測量(GP,BS,QS)討論區3

1001 回覆
8 Like 7 Dislike
有冇在職巴打既上司/老細對speed program有評價
師資我就唔太驚 佢就話本部老師教 反正speed都冇工科呀sir
但我自己有D在意內行人睇法

過到自己個關就得
個名始終次一等
係老細眼中
上到名就得

利申:黎緊讀speed pt
Ft個到就麻麻喇
聽講收得唔高
兼做白老鼠
Pt有工作經驗搭救
岀黎唔會比人點押價

Ft個intake 好似唔知25定30 應該低極有限

Ft2.8就收,講緊first round
有間sub仔請我做aqs 但我又驚做sub難轉番出黎做其他野

而且自己仲考慮緊讀唔讀top up 好難諗

本身asso/ive,如果真係急想搵番工做/試入行,咪入去做一年做跳板之後走人

搵工我自己就唔太急 讀top up有得做intern到時可以再做

但主要係自己心大心細

唔急咪再搵下,做sub仔小心要身兼多職

Fitting out aqs黎
但讀唔讀top up degree好

fitting-out都有野學既, 不過好撚忙做死你

一時時
利申 做緊
今年真心好難揾工,十份九份都冇回音,QS真係沒落

Fg?
我都想轉工
做緊building MC

Fg?
我都想轉工

2年經AQS 揾唔到新工做緊10仔
我前排同Paul Ho傾過計,下面番說話我原文抄錄:

唔建議同學仔一入行就做咁專,例如專做地基,水管,裝修,應該盡量睇多D,試多D,否則好難跳番出來,甚或考牌。

但佢鐘意叫人做consultant,依方面我就麻麻同意了

consultant都好難入
gpa過3send過晒rlb langdon Currie&Brown Wtp全部冇得in
main con in完唔請

Fg?
我都想轉工

無得見定見唔成?

Fg?
我都想轉工

無得見定見唔成?

無得見

Fg?
我都想轉工

無得見定見唔成?

無得見

兩年都沒得見 你之前果兩年係邊做

咁就有點慘喎.....
我都係兩年大mc AQS經驗

Fg?
我都想轉工

無得見定見唔成?

無得見

兩年都沒得見 你之前果兩年係邊做

咁就有點慘喎.....
我都係兩年大mc AQS經驗

但in過兩間consultant都唔請
成個行業都好差
send左n咁多份cv
見左 6 7份
都係乜都無
就黎乞食
成個行業都好差
send左n咁多份cv
見左 6 7份
都係乜都無
就黎乞食

Consultant mc sub仔都唔so你?
成個行業都好差
send左n咁多份cv
見左 6 7份
都係乜都無
就黎乞食

same
成個行業都好差
send左n咁多份cv
見左 6 7份
都係乜都無
就黎乞食

Consultant mc sub仔都唔so你?

做fit out QS做左2年,由原本兄弟班一Team 人,做到依家灰哂機。
個市睇落都一般般,都唔知轉唔轉得成工。
定係留到雙糧後先搵工重新上路,個人十五十六
做fit out QS做左2年,由原本兄弟班一Team 人,做到依家灰哂機。

邊做邊搵工
可能到時去到年尾都未搵到呢
same situation

邊做邊搵工

返工返到好撚頹,呢2年都好熱血咁做
公司一大左,分埋department,個撚個都A字膊。
有時興興地做撚埋人地個份,竟然比人屌撚返轉頭。
其實係時候轉一轉環境

邊做邊搵工

其實係時候轉一轉環境

建築呢行個個都鐘意A字膊

邊做邊搵工

其實係時候轉一轉環境

唉....返工有苦自己知

邊做邊搵工

其實係時候轉一轉環境

建築呢行個個都鐘意A字膊

第二度A字膊就梗架啦,兄弟班都咁真係好撚無癮。
想問下入到main con嘅巴打咩背景 做mains QS有經驗有冇機入到大main con?
想問下入到main con嘅巴打咩背景 做mains QS有經驗有冇機入到大main con?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞