身考到rics/hkis
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞