小學生旋拍收多成人8蚊

1001 回覆
21 Like 1267 Dislike
你哋真係唔知有啲學生都可以好邪惡分分鐘呃完人錢又驚又話退錢有咩出奇

收多人錢,退返錢係合理,唔應該用年紀嚟辯駁甚至加分,至少話冇數錢,跟住收多人10蚊退2蚊,係奇怪囉

我唔知事後樓主點啦,至少我睇頭幾張相,原po樓主冇問題
俾78蚊買件野無同個員工講定幾錢同咩貨?
然後話小朋友同你個員工講話件貨係88蚊,然後你個員工問都唔問你就俾多10蚊

你當個小朋友呃你喇
咁你有冇諗過個問題係你交帶俾員工既訊息有問題?
或者你請左個唔岩用既員工?
個老細都柒架啦,自己柒仲要屈個細路

最柒既係擺上網俾人睇下自己有幾柒
買家自己講野都一舊舊
開頭仲話聽唔明人地講咩

仲要故意扮哂道德撚
對個學生哥指指點點

明明雙方都有錯
學生哥同佢伙記無望清楚
但將所錯誤和責任歸咎於學生哥上

呢種人真係好嘔心,作為一個成年人卻一D氣量都無,真不如小學雞
個員工仲要係點解會比多$8都講唔到
買定賣?
弱智嘅都有幾萬蚊月入
買方有問題*

自膠
打住支誠信道德大旗去壓鳩個𡃁仔
樓豬都幾撚無品下
自己請既人都幾皮一個月。
都為左十蚊對個小學雞係咁咬住唔放

呢種人咁有「原則」,抵佢發達。
如果最後小學雞話還錢都冇黎po主先係啱
而家字面睇po主輸哂
其實係$8
發現呢度討論嘅基礎係假設緊買家描述係真:
(1)8蚊對成年人嚟講梗係可以唔志在,但係用旁觀者嘅立場係睇唔到一啲嘢

(2)小朋友嚟講,詐騙/盜竊無論金額幾多都係嚴重操行問題
-有人起底見到買家疑似係家長
-家長好多時會代入自己仔女:如果自己嘅小朋友呃人錢,咁點?
擔心小朋友嘅操行問題,一心想糾正,聽落合唔合理

(3)肯歸還係咪等於得體:如上,如果真係詐騙/盜竊,細路自然驚畀人拉
-偷嘢:賊仔話還就係敗露
-找錢找多咗:誠實還畀收銀就係美德
至於被人發現(或提點)先主動歸還係「美德」定「敗露」,呢樣嘢係兩睇

當然,喺理解全貌之前,買家語氣問題同公審係做多咗
好容易觸動呢度啲「將自己代入咗做細路」嘅人,急於幫「自己」辯護
其實成件事本身好小事
去餐廳食野有時都比人唔小心收多咗 咁咪退番囉
更何況個賣家又唔係唔肯退
咁樣都要擺上去公審 jer住哂就算人地唔係小學生 咁做都好肉酸
小學生入世未深
依家三個人都聲稱唔知點解會多左$8
其實解得通呢度嘅話成件事都會明朗晒
所以呢件事唔知頭唔知路幫邊個都偏頗
唔出奇嘅係,呢度都幾多人代入咗做細路

究竟上面班人睇乜依句意思咪畀完80,學生話唔夠,要代交收嗰個再畀多10蚊,找2蚊

上面又有人以為原po樓主直接畀90,又話大人冇數錢賴小朋友,仲有人諗緊點解發現到畀多咗錢

依家係學生數完錢叫人加錢喎點解一面倒屌樓主係咪學生就大晒你哋可以話樓主得勢不饒人,但絕對唔係樓主錯
人地話要搞大件事,後果自負,現在如佢所願
個細佬係賣家身份,佢都冇數錢,說明佢都好信任對方,𠵱家自己俾多錢反而鬧個細路
你係咪買家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞