小學生旋拍收多成人8蚊

1001 回覆
21 Like 1267 Dislike
巴打你重度?
睇個keith wong facebook都知佢係啲控制唔到自己情緒嘅肥佬佢存在每多一秒對香港人身心健康都只有負面情緒
真,個伙記on9

全部都佢黎?
建議佢睇睇精神科
問題呢句其實都冇證據,王生估/佢伙記自己講
男人比左一張50蚊, 一張20蚊, 一張10蚊比佢伙記, 去到比錢交收就完成, 個細路一係直接找2蚊, 一係唔找直接袋80蚊就OKAY, 所以個男人就覺得佢呃錢, 但如果細路有心呃錢, 就唔會影HKD90出黎......
我覺得係個細路自己計錯數, 以為真係HKD88
你話唔洗找人哋咪無睇清楚囉,無啦啦比多張10蚊人,咪話比返你仲想點
支持最尾果段
1)咪話代交收嗰個懶懶閒,反正唔係佢畀錢埋單,8蚊又唔係咩大數目,冇預小朋友呃錢

2)數乜,依家係知畀多,不過代交收照畀返到去老細奇怪,跟住先嬲小朋友呃錢

3)因為依家係賣嗰個收多囉唔係買嗰個畀少囉

4)你依啲假設性問題多鳩餘,唔鍾意賣家處事手法咪直接退囉
咁點解交易金額唔啱,要退貨呢?
點解個員工咁on9,唔了解下就俾錢?
就算個細路有心呃,個員工咁都俾都 好on9

交易嘅員工咁on9,一定有責任,請左個咁柒嘅伙記嘅賣家都有責任

根本呃唔呃,兩個大人點都有責任
d 19po就咪撚推啦 2條on9仔大戰
所以我上面reply 左咁

反正大家都係亂鳩咁估

我就估佢個員工想吞左$2 自己袋
就叫小學生找兩蚊俾佢

小學生應該廢撚事搵$2出黎
就叫個員工攞$8散子出黎再俾返張$10佢
條員工就應該無啦
就on99攞張$10出黎
小學生唯有找散紙
搵到個$2 都唔撚記得個on99員工無啦啦又淫左$10出黎
咪淨係找$2
其實total $12 先岩
屌你呢個似數錯手指
咁證唔證據就冇人知,至少我睇圖片,樓主完全冇問題
唔係喎
如果三個都冇數錢
件野78 個細路堅持找2蚊
咁應該除左個細路 另外兩條友唔會知比多左張10蚊架喎
最憎d人成日話少少錢自己唔旨在
但係人都睇得出佢根本就係好緊張d錢
講得呢句99%都係窮撚學人充大頭
真係唔care就連諗都廢事諗
情景模擬:
員工:嗱(比80)
細路:(點完錢以為得70)要比多八蚊喎(講漏句呢度得70)
員工:嗱(咩都唔問,就咁比多10)
細路:找你兩蚊,多謝
員工:多謝

返到公司
員工:老細,頭先交收88
腦細:下,唔係同你講左78咩?
員工:佢嗰下同我講比多十蚊喎
腦細:個細路呃錢!

想問下如果係咁邊個人問題最大?
我個人覺得個細路無講點完得70係其一
但無理由怪個細路,因為交收個大人比人收多十蚊唔識問既?同埋個老細唔去屌個員工做咩咩都唔問就比多十蚊人?
我諗黎諗去都係收幾萬蚊個員工on99咁是但交收最大問題
你頭兩個,交收嘅員工已經好撚有問題啦,幾萬蚊月薪,人地叫你做乜就做乜,請左個咁柒嘅員工,仲俾幾萬蚊一個月仲好意思講

搞清楚,個細路呃唔呃,大家都估估下,但兩個大人連8蚊都搞唔撚掂,不如都照下鏡先
小朋友冇責任咩都係嗰句,件事小朋友一定有錯,你哋講到得大人錯咁
你哋可以話樓主得勢不饒人,但小朋友絕對係錯嗰個
再講,你懶理性都好,你個假設都係個細路呃錢,點解唔可以係買家講錯左俾下屬知,或者下屬係10蚊都呃呢?如果你point 1都係存疑,point 2,3都冇討論價值

第一:喺呢串討論,我提出大家忽略咗【細路呃錢】嘅可能性,等大家睇得更全面、更客觀,並【唔代表我假設個細路呃錢】

第二:細路自己影相影咗$90出嚟,所以你紅字嘅假設一睇對話紀錄就知唔合乎事實

第三:基於第二點紅字問題,發現你講嘅內容唔係根據已有事實去討論。點解我客觀提出其他可能性,就要加個「懶理性」去扣帽子,或者評論我嘅論點有冇討論價值?
你而家嘅假設都同已有嘅對話紀錄矛盾,竟然可以評論我嘅觀點冇討論價值?

唔肯針對已知事實討論嘅人,淨係可以用「懶理性」、「冇討論價值」嚟混淆視線
應該係咁
因為個細佬都收左幾多錢 影返俾個買家睇
正常78蚊都唔會俾90蚊人去找呀話, 一百蚊就話啫, 佢伙記(或者佢)係咪ON9架
自己ON99俾多咗錢人仲喺度公審人對方仲要係小朋友
而家擺明係買家on9俾多左張十蚊紙
佢走去問返個細路
個細路又真係咁on9 影返90蚊俾佢
令到個on 9 買家肯定佢收多左錢
咁都有得嘈
一係俾多次30 蚊車馬費叫個細路黎俾返10蚊紙你囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞