測量(GP,BS,QS)討論區3

1001 回覆
8 Like 7 Dislike
有冇人讀ucem,難唔難讀?

將會讀 不如你諗讀完有冇用好過啦 如果有需要 難同易你都係咁讀

將會讀 不如你諗讀完有冇用好過啦 如果有需要 難同易你都係咁讀

我讀完degree
功課唔算難
但考試我捉唔到佢想我答咩
每次Finance 同Law都好低分

我讀完degree
功課唔算難

師兄讀完有冇人請?

我讀完degree
功課唔算難

師兄讀完有冇人請?

本身MC做緊 pt讀
讀完人工完全冇變化
諗緊考RICS (朋友考HKIS有叫我一齊...未諗好

我讀完degree
功課唔算難

師兄讀完有冇人請?

本身MC做緊 pt讀
讀完人工完全冇變化

我岩岩開始讀緊搏入行 師兄覺得機會大唔大

我讀完degree
功課唔算難

師兄讀完有冇人請?

本身MC做緊 pt讀
讀完人工完全冇變化

我覺得個市淡左好多
但有relevant degree點都好過冇掛
小弟唔熟行情 留返比D大佬答你

我讀完degree
功課唔算難

師兄讀完有冇人請?

本身MC做緊 pt讀
讀完人工完全冇變化

我覺得個市淡左好多
但有relevant degree點都好過冇掛
小弟唔熟行情 留返比D大佬答你

我讀master ja 本身有其他科degree
GP做完政府RVD / LANDS D TRAINEE 出黎如果想做返ASSET PLANNING MANAGER 會唔會比較難
幫FD問
4年main con qs 經驗
考左牌
出去搵工可以叫幾多?

33k咁上下

做開mc係咪好難轉client
有冇ive Qs hd fg 搵到工,而家咩市價?

無interview

好似冇咩main con請aqs
得返sub con

我見jobsdb 而家都有好多AQs工喎,但公司開個post係請as/aqs, requirement 就開qs個個,搞到我好亂
想請問大家一個QS assess VO既問題

假設我係main contractor(civil works)
出左一個VO俾sub-contractor做

咁佢做之前無入任何quotation,
到VO做完,佢先入invoice,
但我地覺得佢d rate unreasonable high,
實際流程應該點去assess?

e.g. 佢VO其中一個item既rate係$10,000
但無attach任何breakdown,或者單據,
我地base on自己計算,個rate大約只係$5,000

咁係咪payment就直接certify $5,000呢個rate,
如果個sub-contractor嘈,就叫佢入detail,breakdown俾我地,
而我地唔需要俾佢睇我地點assess $5000呢?

thanks

假設我係main contractor(civil works)

但我地覺得佢d rate unreasonable high,

咁係咪payment就直接certify $5,000呢個rate,
如果個sub-contractor嘈,就叫佢入detail,breakdown俾我地,

thanks

你覺得自己做得岩,點解唔比人睇?
假設你係阿sir,學生交左篇作文比你。你比唔合格。學生問你佢邊度做得唔好。但你唔答佢,淨係話唔合格,你覺得個學生會服?

你宜家比唔合格之餘,仲反過黎要個學生要佢比證據證明點解佢自己應該係合格。你叫個學生點比

一聽你講野就知你唔係professional QS,
你呢D咩例子黎
知唔知咩叫GCC?
入面有講上家有權叫下家submit receipt,etc. 既document
點會下家唔入receipt,breakson,反而上家要主動俾返佢睇自己既assessment

我既意見係
1. 上家見到sub-contractor個rate太高, instruct 佢入evidence
2. sub-contractor有入evidence,就base on佢入既做assesment
3. 佢唔入,就我地自己做own assessment
4. 如果個sub-contract嘈,我地就話返係佢自己唔少evidence,我地base on返market value等等貨料做assessment

唔知其他有經驗既QS點去做應付呢D問題?
其實我知呢個只係一個好基本既QS work,不過我真係唔識,無實際做過

thanks

你覺得自己做得岩,點解唔比人睇?
假設你係阿sir,學生交左篇作文比你。你比唔合格。學生問你佢邊度做得唔好。但你唔答佢,淨係話唔合格,你覺得個學生會服?

你宜家比唔合格之餘,仲反過黎要個學生要佢比證據證明點解佢自己應該係合格。你叫個學生點比

一聽你講野就知你唔係professional QS,
你呢D咩例子黎
知唔知咩叫GCC?
入面有講上家有權叫下家submit receipt,etc. 既document
點會下家唔入receipt,breakson,反而上家要主動俾返佢睇自己既assessment

我既意見係
1. 上家見到sub-contractor個rate太高, instruct 佢入evidence
2. sub-contractor有入evidence,就base on佢入既做assesment
3. 佢唔入,就我地自己做own assessment
4. 如果個sub-contract嘈,我地就話返係佢自己唔少evidence,我地base on返market value等等貨料做assessment

唔知其他有經驗既QS點去做應付呢D問題?
其實我知呢個只係一個好基本既QS work,不過我真係唔識,無實際做過

*我地就話返係佢自己唔evidence
幫FD問
4年main con qs 經驗
考左牌
出去搵工可以叫幾多?

咩牌 hkis定rics先

hkis

金記禮記大把人淨係做MC考到啦

其實差距有幾多,公司有冇統計下passing rate

大既大判每年去考牌既人數唔多,去得既多數都得。
例如去5個, 4個得。

邊有咁高,整體先得2x%
做大mc都係難考架

聽聞某D學會某D做consultant 的 interview assesors如果見到個candidate喺MC 出身,冇pre - contract經驗的話,會覺係佢個經驗唔夠全面,唔俾佢pass.

如果做MC都咁易俾你考到的話,邊會年年咁多Fresh Grad衝入去consultant諗住挨返個牌返來,
fresh grad係consultant廉價勞工的重要來源

hkis

例如去5個, 4個得。

做大mc都係難考架

聽聞某D學會某D做consultant 的 interview assesors如果見到個candidate喺MC 出身,冇pre - contract經驗的話,會覺係佢個經驗唔夠全面,唔俾佢pass.

如果做MC都咁易俾你考到的話,邊會年年咁多Fresh Grad衝入去consultant諗住挨返個牌返來,
fresh grad係consultant廉價勞工的重要來源

hkis qsd既試卷問題好多都係consultant/client角度出發

hkis

例如去5個, 4個得。

做大mc都係難考架

有冇邊間學到多啲野幫到考牌?chur唔緊要
Arcxxxx?

hkis

例如去5個, 4個得。

做大mc都係難考架

Arcxxxx?

所以話點解有咁多廉價勞工

hkis

例如去5個, 4個得。

做大mc都係難考架

Arcxxxx?

For 你學嘢考牌/建立人脈/OT 補水來講,港島東嗰間幾好。

入面除咗政府job嗰team外,其他team合格率都好高下。
fresh grad有嘢唔識的話,大把 senior QS俾你問嘢 (SQS 一定係qualified 咗) ,仲有有圖書館仔可以入去借書睇。

到你考試嗰時揾boxfile同其他resources都易D, 因為其他同事都經歷過/經歷緊APC,有時都會一齊研究吓D題目;

同埋間公司去到Associate /AD/DD/D級數的人大多數係assessor/ interview panel, 可以問下佢地d candidate 錯咩多/interview嗰時會問乜。

OT補水的話,我係度嗰時weekday同weekend返日都有幾舊水,consultant來講應該係最多補水ge一間 算係有D良心

不過要入去都唔易,以前好似淨係收三間U degree同asso多,HD出身極小見

不過真係辛苦架,過咗第一年走1/4fg, 過咗第二年走2/4.

流失率高,所以點解個個月有散水餅食,年年都要請成30-40個fg新血
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞