測量(GP,BS,QS)討論區3

1001 回覆
8 Like 7 Dislike
測量業現人才荒 起薪點達2萬 2016/08/15

6大測量專業中以工料測量需求最大,主因建築工程的成本項目繁多,需大量人手。(資料圖片)

測量師近年需求增加, 入職薪酬達2萬元, 對應畢業生整體起薪點近年停滯不前, 表現可算亮眼。

香港測量師學會(下稱學會)義務司庫林力山指,業界面臨人手荒,畢業生都毋須擔心就業,起薪可達2萬元,考取專業資格及有一定經驗後,30歲月入可達5萬元。

香港測量師學會義務司庫林力山(右)指,測量行業多「瓣數」,是個靈活的行業,鼓勵新一代入行。圖左是青年組委員溫卓恒。(陳靜儀攝)

由地產市道、房屋供應至樓宇安全等議題,都能找到測量師蹤影。原來測量是分六大專業組別(見表)。

測量6大專業組別建築測量(Building Surveying)產業測量(General Practice)土地測量(Land Surveying)規劃及發展(Planning and Development)物業設施管理(Property and Facility Management)工料測量(Quantity Surveying)

林力山指,近幾年工程數量多,業界根本「唔夠人」。

林力山教路,要投身測量專業,最直接是修讀相關學位。現時港大、城大及理大均有開設獲學會認可的學位,每年有約200名畢業生。

林力山強調,文、理科生皆可投身業界。

曾任職屋宇署的香港測量師學會青年組委員溫卓恒指,入職政府的見習生起薪可逾2萬元。工作兩至3年並考獲測量師資格後可達3萬以上,到30歲薪金有「5字頭」並不難,儲夠10年經驗可達約9萬元,若表現好獲晉升,薪金可更高。

任職私人機構則視乎身處崗位與際遇,薪金差異較難估計。林力山指,

一般而言,私企與政府的薪金相若。但若遇上賣樓成績理想,可獲巨額花紅。

放眼未來,香港方面,除了土地與樓宇供應,包括基建、圍標、活化、工廠安全等,都涉及測量工作,機遇不言而喻。至於外地,林力山指,測量師可謂港最早參與一帶一路的專業。很多香港測量公司到外地發展。林與溫均指,港業界的專業與操守均獲世界認可。

-----------

舊年先話人才荒,今年已經咁多人話揾唔到嘢做

新黎, 想問下依家fresh grad 係咪唔興做GP? 我聽到少左人揀GP, 所以少左人考牌...呢度亦少討論GP?

PS. 我係GP
測量業現人才荒 起薪點達2萬 2016/08/15

6大測量專業中以工料測量需求最大,主因建築工程的成本項目繁多,需大量人手。(資料圖片)

測量師近年需求增加, 入職薪酬達2萬元, 對應畢業生整體起薪點近年停滯不前, 表現可算亮眼。

香港測量師學會(下稱學會)義務司庫林力山指,業界面臨人手荒,畢業生都毋須擔心就業,起薪可達2萬元,考取專業資格及有一定經驗後,30歲月入可達5萬元。

香港測量師學會義務司庫林力山(右)指,測量行業多「瓣數」,是個靈活的行業,鼓勵新一代入行。圖左是青年組委員溫卓恒。(陳靜儀攝)

由地產市道、房屋供應至樓宇安全等議題,都能找到測量師蹤影。原來測量是分六大專業組別(見表)。

測量6大專業組別建築測量(Building Surveying)產業測量(General Practice)土地測量(Land Surveying)規劃及發展(Planning and Development)物業設施管理(Property and Facility Management)工料測量(Quantity Surveying)

林力山指,近幾年工程數量多,業界根本「唔夠人」。

林力山教路,要投身測量專業,最直接是修讀相關學位。現時港大、城大及理大均有開設獲學會認可的學位,每年有約200名畢業生。

林力山強調,文、理科生皆可投身業界。

曾任職屋宇署的香港測量師學會青年組委員溫卓恒指,入職政府的見習生起薪可逾2萬元。工作兩至3年並考獲測量師資格後可達3萬以上,到30歲薪金有「5字頭」並不難,儲夠10年經驗可達約9萬元,若表現好獲晉升,薪金可更高。

任職私人機構則視乎身處崗位與際遇,薪金差異較難估計。林力山指,

一般而言,私企與政府的薪金相若。但若遇上賣樓成績理想,可獲巨額花紅。

放眼未來,香港方面,除了土地與樓宇供應,包括基建、圍標、活化、工廠安全等,都涉及測量工作,機遇不言而喻。至於外地,林力山指,測量師可謂港最早參與一帶一路的專業。很多香港測量公司到外地發展。林與溫均指,港業界的專業與操守均獲世界認可。

-----------

舊年先話人才荒,今年已經咁多人話揾唔到嘢做

新黎, 想問下依家fresh grad 係咪唔興做GP? 我聽到少左人揀GP, 所以少左人考牌...呢度亦少討論GP?

PS. 我係GP

好似無門路?
P.S marine surveyor (新手)
Qs係咪就黎玩完既啦?

同埋有無新入行既巴打覺得好無聊 好想轉行
但係諗諗下自己又唔知可以轉咩工
Qs係咪就黎玩完既啦?

做marine survey
都係新入行(me freshgrad)
諗住做一年先 主要睇下成個project點樣run
之後再諗下向邊個發展(QC ,safety, etc. )
Qs係咪就黎玩完既啦?

我做左幾個月qs轉左去做bs
做左兩年bs都係頂唔順轉左行

你真係想轉行就襯早轉,因為到時開左簿考牌,要擺好多時間同錢落去

如果諗唔到轉咩行就算啦,繼續做賺下錢都好,可能轉下公司做唔同既proj會有趣啲掛
Qs係咪就黎玩完既啦?

你真係想轉行就襯早轉,因為到時開左簿考牌,要擺好多時間同錢落去

如果諗唔到轉咩行就算啦,繼續做賺下錢都好,可能轉下公司做唔同既proj會有趣啲掛

轉行 轉左邊行 準備qs grad
Qs係咪就黎玩完既啦?

qs真係悶又
Qs係咪就黎玩完既啦?

qs真係悶又廢 工程二奶命
番工做啲野又極無謂 計條數出黎都要諗計左卸右卸
考牌而家又難晒 人工又低左
唔想玩呢個遊戲
Qs係咪就黎玩完既啦?

轉左完全唔關事既工,唔講係咩 講左就自爆

咁讀左幾年書,grad左出到黎都可以試下做,做做下可能鍾意呢,qs如果驚悶我會覺得contractor比較上係有趣啲既,咁但係consultant就train考牌好啲囉
Qs係咪就黎玩完既啦?

轉左完全唔關事既工,唔講係咩 講左就自爆

咁讀左幾年書,grad左出到黎都可以試下做,做做下可能鍾意呢,qs如果驚悶我會覺得contractor比較上係有趣啲既,咁但係consultant就train考牌好啲囉

唔考牌生唔生存到
其實想轉行都唔知轉咩好,自己IVE仔 搵到咁既人工已經算好好 唉
Qs係咪就黎玩完既啦?

唔想玩呢個遊戲

原來人工低左 好意外

但考牌既野,我以前跟個qs大佬考左六年先考到,佢話就算未考到牌都唔緊要,一樣可以跳槽年年加人工
只要個人夠醒,有冇牌都係咁做野啫

咁當然有牌人工高好多又可以升職啦
雖然qs做啲野係真係有啲廢,不過對比其他u grad, 人工真係好好既, 捱幾年做上去跟proj應該就無咁悶

雖然我放棄左轉左行,但係我真係考慮左好耐同唔等錢洗
我唔建議人輕易轉行既
點解而家啲人咁唔願意做BS

咁BS有咩咁吸引先?
Qs係咪就黎玩完既啦?

唔想玩呢個遊戲

原來人工低左 好意外

但考牌既野,我以前跟個qs大佬考左六年先考到,佢話就算未考到牌都唔緊要,一樣可以跳槽年年加人工

雖然qs做啲野係真係有啲廢,不過對比其他u grad, 人工真係好好既, 捱幾年做上去跟proj應該就無咁悶

我唔建議人輕易轉行既

人工邊度好好唔好拎幾年前把尺出黎度
合約老師人工都高我地一萬
未計護士 pt 果幾科
其餘非專科都可以搵到16000左右既工
qs 人工已經跌緊 咁落去做五年都唔知上唔上到30k
Qs係咪就黎玩完既啦?

唔想玩呢個遊戲

原來人工低左 好意外

我唔建議人輕易轉行既

未計護士 pt 果幾科

大把大學生3張幾都係20k QS相比起好好啦 起碼fg人工已經唔算企 出面fg 11-13k ja
唉屌 就黎要覆個hr做唔做fitting out qs好
到底做定再讀top up 又驚fitting out 會做到好chur 同難跳番出黎 問過教授意見佢都話唔好一開波咁專
有冇fit out qs 巴打比下意見.. 我就黎諗到想死

有冇其他offer先
到底做定再讀top up 又驚fitting out 會做到好chur 同難跳番出黎 問過教授意見佢都話唔好一開波咁專

有冇其他offer先

冇呀 而家個市好靜 基本上都係sub con請人
如果唔做我就去讀書 屋企人 教授同親戚都同我講學費唔成問題 讀書襯後生
所以我都15 16

有得讀緊係讀
貪 PT 過癮咩

有冇其他offer先

如果唔做我就去讀書 屋企人 教授同親戚都同我講學費唔成問題 讀書襯後生
所以我都15 16

有得讀緊係讀
貪 PT 過癮咩

Qs係咪就黎玩完既啦?

唔想玩呢個遊戲

原來人工低左 好意外

我唔建議人輕易轉行既

未計護士 pt 果幾科

大把大學生3張幾都係20k QS相比起好好啦 起碼fg人工已經唔算企 出面fg 11-13k ja

可能真係相對好啲啲
希望黎緊會好啲

有冇其他offer先

所以我都15 16

有得讀緊係讀
貪 PT 過癮咩

點解而家啲人咁唔願意做BS

咁BS有咩咁吸引先?

測量師帶你行街街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞