測量(GP,BS,QS)討論區3

1001 回覆
8 Like 7 Dislike

正常。 qs 做既野。狗也不屌

好有同感 做左兩年 真心悶真心煩 勁多文件野
夾係中間 對判頭對大佬
頂左兩年已想走

最主要係完全無地位可言
同埋取代性好高 啲文件野好易俾電腦取代

Contract admin tender 仲要人既我諗
係度數個d 就

我十年前做DLS 幾個月, 度數都去晒外地, 大陸, 馬來西亞咁...
QS 係香港真係要熟contract 同做contract admin...

ps GP 人, 工作仲會接觸QS

我一出黎無係consultant 瘋狂度數 入左main con 做左兩年 番唔到轉頭 但自知個底好空

consultant其實唔好得你幾多

最主要係完全無地位可言

係度數個d 就

我十年前做DLS 幾個月, 度數都去晒外地, 大陸, 馬來西亞咁...
QS 係香港真係要熟contract 同做contract admin...

我一出黎無係consultant 瘋狂度數 入左main con 做左兩年 番唔到轉頭 但自知個底好空

個底好空係咩意思 唔太明mc同consultant嘅qs工作分別係邊度?

最主要係完全無地位可言

係度數個d 就

個底好空係咩意思 唔太明mc同consultant嘅qs工作分別係邊度?

consultant而家都唔多洗度數

最主要係完全無地位可言

係度數個d 就

唔關事既 你MC都要度好多數既喎 訂料 Sub Let 上VO Tender 全部都要度數既

最多話睇少好多合約

因為成日聽人講基礎野要做consultant 以為佢都會度多好多野
呢個post 冇人做gp?

我做gp

唔得

點解想做bs呢

個夢好理想

你唔自己問佢哋點解要咁
話左有資格做ap唔等於你做到

我做gp

巴打係私人定政府做?

我做gp

巴打係私人定政府做?

私人呀

我做gp

巴打係私人定政府做?

私人呀

主要做乜嘢?leasing?land matter?valuation?

利申:讀緊pt嘅垃圾gp

我做gp

巴打係私人定政府做?

私人呀

大firm?
今日QS APC度數考度咩???

Water tank

Water tank

噢...即係有咩trade???

我差少少先做得哂
excavation好濕鳩,計左好耐
有冇巴打知政府fg qs有冇考牌training同合格率高唔高 例如ASD 睇到幾好pay同好多人爭住入
有冇巴打知政府fg qs有冇考牌training同合格率高唔高 例如ASD 睇到幾好pay同好多人爭住入

個價MC都有,又唔見得有consultant考牌咁好
做完又唔似bs咁易入番去,不了

我做gp

巴打係私人定政府做?

私人呀

主要做乜嘢?leasing?land matter?valuation?

valuation ar, consultant La

我做gp

巴打係私人定政府做?

私人呀

valuation ar, consultant La

考左牌?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞