[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (15)

1001 回覆
15 Like 4 Dislike
最好係頭post 個2隻.
我睇番晒你所有docomo U50 5G 嘅speedtest, 亦擺晒係blog 到. 暫時係得你嘅speedtest 係可以咁穩定, 長期不論時間唯持係30mb/s+ 以上而ping time 長期唯持係50ms 以下.

隻u50 係貴, 不過我睇晒近排呢個post 所有speedtest, 無一張sim 卡可以有你用個隻U50 咁穩定. 係完全無.
我應該補充番, 我計漏左張神卡Comst. 同半神Galaxy 5G router.

Comst 係唯一可以同隻Docomo U50 匹敵嘅sim. 而Galaxy 5G router 係半神係因為佢收到5G wimax 就好神, 一離開左個5G 圈跌落4G 就低左一個grade.
最大的問題都係佢block咗App store update同Apple Music streaming
電子產品總有損壞可能性

返黎搵我幫你跟啦
黎緊4月中去名古屋 6日5夜 (有一日要自駕用GPS 去下呂, 其他時間都係市內搵下路食野,買野,坐JR)
2大2細
當中可能只會有1-2日係有機會分開行
性價比最好係咪都租隻galaxy wifi 蛋 + 是但一張香港sim (最方邊就落樓買張自由鳥) 就得?
定直情 wifi 蛋 + CSL 漫遊?

去福岡外圍收唔哂5g 限4g驚了
2. Truemove H Travel Sim Asia 8日 6GB. 同sim2fly 一樣, 6GB 係少. google "Truemove H Travel Sim Asia 香港" 搵邊度有得買. 速度上到5G, 不過高ping.

5. 中國聯通 4G日本8日卡, 8日6GB. google "中國聯通8日 日本" 搵邊度有得買. 速度ok 不過高ping.

6. Mypacemarket IIJMio 8/16/31 日卡. Ping 低絕全港買到嘅sim.

我仲係iPhone 12行4G其實係唔係中聯通同mypacemarket會岩啲? 去名古屋6日
Truemove H Travel Sim Asia 落地個SMS會話 10GB 10 Days
唔知個優惠幾時完
暫時官網話去到31/5
你鍾意幾時試都得 照計日子咋嘛
係galaxy wifi 蛋 + truemove
個3隻無試過, 你可以做下白老鼠, 3隻應該唔會差好多, 因為張卡裡面係一樣. 唯一係電量, 我諗你要check 番隻蛋個spec 邊隻電係大d.
有冇人試過係日本用sosim
今日岩岩到日本收得勁差 成日斷線一格都冇
諗住係日本買其他卡用算
想問下truemove H asia 同 japan 兩張係咪是但一張就OK?
幫手加喺第一版,
千祈唔好用 happy sim 嘅所有產品
想退錢會逼你換貨
要搞上消委會先肯退,但仲拖
我都諗住用smartone 算,因為要收sms 同醫院電話,費事煩
我本身租咗galaxy 5g,見smartone送咗幾日開嚟玩下,冇好仔細咁試,不過月費plan嘅漫遊一向都唔差,價錢唔差幾多,數據量唔大就直接用唔使煩啦
記得疫情前啲漫遊係無限數據唔限速,唔知點解依家間間變成得500MB
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞