測量(GP,BS,QS)討論區3

1001 回覆
8 Like 7 Dislike
你地覺得為左考牌入consultant捱兩年值唔值(QS)

考牌睇溫書唔係睇做邊到.

不過consultant 學習宏觀地睇成單野個過程係好過main con 好多. 但微觀就完全掉轉.

Btw ot 中

我覺得ot冇問題 人事方面唔閪心理會平衡d

其實做qs 真係好伏
好想轉行
係咪細consultant既exposure唔足以應付apc,我睇過下part2,好多野cover/聽都未聽過

考牌睇溫書唔係睇做邊到.

不過consultant 學習宏觀地睇成單野個過程係好過main con 好多. 但微觀就完全掉轉.

Btw ot 中

我覺得ot冇問題 人事方面唔閪心理會平衡d

其實做qs 真係好伏
好想轉行

睇你點睇啦 個個都有適合唔適合 冇話有一行係絕對伏 搵到自己喜歡既事當然最好 好多大佬級都係建築狂人 唔知點解佢地可以咁有熱誠
各位加油

當我理解自己做既野都係2手data processing,好難有熱誠
係咪細consultant既exposure唔足以應付apc,我睇過下part2,好多野cover/聽都未聽過

唔覺
自己本身都唔係大 consultant 出身
主力做 fit out
一樣應付到 APC

There is no guarantee that you will pass after two years

There is no guarantee that you will pass after two years

想入client side係咪要有consultant bg
Cbre係咪好公司
入到嘅話前景如何🤔🤔
lm
想問下今年final year degree qs,應該大概幾時開始send application? Consultant係咪一定gpa要過cut-off?
想問下今年final year degree qs,應該大概幾時開始send application? Consultant係咪一定gpa要過cut-off?

以前聽R記talk話你一月尾可以send定。我話gpa唔過cut-off唔請,咁你係咪唔send CV先

以前聽R記talk話你一月尾可以send定。我話gpa唔過cut-off唔請,咁你係咪唔send CV先

冇記得rlb二月頭開始in,請夠人就停
舊年聽完個talk就send,冇得in
成個post 都係qs
讀緊ive surveying hd 想揀bs 多過qs
想問bs 係咪乞食?

想入client side係咪要有consultant bg

有consultant經驗入client side會係幾大優勢
另外, 我覺得其實考牌好focus on consultant方面嘅野, 同埋入面氣氛係個個都aim at考牌, 有人一齊溫書, 有野唔識好易問到人
各位巴打,小弟今年讀緊垃圾ive surveying
想問下大家點睇qs同bs前景 ?

Bs 起碼唔會太多人失業
Qs就
成個post 都係qs
想問bs 係咪乞食?

某年ive surveying,150個揀qs,得15個揀bs。
qs頭3個月得一半人都冇搵到工,bs頭一個月就全部搵到工。

話左qs market大無用 人仲多
開得太多course,數都數唔晒
外行人又多
成個post 都係qs
想問bs 係咪乞食?

視乎你諗住hd 定 degree 出黎做野
如果hd 入 bs firm 到做
你預左無野學 因為主要做inspection同 survey report 至於project 果D 之前有巴打提過個市差左,好多bs firm想搵單 A&A 都無,有都係比degree holders 開左薄果D跟,所以基本上無乜野學,人工就12k 左右

如果你打算讀埋degree ,就好好多
起碼有機會入政府做G仔,入太古
入bs firm都多D機會掂下project
人工G 仔同太古都過20k (但主要收Kong u同poly),bs firm 就16k 左右
成個post 都係qs
想問bs 係咪乞食?

視乎你諗住hd 定 degree 出黎做野
如果hd 入 bs firm 到做
你預左無野學 因為主要做inspection同 survey report 至於project 果D 之前有巴打提過個市差左,好多bs firm想搵單 A&A 都無,有都係比degree holders 開左薄果D跟,所以基本上無乜野學,人工就12k 左右

如果你打算讀埋degree ,就好好多
起碼有機會入政府做G仔,入太古
入bs firm都多D機會掂下project
人工G 仔同太古都過20k (但主要收Kong u同poly),bs firm 就16k 左右

多謝巴打解答 而家有返啲方向

Bs 起碼唔會太多人失業
Qs就

咪玩啦 bs仲多fg量地
唔係邊個stream好景,係成個經濟都唔好景
香港而家經濟就爆,有邊行好搵?

然後成班撚樣就昆班新仔測量爆煲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞