測量(GP,BS,QS)討論區3

1001 回覆
8 Like 7 Dislike

一般人覺得qs多需求掛

其實BS GP 本身需求都大, 有物業就要估價同管理....

就算買賣減少, 其實都唔太影響(係AGENT 上落就大D)..

而且GP 政府要好多人...其實.....

好奇問下中原測量行其實多唔多gp做 好似未見過佢請人

我10年前IN 過 hahah

應該唔太多, 有frd 做緊.....

一般人覺得qs多需求掛

其實BS GP 本身需求都大, 有物業就要估價同管理....

就算買賣減少, 其實都唔太影響(係AGENT 上落就大D)..

巴打成十年前poly hd再上hku degree咪好勁
做咁耐係真心鐘意gp? 而家做緊咩公司 人工還好嗎 同埋點睇surveying整體未來

唔勁, 當年Surveying 無咩人選, 佢收唔少non-jupas ...唔同依家....

都算真心鐘意, 我做緊私人consultant, 人工ok ga la.. 但政府人工會好d, 不過未必人人o岩做政府......
(當年AL 衰左意外入行, 但估唔到又幾o岩我....比起原本想讀BIO)

surveying整體未來其實ok, 因為係香港始終地產係重點....咩位都要人...就算停左新發展, 舊樓重建將會係重點/挑戰....BS, QS, GP 都會有野做

雖然話專業人士中, 測量算排最尾, 但都算專業人士吧..haha
睇返前排討論, 我係GP, 做左10左右,
我都聽返依家FG 好少讀GP...

請問點解GEI?

做左10年 有冇野分享下

GP 本身好闊, 可以香港val, 大陸val, land matters, agency....asset mgt....

我自己就鍾意, 亦主要做緊land matters/ 發展, 平時都有project 同architects, traffic engineers, QS, BS, planner 合作, 但就要從地政(地契)層面同土地經濟角度去睇件事, 我就幾鍾意gei....

我poly hd (BTM) 同hku degree 畢業, 當年個個同學都想做GP, 話GP 睇靚樓, 返寫字樓多.....BS反而最少人選擇(其實我對BS野都有興趣)....QS 就都有D...最多就GP....

聽返依家FG 好少選GP..., 我覺得有D奇....所以想聽下點解LOR...

我當年係ESG 起步, 如果講訓練, 尤其鐘意 land matters, ESG 係幾好 ....出黎搵工唔算難... (當然睇埋彩數去邊區同埋遇到咩ES帶你)...

我當年有BSG 同ESG offer, 都係人生交叉點...最後選左ESG...(我summer intern 係做BS公司的)...

至於VSG...認真講, RVD有自己一套, 鍾意Val 為主先選會好d....

另外政府只可選考HKIS, 但出面就可選埋考RICS, RICS唔敢講易D, 但合格率會高D.... (我當年有幸HKIS一take pass, 當年15個ESG 14個都一take)...

我自己睇ESG "畢業"搵工真係唔太驚...做過ESG 出面做幾年, ES請返機會都高...(剛剛出ES offer一批唔少都有ESG底)... 始終出面做到Land matters 都係多數有landsd底吧....

至於行頭太窄? 其實除左政府, 幾大consultant, 仲有不同大小的developer 都要人gei....

一般人覺得qs多需求掛

做咁耐係真心鐘意gp? 而家做緊咩公司 人工還好嗎 同埋點睇surveying整體未來

唔勁, 當年Surveying 無咩人選, 佢收唔少non-jupas ...唔同依家....

都算真心鐘意, 我做緊私人consultant, 人工ok ga la.. 但政府人工會好d, 不過未必人人o岩做政府......
(當年AL 衰左意外入行, 但估唔到又幾o岩我....比起原本想讀BIO)

surveying整體未來其實ok, 因為係香港始終地產係重點....咩位都要人...就算停左新發展, 舊樓重建將會係重點/挑戰....BS, QS, GP 都會有野做

雖然話專業人士中, 測量算排最尾, 但都算專業人士吧..haha

當年我都係諗唔到揀咩科先揀surveying
諗返都算好彩,起碼出路唔差又有一技之長,好過BBA socsci 果堆

一般人覺得qs多需求掛

諗返都算好彩,起碼出路唔差又有一技之長,好過BBA socsci 果堆

今時唔同往日啦巴打
只可以講上錯賊船

請問點解GEI?

GP 本身好闊, 可以香港val, 大陸val, land matters, agency....asset mgt....

我自己就鍾意, 亦主要做緊land matters/ 發展, 平時都有project 同architects, traffic engineers, QS, BS, planner 合作, 但就要從地政(地契)層面同土地經濟角度去睇件事, 我就幾鍾意gei....

我poly hd (BTM) 同hku degree 畢業, 當年個個同學都想做GP, 話GP 睇靚樓, 返寫字樓多.....BS反而最少人選擇(其實我對BS野都有興趣)....QS 就都有D...最多就GP....

聽返依家FG 好少選GP..., 我覺得有D奇....所以想聽下點解LOR...

巴打你係咪係 developer做緊 ? 我fg 做緊consultant mortgage 好似無咩發展空間 自己想做發展哥邊 有冇建議

今時唔同往日啦巴打
只可以講上錯賊船

搵兩餐係ok既
不過辛苦、悶同鑊氣重係真

請問點解GEI?

我當年係ESG 起步, 如果講訓練, 尤其鐘意 land matters, ESG 係幾好 ....出黎搵工唔算難... (當然睇埋彩數去邊區同埋遇到咩ES帶你)...

我當年有BSG 同ESG offer, 都係人生交叉點...最後選左ESG...(我summer intern 係做BS公司的)...

至於VSG...認真講, RVD有自己一套, 鍾意Val 為主先選會好d....

另外政府只可選考HKIS, 但出面就可選埋考RICS, RICS唔敢講易D, 但合格率會高D.... (我當年有幸HKIS一take pass, 當年15個ESG 14個都一take)...

我自己睇ESG "畢業"搵工真係唔太驚...做過ESG 出面做幾年, ES請返機會都高...(剛剛出ES offer一批唔少都有ESG底)... 始終出面做到Land matters 都係多數有landsd底吧....

至於行頭太窄? 其實除左政府, 幾大consultant, 仲有不同大小的developer 都要人gei....

請問Esg, bsg, vsg, 分別係?

利伸qs

estate,building,value surveyor graduate

一剔pass?人工由頭黎過都制?

一剔pass?人工由頭黎過都制?

見講緊GP想問下,可以點揾GP嘅intern或part time
因為見BS或QS都容易揾到喺網上見到。
希望可以請教一下
見講緊GP想問下,可以點揾GP嘅intern或part time
希望可以請教一下

讀緊書揀左GP?
搵下幾間大行
希望可以請教一下

讀緊書揀左GP?
搵下幾間大行

係呀,依家讀緊。
之前有啲師兄姐話GP更睇重有無intern ,又話GP唔同範疇嘅都要返下,有啲驚。
跟住又唔太揾到。
我個有牌 friend 有得 in 政府 housing QS, 巴打知唔知大約會問咩?
係咪有牌先會請? 同多數請上左年紀人?

請問點解GEI?

巴打你係咪係 developer做緊 ? 我fg 做緊consultant mortgage 好似無咩發展空間 自己想做發展哥邊 有冇建議

consultant 做緊....

你間consultant 有無非mortage o既Val / land matter 做? 可以試下要求內部調嗎?

做多左Val / land matter , 再可以試下搵developer 工, 大同細都可以搵下...

如果考到牌, 做多1-2年就考下Landsd PS /ES
希望可以請教一下

gp consultant d intern或part time 都多人爭, 包括非surveying 學生,
剛暑假有無試地政/RVD intern?

請問點解GEI?

consultant 做緊....

你間consultant 有無非mortage o既Val / land matter 做? 可以試下要求內部調嗎?

做多左Val / land matter , 再可以試下搵developer 工, 大同細都可以搵下...

如果考到牌, 做多1-2年就考下Landsd PS /ES

私人人工係咪好難追到VS PS
通常要C+幾?
fg的抉擇(QS)
一間中型fitting out firm,一個aecom offer
點揀
(Fitting out返工好就腳,Aecom就好q遠)
想了解下前途問題
入大公司會唔會好啲
fg的抉擇(QS)
一間中型fitting out firm,一個aecom offer
點揀
(Fitting out返工好就腳,Aecom就好q遠)
想了解下前途問題
入大公司會唔會好啲

Aecom啦仲洗諗

私人人工係咪好難追到VS PS
通常要C+幾?

睇年紀, 如果考到牌2年去ES/VS, 私人人工好難追..
但如果私人做耐左, 表現OK, 計Bonus/雙糧, 其實差距會細左....PS就更加唔難追...

當然, 如果ES/VS做夠3年過Probation, 有得拎housing 10年, 計埋就難追D了....
留意返近年都有人會離開政府出返私人做, 其實反映差距可能未必咁大....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞