測量(GP,BS,QS)討論區3

1001 回覆
8 Like 7 Dislike
Qs fg留名
想quit

做咩公司?

hkis

金記禮記大把人淨係做MC考到啦

其實差距有幾多,公司有冇統計下passing rate

大既大判每年去考牌既人數唔多,去得既多數都得。
例如去5個, 4個得。

咁freshgrad係咪應該做consultant為咗考好個牌先?

係fg冇得揀。大判唔鐘意請fg,就算大既大判今年都係請3,4個fg,有啲唔過3唔請。

咁fg最ideal應該係入咩公司?想俾個目標自己

例如去5個, 4個得。

咁freshgrad係咪應該做consultant為咗考好個牌先?

係fg冇得揀。大判唔鐘意請fg,就算大既大判今年都係請3,4個fg,有啲唔過3唔請。

咁fg最ideal應該係入咩公司?想俾個目標自己

對qs比較有興趣
fg覺得自己做得唔好,好似乜柒都唔識咁
日日OT無補水

有同事已經遲左收工個幾鐘
老細都有說話比佢聽 話佢做乜咁早走

呢種情況係咪正常架

咩stream?qs?

係啊

邊間咁濕鳩

工料測量
OT無償
gp黎講Jll dtz 同埋knight frank你地點排
同埋想問valuer , assistant valuer, 同 valuation assistant 有咩分別
thanks
gp黎講Jll dtz 同埋knight frank你地點排
同埋想問valuer , assistant valuer, 同 valuation assistant 有咩分別
thanks

返左一個月工 有第二間黎搵我in
人工高1-2k 個post靚啲
但驚忙到抽根
幫FD問
4年main con qs 經驗
考左牌
出去搵工可以叫幾多?

咩牌 hkis定rics先

hkis

例如去5個, 4個得。

邊有咁高,整體先得2x%
做大mc都係難考架

邊止2x %
幫FD問
4年main con qs 經驗
考左牌
出去搵工可以叫幾多?

咩牌 hkis定rics先

hkis

例如去5個, 4個得。

邊有咁高,整體先得2x%
做大mc都係難考架

邊止2x %

Langdon & Seah Hong Kong is delighted with this 43% pass rate which is higher than the overall Hong Kong pass rate of 31%. 
可能你身邊d人好勁啦

無謂啦 又唔係搵夠

無謂啦 又唔係搵夠

SOQ pt.9-22夠殺啦
讀緊IVE PT HD 讀完即考呢個位

做consultant 有27k既話仲跳番入政府做乜
有冇ive Qs hd fg 搵到工,而家咩市價?

無interview
Sub con QS有冇機跳入main con?

無interview

好似冇咩main con請aqs
得返sub con

無謂啦 又唔係搵夠

SOQ pt.9-22夠殺啦
讀緊IVE PT HD 讀完即考呢個位

做consultant 有27k既話仲跳番入政府做乜

SOQ pt.9-22(20-39k)
SSO 23-29(40-54k)
仲有PSO同CSO

唔洗考牌就做到(雖然SSO都好難升到)
私人工應該做到退休都無4皮掛?
利申行外人乜撚都唔識

SO, SSO, PSO and CSO are all non qualified grade. Qualified grades are QS, SQS, CQS and PGQS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞