測量(GP,BS,QS)討論區3

1001 回覆
8 Like 7 Dislike

client side有限人數姐 唔洗ff去到

加油

係,業主qs不嬲難入,好多都要求有牌
出面啲offer qs 多bs 咁多既

咁qs多人grad麻,除左三間U,qs係極多人畢業
睇幾多位有鬼用咩,缺唔缺人睇人工已反映

其實人工黎講三個stream邊個多?

斷估應該係gp

加油

聽講南豐走左好多人

加油

聽講南豐走左好多人

巴打又入左aecom?

有冇QS嘅參考書可以睇睇?

以前讀reading嗰陣有送幾本reference book:

1. John Murdoch and Will Hughes (2008) Construction Contract Law and Management (4th edn), Taylor & Francis

2. Duncan Cartlidge (2011) New Aspects of Quantity Surveying Practice (3rd end), Spon Press.

3. Ian Walker and Rober Wilkie (2002) Commercial Management in Construction, Blackwell Science Ltd.

4. John Uff (2009) Construction Law (10th edn), Sweet & Maxwell

有興趣可以上網搵下, 我唔知香港邊度有得買

巴打又入左aecom?

無啊見佢有請人所以想問下咋

巴打又入左aecom?

[member]有冇師兄做緊 可以講下building team如何[/member]

同問

巴打又入左aecom?

係?jobsdb定邊?好想入返大公司

加油

聽講南豐走左好多人

南豐d qs一拎到牌好多都走
聽聞佢地好多要睇時做client同mc
同埋見discuss話佢地對自己contractor衰過對街外人

加油

有冇人in過新鴻基?in 2 次完全2個對待黎

加油

巴打又入左aecom?

巴打又入左aecom?

睇返前排討論, 我係GP, 做左10左右,
我都聽返依家FG 好少讀GP...

請問點解GEI?
睇返前排討論, 我係GP, 做左10左右,
我都聽返依家FG 好少讀GP...

請問點解GEI?

做左10年 有冇野分享下

GP 本身好闊, 可以香港val, 大陸val, land matters, agency....asset mgt....

我自己就鍾意, 亦主要做緊land matters/ 發展, 平時都有project 同architects, traffic engineers, QS, BS, planner 合作, 但就要從地政(地契)層面同土地經濟角度去睇件事, 我就幾鍾意gei....

我poly hd (BTM) 同hku degree 畢業, 當年個個同學都想做GP, 話GP 睇靚樓, 返寫字樓多.....BS反而最少人選擇(其實我對BS野都有興趣)....QS 就都有D...最多就GP....

聽返依家FG 好少選GP..., 我覺得有D奇....所以想聽下點解LOR...

一般人覺得qs多需求掛

其實BS GP 本身需求都大, 有物業就要估價同管理....

就算買賣減少, 其實都唔太影響(係AGENT 上落就大D)..

而且GP 政府要好多人...其實.....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞