測量(GP,BS,QS)討論區3

1001 回覆
8 Like 7 Dislike

Paul y係唔係冇?

哇好彩無去in china state
之前有寄過cv

咁你成個list都唔做咩 多數都係
Fitting out 惡唔惡做

聽講幾惡做
fit out個orogramme通常都set得好急,結果chur到仆街
讀rmit係咪好傻?我見有啲同事都係讀cpe就算

polyu pt degree有咩問題
起碼個名唔失禮先

Poly surveying pt唔係都轉左去speed!? 同speed fulltime 一樣都係speed award
In fact all firms are the same. The training really depends on whether your senior is willing to teach you. Personally I prefer small consultants.

太細果d做撚死你,乜都一腳踢
學唔學到野就見人見智

有得俾你簡,真係咪撚去D所謂中小形consultant
正常一單有油水ge job都俾嗰4 間大行食咗,係得返D豬頭骨人地唔要先淪到你。

平常D consultants去bid jobs, 如果價錢一樣or差唔多,個業主都會揀D大行(信心問題), 大行拎得出去bid job 嘅cv絕大多數係qualify咗嘅同事

D細行接得嘅通常係人地幾間大嘢冇興趣/唔想做嘅,或者用賤價搶返來嘅。

個結果就係要員工免費幫公司OT, 咁間公司先唔會蝕錢。

當你發覺細firm OT allowance係低過最低工資之餘仲要唔夠食餐普通晚飯o既時候, 你會做到個人好灰
有時覺得呢d雞碎咁多o既OT allowance好侮辱
appraisal 試過同老細反映過呢個問題, 結果都係無反應, 我諗極都唔明呢行到底係咪要做到隻狗咁先叫做搵到錢?

利申: 灰咗6年, 剛chartered o既qs路過

你上左岸了
Fitting out 惡唔惡做

一定難
讀rmit係咪好傻?我見有啲同事都係讀cpe就算

polyu pt degree有咩問題
起碼個名唔失禮先

Poly surveying pt唔係都轉左去speed!? 同speed fulltime 一樣都係speed award

假設我asso讀bs,
degree想喺speed讀qs,
咁出黎見工仲會唔會問你邊年讀咩major
測量業現人才荒 起薪點達2萬 2016/08/15

6大測量專業中以工料測量需求最大,主因建築工程的成本項目繁多,需大量人手。(資料圖片)

測量師近年需求增加, 入職薪酬達2萬元, 對應畢業生整體起薪點近年停滯不前, 表現可算亮眼。

香港測量師學會(下稱學會)義務司庫林力山指,業界面臨人手荒,畢業生都毋須擔心就業,起薪可達2萬元,考取專業資格及有一定經驗後,30歲月入可達5萬元。

香港測量師學會義務司庫林力山(右)指,測量行業多「瓣數」,是個靈活的行業,鼓勵新一代入行。圖左是青年組委員溫卓恒。(陳靜儀攝)

由地產市道、房屋供應至樓宇安全等議題,都能找到測量師蹤影。原來測量是分六大專業組別(見表)。

測量6大專業組別建築測量(Building Surveying)產業測量(General Practice)土地測量(Land Surveying)規劃及發展(Planning and Development)物業設施管理(Property and Facility Management)工料測量(Quantity Surveying)

林力山指,近幾年工程數量多,業界根本「唔夠人」。

林力山教路,要投身測量專業,最直接是修讀相關學位。現時港大、城大及理大均有開設獲學會認可的學位,每年有約200名畢業生。

林力山強調,文、理科生皆可投身業界。

曾任職屋宇署的香港測量師學會青年組委員溫卓恒指,入職政府的見習生起薪可逾2萬元。工作兩至3年並考獲測量師資格後可達3萬以上,到30歲薪金有「5字頭」並不難,儲夠10年經驗可達約9萬元,若表現好獲晉升,薪金可更高。

任職私人機構則視乎身處崗位與際遇,薪金差異較難估計。林力山指,

一般而言,私企與政府的薪金相若。但若遇上賣樓成績理想,可獲巨額花紅。

放眼未來,香港方面,除了土地與樓宇供應,包括基建、圍標、活化、工廠安全等,都涉及測量工作,機遇不言而喻。至於外地,林力山指,測量師可謂港最早參與一帶一路的專業。很多香港測量公司到外地發展。林與溫均指,港業界的專業與操守均獲世界認可。

-----------

舊年先話人才荒,今年已經咁多人話揾唔到嘢做

6大測量專業中以工料測量需求最大,主因建築工程的成本項目繁多,需大量人手。(資料圖片)

測量師近年需求增加, 入職薪酬達2萬元, 對應畢業生整體起薪點近年停滯不前, 表現可算亮眼。

香港測量師學會(下稱學會)義務司庫林力山指,業界面臨人手荒,畢業生都毋須擔心就業,起薪可達2萬元,考取專業資格及有一定經驗後,30歲月入可達5萬元。

香港測量師學會義務司庫林力山(右)指,測量行業多「瓣數」,是個靈活的行業,鼓勵新一代入行。圖左是青年組委員溫卓恒。(陳靜儀攝)

由地產市道、房屋供應至樓宇安全等議題,都能找到測量師蹤影。原來測量是分六大專業組別(見表)。

測量6大專業組別建築測量(Building Surveying)產業測量(General Practice)土地測量(Land Surveying)規劃及發展(Planning and Development)物業設施管理(Property and Facility Management)工料測量(Quantity Surveying)

林力山教路,要投身測量專業,最直接是修讀相關學位。現時港大、城大及理大均有開設獲學會認可的學位,每年有約200名畢業生。

曾任職屋宇署的香港測量師學會青年組委員溫卓恒指,入職政府的見習生起薪可逾2萬元。工作兩至3年並考獲測量師資格後可達3萬以上,到30歲薪金有「5字頭」並不難,儲夠10年經驗可達約9萬元,若表現好獲晉升,薪金可更高。

任職私人機構則視乎身處崗位與際遇,薪金差異較難估計。林力山指,

一般而言,私企與政府的薪金相若。但若遇上賣樓成績理想,可獲巨額花紅。

放眼未來,香港方面,除了土地與樓宇供應,包括基建、圍標、活化、工廠安全等,都涉及測量工作,機遇不言而喻。至於外地,林力山指,測量師可謂港最早參與一帶一路的專業。很多香港測量公司到外地發展。林與溫均指,港業界的專業與操守均獲世界認可。

-----------

呢d飛機po年年都有,呃d新人入行

-----------

瞬間爆滿
嗚呀好想去隔離間sub-con (JDN)

-----------

hkis講既野都好信
依家surveying 大學fg人工幾多?想了解下
PS: civil fg

push

push

可能要樓上D大大先答到你

利申 唔係香港做

push

係咪聽個d civil轉到qs既on9野
有civil做轉qs做乜9 唔好講唔識做

push

係咪聽個d civil轉到qs既on9野
有civil做轉qs做乜9 唔好講唔識做

-----------

hkis講既野都好信

Consultant人工回歸10前市價
大家點睇係qs consultant 入邊負責E&M

好似好少人係負責E&M
轉contractor易唔易

qs如果熟E&M都係種優勢
有時見consultant/contractor請人都話prefer有E&M background

我跟緊e&m
雖然唔中意
但冇得我揀而且真係有唔少例子有e&m經驗可以叫高啲
所以我都努力緊e&m

請唔請人?

R記啫隨時都apply得咖啦

push

20k
你信唔信?

push

20k
你信唔信?

做正苦/contractor真係有20k

好似好少人係負責E&M

有時見consultant/contractor請人都話prefer有E&M background

我跟緊e&m
雖然唔中意
所以我都努力緊e&m

請唔請人?

好似好少人係負責E&M

我跟緊e&m
雖然唔中意
所以我都努力緊e&m

請唔請人?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞